Impaled Nazarene – Foto Hanna Rindeskog

Foto: Hanna Rindeskog

Impaled Nazarene

Impaled Nazarene är ett av de få banden på festivalen som jag lyssnat på sedan min ungdom men aldrig sett live. Medlemmarna stiger upp på den dunkla scenen Studion med en öl i handen till ett mörkt intro. Några sekunder senare får Umeå känna på finsk metal som känns som upprepade hammarslag i ansiktet. Svetten rinner från vokalisten Mikas blänkande hjässa samtidigt som han skriker så att han ser ut som om han skulle kunna explodera i ett moln av sprit vilken sekund som helst. Låtarna är snabba, brutala och otroligt headbangsvänliga. Man ler lite när Mika snackar engelska med en underbar finsk brytning mellan låtarna, och publiken jublar. Under de tre första låtarna står folk mest osäkert och kollar på varandra, för att liksom kolla att det är okej att headbanga, men snart ser jag fler och fler runt omkring mig som kastar hårsvallet till höger och vänster. En grym ljusshow från teknikernas sida hjälper verkligen till att förstärka musiken, med stroboskop under partier med dubbeltramp och så vidare. Impaled Nazarene levererade precis den liveshow jag hoppats på sedan jag hörde dem för första gången, och de vet hur man spelar musik som passar till att headbanga skallen av sig.

Text: Rasmus Dunnigan

Det här inlägget postades i House of Metal 2011, Liverapporter. Bokmärk permalänken.