Sjuksköterskan som blev modell

Johanna ”Hanna” Wiik, 23, tyckte att det verkade intressant att prova stå modell framför en kamera. Förra året blev hon medlem i föreningen Umemodellen. 
Nu har hon börjat träffa utländska agenturer för internationella fashionfotograferingar.

Johanna Wiik kommer ursprungligen från Haparanda och är sjuksköterska i grunden. 2009 fick hon jobb i Umeå och flyttade hit. En dag hittade hon Umemodellens hemsida på Internet och besökte en av föreningens tisdagsträffar. Hon blev snabbt ”en i gänget” och tillbringade mer och mer tid i studion med fotograferna.
– Umemodellen är en fantastisk förening med mycket duktiga människor.

Innan Johanna blev medlem i föreningen hade hon inte ägnat sig åt någon ”seriös” fashion-fotografering. Men efter att ha jobbat med Umemodellens fotografer insåg hon hur mycket de hjälpt henne att utvecklas. Hon började också få allt fler uppdrag som modell, bland annat för Umeå Fashion Weekend, E&E Glasses och Tiger of Sweden.
– Jag såg mig själv på bild och tänkte att ”jag kanske inte är så tokig”, säger hon med ett skratt. Det gav mig modet att söka mig till en agentur.

I januari slöt hon ett kontrakt med Synk Casting i Stockholm. I samma veva fick hon också timanställning som sjuksköterska och receptionist på patient-hotellet i Mörby, vid Danderyds sjukhus. Hon beslutade sig då för att lämna Umeå permanent.
–Det roliga var att jag fick ett modell-jobb redan första veckan, att medverka som jeansmodell för Elin Kling i TV 4:s ”Förkväll”!

Johanna fick deltog också i Stockholm Fashion Week två gånger, och tack vare agenturen fick hon nu chansen att åka runt på en massa olika castings.
– Det var det största som hänt mig som modell, hela grejen med att få vara med på Fashion Weekend och bli uttagen på castingen. Och det har öppnat många nya möjligheter eftersom folk har sett mig och vet vad jag håller på med.

I augusti bytte Johanna agentur till Nouveau Models. Hon kommer också att satsa på att medverka i internationella varianter av Fashion Weekend, och få träffa utländska agenturer. Vid sidan av jobbet på patienthotellet fungerar hon som en ”working model” och samarbetar bland annat med City Studios i Stockholm.
– Det är egentligen inte ett dugg avancerat, men man får lite extrapengar.

Drömmen är förstås att på allvar kunna lansera sig utomlands, men tyvärr är en modellkarriär oftast ganska kort.
– Fast jag hoppas att jag inom ett antal år kommer att kunna se tillbaka på många jobb och bilder som jag är riktigt nöjd med, säger Johanna.

Härnäst väntar hursomhelst ett återbesök i Umeå vid Umeå Fashion Weekend den 20-23 oktober. Johanna trivs dock bra i Stockholm, men det finns något hon verkligen saknar.
– Jag önskar att det funnits något i Stockholm som liknade Umemodellen. Vi har haft hysteriskt roligt, och utan dem hade jag nog inte fått motivationen att satsa på det här.

Klicka på bilderna här nedan för större version som öppnas i nytt fönster.

TEXT: ANNA MUÑOZ LUNDGREN

FOTO: TOPPBILD: JOCKE JONSSON BILDCOLLAGE FR VÄNSTER: MATTIAS LÖNNEBORG, ANDREAS GRADIN samt EDEL PUNTONET

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2010 #1, Umemodellen. Bokmärk permalänken.