Det här är föreningen UMEMODELLEN

Kreativt bildskapande. Så sammanfattar styrelsen i Umemodellen föreningens verksamhet i två ord.
Det skulle såklart kunna räcka så men samtidigt som det säger allt så väcker det frågor.

QLTR presenterar här en översikt av en förening som många hört talas om och än fler märkt av, även om man kanske inte vet det.

Det är tisdagkväll. Som alltid sjuder lokalen i kulturföreningshuset av liv när Umemodellen har sina tisdagsträffar som arrangemanget kallas. Dessa är ett slags öppna möten kombinerat med aktiviteter och kreativt arbete.
I lokalen trängs ett 30-tal fotografer, modeller, make up-artister och andra kreativa individer såsom designers och grafiker. Mötesordförande tar upp veckans händelser. Förra veckan innehöll ett samarbete med dansare från Balettakademien och i kväll står bildvisning och diskussion på schemat.
Efter mötet beger sig en grupp in i föreningens fotostudio och i dag vill en ny medlem lära sig grunderna i studiofoto. Två modeller ställer upp som testobjekt samtidigt som en av de mer erfarna fotograferna ger tips och råd kring hur man kan göra för att skapa bra porträtt. Samtidigt ägnar sig en grupp åt att planera en kommande modevisning under Umeå Fashion Wknd, där Umemodellen tillfrågats om ett samarbete med en designer. Några av de övriga tar det lugnt i stället, fikar och pratar om trevliga minnen.

Föreningen Umemodellen har växt från en intressegrupp på tre entusiaster år 2005 till att bli en rätt etablerad kulturförening med nära 200 registrerade medlemmar, alla med det gemensamma intresset att skapa bilder.
Umemodellen är en unik förening i Umeå och kanske i hela landet till sin form. Traditionella fotoklubbar finns det gott om men de flesta av dessa är endast inriktade på fotograferna som medlemmar. Umemodellens idé bygger på en bredare samverkan för alla som bidrar till att skapa bild, stillbilder eller rörliga.
– Vi har inga särskilda förkrav, hos oss är alla välkomna, säger viceordförande Mattias Lönneborg, som själv är fotograf.
– I motsats till vad många kanske tror måste man inte vara tekniskt kunnig som fotograf eller till exempel ha en viss längd som modell, tvärtom. Vi är ingen agentur eller bildbyrå utan en ideell kulturförening där vi vill utveckla ett gemensamt intresse och utbyta erfarenheter som vi alla har nytta av oavsett om vi är nybörjare eller proffs.

Bland Umemodellens medlemmar hittar man mycket riktigt en rik variation av individer med väldigt olika infallsvinklar. I verksamheten finns naturligt ett stort intresse för mode- och modebilder samt  kameror och fototeknik, men en viktig del av det som gör föreningen unik är just det faktum att det finns alla typer av nivåer och intressen. Exempelvis finns konstnärer, modeller med subkulturell stil, filmmakare, retuschare och akrobater i föreningen. En viktig del i föreningen är också alla som arrangerar allt från små möten till stora fototräffar, modevisningar och workshops. Alla bidrar med sina kompetenser och den gemensamma nämnaren är just intresset att skapa bra bilder.
Verksamhet styrs av medlemmarna och förutom träffar varje vecka arrangerar föreningen även bildutställningar, fototräffar, workshops, modevisningar och till och med klubbkvällar för medlemmarna.
2010 inledde man också ett djupare samarbete med studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet, som tillsammans med Umemodellen arbetar för att fördjupa medlemmarnas kunskaper inom bildskapandet.
Detta stora nätverk av människor ger möjligheter för medlemmarna att utvecklas på sina egna villkor och i egen takt. Många har utvecklats enormt i sitt intresse, så långt att de valt att bli yrkesverksamma.

Workshops

En av föreningen Umemodellens viktigaste verksamheter är träffar för foto och bildskapande, så kallade workshops. Medlemmarna själva står bakom att anordna det mesta. Det är väldigt olika innehåll och storlek på arrangemangen. Allt från att en liten grupp på tre personer samlas och fotar fine art till stora event med övernattningar och långa resor.
Några av de workshops som genomförts genom tiderna är studsmatte-workshop, street,  mimik, catwalkövningar, festmode,  skräcktema, fineart, tropiktema, 60-tal, musikvideo, reklamfilm och mycket mer.

Hällnäs: Skräck och fashion möts

Tre år i rad genomförde Umemodellen fotoworkshops i Hällnäs Sanatorium i Vindeln. Det hela började som en idé när modellen och fotografen Cristoffer Hellström lade fram ett förslag om att göra en stor skräck-tema workshop i det gamla sanatoriet. Första reaktionen på förslaget var att det var för stort och svårt att genomföra men Cristoffer gav sig inte utan kämpade för sin idé.Det visade sig vara ett initiativ som blev mycket uppskattat och lockade många deltagare. Det tredje året workshopen genomfördes deltog 40 personer i tre dagar och inresande kom från hela landet. Bland annat erkände modefotografen Ryan Garrison som höll ett föredrag och även ägnade sig åt att fota själv. Vidare kom modeller från etablerade agenturer som ville samverka med de kreativa krafterna i norr.
Hällnäs-workshopen är ett typexempel på hur Umemodellens idéer kan ge möjligheter för möten, kreativitet och utveckling.

Samarbeten

Umemodellen samarbetar ofta och gärna med andra parter. Till exempel fotograferar medlemmarna ofta kulturarrangemang och aktörer, till exempel artister, band, teater och dans.
Två av årets mest populära fotomöten är Umeå Höstljus och Kulturnatta, kreativa utmaningar för dokumentärt foto.  Samverkan med andra kulturföreningar sker frekvent då Umemodellen kan bidra med goda kunskaper om hur man gör bra bilder och även få hjälp med bland annat resurser, ideer och möjligheter.
Genom åren har Umemodellen även samarbetat med massor av aktörer såsom Umeå Kommun, Nöjesmagasinet City, Umeå C, Umeåguiden med flera.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2010 #1, Umemodellen. Bokmärk permalänken.