Mitt Umemodellen

”Du är en linslus” sa alla när jag som liten log brett mot kameran. Jag erkänner: Jag är en linslus! Mina kompisar och jag fotade ofta varandra med systemkameran som jag fick av pappa när jag fyllde 15 år. För mig handlade det tidigt om att skapa bilder, att förmedla känslor.När jag blev inbjuden av en nyfunnen vän till Umemodellen, en av Umeås största kulturföreningar, så nappade jag genast.

Umemodellen är en ideell förening där tyngdpunkten ligger vid att skapa bilder tillsammans. När jag hörde det kände jag mig instinktivt som hemma. Jag hade många idéer som jag presenterade och tillsammans med fotografer, modeller, stylister och make up-artister har vi under åren kunnat skapa bilder som länge bara funnits som en tanke.
Kreativitet är något som finns i överflöd i Umemodellen. Idéer föds och genomförs dagligen och det är alltid något på gång. En sak att tänka på är att det är medlemmarna som håller föreningen levande eftersom att vi tillsammans får saker att hända.

Första gången jag anordnade en workshop kunde jag fråga de mer erfarna om råd och det var väldigt stärkande att prova på och ro i land något jag inte gjort förut. En workshop är enkelt förklarat en träff/fotografering som bygger på ett visst tema. Här är det endast fantasin (och i vissa fall ekonomin) som sätter gränser.
Vi har bland annat haft pin up-tema, trampolinhoppning, skräcktema, hästar, skate-tema… ja listan kan bli lång. Även här är det bildskapande som är i fokus, men ibland fokuseras det också på att slipa på de färdigheter man har. Photoshop-teknik, gå catwalk, känslouttryck och sminkteknik är några exempel.

För mig är Umemodellen den perfekta platsen att få utlopp för min kreativitet och min konstnärliga ådra. Det fantastiska är att om jag tänker en tanke så vet jag att vi tillsammans kan genomföra den. Det är en hisnande känsla för en oförbätterlig linslus.
En linslus som vill beröra med bilder.

ANGELINN KÄRKKÄINEN
MODELL

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2010 #1, Umemodellen. Bokmärk permalänken.