Engel – foto och recension

Foto: Lars Johansson

Engel

När Engel 2007 släppte sin debutskiva Absolute Design så var det en intressant mix av halvmelodisk industrimetal. När de nu intar scenen i Studion är det med den nya skivan Threnody i bagaget och ett sound som drar åt alltmer melodisk metal. Eller är det verkligen det?

Magnus Klavbom på sång inleder giget snabbt och Niclas och gänget ger benhårda riff till svar på sången. De olika influenserna och bandmedlemmarnas olika bakgrunder med flera år i branschen sätter nivån högt på en spelning där vid tillfällen hela publiken är ett kakafoniskt skrikande hav av hår.
De av oss med rakade huvuden känner i detta ögonblick skarpt av vår avsaknad av något av headbanga med, men skam den som ger sig! Om vi bara kör tillräkligt hårt så kan vi kanske snärta till någon med våra skägg!

Studion fylldes redan innan spelningen med en stor publik och när tredje låten passerat var lokalen sprängfylld med en lyckligt röjande grupp människor.
När vi når titelspåret från den nya skivan ”Threnody” har stora delar av publiken röjt så pass att de nästan står stilla i den bakre delen av lokalen. Bandet själva verkar däremot bara fått ny energi och går om möjligt på i ett än högre tempo. Efter detta så får Klavbom med sin klingande göteborgska publiken att dansa en unik hybrid mellan en moshpit och ringdans genom att från scenen utropa ”Dansa ringdans!” Undertecknad hade förväntat sig detta på en folkmusikfestival, men inte på House of Metal.
Hampus Andersson i publiken utbrister:
-Det är bra! Djävligt bra!
Varpå han återgår till att njuta av en spelning som får ringdans till Metal att framstå som något helt naturligt.

Text: Jimmy Thorsell

Det här inlägget postades i House of Metal 2011, Liverapporter. Bokmärk permalänken.