Riksorganisationen som samlar kulturföreningar

Kontaktnätet är namnet på en riksorganisation för ideella kulturföreningar som startade redan 1974. Sedan dess har organisationen hjälpt tusentals föreningar att förverkliga sina drömmar och projekt.

Kontaktnätet är riksorganisationen som bland annat erbjuder Kontaktnätet vissa bidrag, kurser inom ljud- och ljusteknik, marknadsföring, arrangörskap och annat som föreningar kan få nytta av.
Att delta i någon av Kontaktnätets kurser kan vara en bra möjlighet att stärka banden inom den egna föreningen och lära känna varandra bättre under lite roligare former. De flesta av kurserna är dessutom gratis för medlemmarna och i många fall kan de deltagande både få kost och logi betalt. Förutom detta kan Kontaktnätet också bistå med hjälp i juridiska eller ekonomiska frågor. De kan vid behov även fungera som något av en kontaktförmedling mellan föreningar, personer och organisationer inom kulturlivet.

Inför ett evenemang kan det vara svårt för en ideell förening att få ekonomin att gå ihop när man bokar en yrkesverksam artist. Då kan man ansöka om att få ett stöd som enkelt förklarat innebär att Kontaktnätets medlemmar tack vare bidrag från Statens Kulturråd ges möjlighet att boka artister till kraftigt reducerade priser. Dessutom kan Kontaktnätet bland annat erbjuda ett årligt stöd till föreningen baserat på medlemmarnas ålder och antal.

Idag finns det redan en hel del kontaktnätsföreningar i Umeå. Umemodellen, Jamo Jamo Arts och Common Culture of Umeå tillhör några av de mest aktiva. Kontaktnätet är dock ständigt på jakt efter nya föreningar som medlemmar. För att väl passa in i Kontaktnätet ska man vara en kulturförening, gärna med ung profil och syssla med musikarrangemang eller närliggande verksamheter.

I Umeå finns även Kontaktnätets nordligaste regionkansli. Dit är man välkommen om man vill träffa styrelsemedlemmar eller lufta idéer man vill förverkliga.

TEXT: ANNA MUÑOZ LUNDGREN
FOTO: RONNIE BERG (KONTAKTNÄTETS KONGRESS I UMEÅ FOLKETS HUS 2007)

Har du frågor eller vill du ha mer information? Besök kontaktnätets hemsida, www.kontaktnatet.se.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2010 #1, Reportage. Bokmärk permalänken.