Kubanen som kom till Sverige och blev fotograf

När Edel Puntonet, 27, kom till Sverige
hade han aldrig hållit i en kamera. Nu driver han ett eget fotoföretag, och hans bilder på Skid Row finns bland annat med i ARM Entertainments årliga tidskrift ”Talent Directory”.
– Att gå med i Umemodellen hjälpte mig med allt!

Det var i februari 2007 som Edel Puntonet lämnade hemstaden Cienfuegos på Cuba för ett vintrigt Umeå. Han hade inte sysslat med fotografering tidigare men tyckte att det verkade intressant. Grannen Cristoffer Hellström, dåvarande ordförande i Umemodellen, bjöd med honom till en av föreningens tisdagsträffar.
– Jag har Cristoffer att tacka för mycket när det gäller min fotokarriär, berättar Edel.
– Han har lärt mig så mycket och var dessutom den som introducerade mig för Umemodellen. Och jag kände mig genast hemma här!

Sedan rullade allt på i snabb takt. Edel skaffade sin första egna kamera, och tillbringade mer och mer tid i Umemodellens studio. Genom samarbetet med föreningens modeller och andra fotografer växte hans kunskaper inom såväl de tekniska som de konstnärliga områdena. Han hittade också sina egna metoder för att kommunicera med modellerna och få fram de bästa positionerna.
– Människokroppen är väldigt vacker, och det är roligt att jobba med människor och utforska hur man kan uttrycka sig genom kroppsspråket.
Han anser att det aldrig finns någon gräns för hur mycket man kan lära sig.
– Grejen med foto är att man utvecklas hela tiden. Du kanske märker att en modells poser inte passar – då lär du dig att arbeta fram något nytt.

Edel började också fotografera konserter och band, och insåg snabbt att live-bilder definitivt var hans grej.
– Jag är själv musiker, så jag brinner verkligen för att fota musik.
Snart hade han etablerat kontakt med flera olika företag, och han började också få förfrågningar om fotograferingar och bilder. En dag hörde ARM Entertainment av sig och ville använda hans foton på bandet Skid Row, tagna under Nordic Rock-festivalen, till tidskriften ”Talent Directory”.
– Det kändes förstås otroligt stort!

Edel har precis gått ner till en halvtids-tjänst på sitt ordinarie jobb för att ägna sig åt sitt eget, nystartade företag ”Edelphoto ”. Han jobbar hårt med marknadsföring och har redan fått ett antal egna kunder. I framtiden ser han sig fortsätta inom musik- och modellfotobranschen, men hoppas även få många bröllopsfotograferingar.
– Sånt är alltid väldigt roligt, man blir så glad av kärleken!

Edel tycker att alla foto- och modellintresserade bör bli medlemmar i Umemodellen.
– Jag rekommenderar det verkligen. De får lära sig om allt och får dessutom jättebra kontakter!

Här är ett litet smakprov på Edel Puntonets bilder. Klicka på bilden för att visa den i större format och nytt fönster.

TEXT: ANNA MUÑOZ LUNDGREN
FOTO: EDEL PUNTONET samt CRISTOFFER HELLSTRÖM (TOPPBILD)
MEDVERKANDE MODELLER: HANNA W, JAY, ANNA A, EMMA Ö, NOORA L & HELENE R.
MAKE UP, SISTA BILDEN: ANNA A

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2010 #1, Umemodellen. Bokmärk permalänken.