Umedesignern som jobbar med udda material

Hon fyller Rådhustorget under Kulturnatta år efter år och har charmat Svenska moderådet med sin tolkning av den svenska folkdräkten. Hon har haft modevisningar i bland annat London, Hamburg och Köpenhamn. Det handlar om Sophie Nauclér, 27, huvuddesignern för det umeåbaserade latexföretaget Naucler Design.

För fem år sedan sålde nästan ingen butik i hela Sverige latexkläder och det lilla som fanns var uteslutande ”porriga” kläder av tveksam kvalitet, berättar Sophie Nauclér.
– Då tänkte vi att vi kan göra egna latexkläder istället, som vi kan bära när vi vill vara lite extra fina.
Hon hade sedan länge sytt väldigt mycket i lack- och pvc-material, men då hennes partner Martin Larsson en dag frågade henne om hon inte skulle tycka det var roligt att prova på att göra kläder i latex så nappade hon på idén.
– I Sverige fanns det knappt några latexdesigners och det fanns få som gjorde kläder i latex som man kunde gå ut i på vanliga uteställen. Sagt och gjort, vi köpte hem några rullar latex och började experimentera.
Resultatet blev att Sophie började göra plagg på fritiden åt sig själv och sina vänner. Det mesta var på en hobbynivå och de gjorde även en hel del modevisningar som fick mycket god respons. Fler och fler intresserade hörde av sig.
– Förra året hade trycket från kunderna blivit för stort, så vi startade ett handelsbolag för att möta behovet.
Sedan dess har verksamheten rullat på i ett intensivt tempo. I år blev Sophie Nauclér nominerad i Mercedez-Benz Young Fashion Industry Award 2010.
– Det kändes helt makalöst att som självlärd designer bli nominerad och tävla bland tjejer som har gått de finaste skolorna i Sverige, det var häftigt!
Det hela resulterade i att Nauclér Design fick publikens röst i tidningen Glamour med 3/4 av rösterna. Men juryn var av en annan åsikt.
– Varför det gick så kan man spekulera i, men jag är glada att det gick så långt som det gjorde och vi ska ta revansch nu i tävlingen ”IKEA Garderob”.

För Sophie är latex inte bara ett hantverk och ett konstnärsskap, utan något av en livsstil. Även utanför företaget ägnar hon sig åt sin favorityssla och utvecklar sitt intresse inom design och mönsterkonstruktion, bland annat i studiecirklar. När hon går ut bär hon gärna och ofta sina egendesignade kläder. Själva materialet ses dock inte som så ovanligt längre.
– För några år sedan var det väldigt ovanligt att folk hade latex på sig på krogen, men nu efter att exempelvis Lady GaGa introducerat materialet för en bredare allmänhet har det gått från att vara lite undangömt till att bli något av en modetrend.
Inför skissandet av en ny latexkollektion brukar Sophie Nauclér först skapa ett inspirationskollage.
– När jag skapar en kollektion kan jag bli inspirerad av en film, en låt eller t.ex. en person i min närhet. Jag får en idé eller ett ledord som jag utgår från.

Om Sophie Nauclér får välja en favorit bland de plagg hon designat så blir det den svenska  latexfolkdräkten.
– Den skapade jag redan 2007 och jag fick idén till den året innan. Jag hade aldrig sett någon sverigedräkt i latex, så jag tänkte ”varför inte göra en?” Nu, tre år senare, har jag också hunnit med två olika versioner av den.
Sophie anser sig ha haft många höjdpunkter i sin karriär, men något av det häftigaste hon varit med om var att få en stor artikel publicerad i tidningen Marquis, världens största tidning  inom latexbranschen.

På frågan om vad kulturhuvudstadsåret 2014 kommer att innebära för henne svarar Sophie efter en stunds betänketid:
– Jag vet faktiskt inte. Så vitt jag vet så kommer det nog inte innebära så mycket i dagsläget, för det finns väl inget som är inriktat på mode?
Nauclér Design medverkar i skrivande stund i IKEAs tävling IKEA Garderob. Hon kommer även att ha en modevisning på Cover Club lördagen den 23 oktober.
– Sedan har vi lite småhemliga planer som bland annat innefattar en ny kollektion.

Klicka på bilderna nedan för att se dem i en större version i ett nytt fönster.

TEXT: ANNA MUÑOZ LUNDGREN
FOTO: TOPPBILD: JOHAN EDMAN BILDCOLLAGE FR VÄNSTER: MARCUS GUNNARSSON, NIKDESIGN
MODELLER: TIFA DE LEONE och JAY

Besök Naucler Designs hemsida: www.nauclerdesign.se.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2010 #1, Reportage. Bokmärk permalänken.