Cynical Content – En något cynisk syn på bra dagar

Alla har vi nån gång upplevt dagar så underbara att man inte ens kan tänka sig att nåt kan gå fel. Det gäller till och med mig. Däremot finns det en lag som vi alla lyder under, hur lyckliga vi än är, nämligen Lagen om alltings allmänna jävlighet.
Solen skiner och fåglarna kvittrar och efter en lång kall vinter så verkar våren verkligen ha fått fäste, helt underbart.

Jo det hade varit det om man inte veckan tidigare hade gått på vinterns sista fint och blivit så jävelförkyld att skallen bara dunkar, ögonen svider och hjärnan är full av snor. Så det är inomhus med filtar i massor, nässpray på dunk och antiinflammatoriska på lösvikt som gäller. Nån gång borde man ju fan lära sig att det är lovikkavantar och långkalsonger som gäller fram till midsommar, men inte då.

Det är löningshelg och festerna är bokade, partystassen är tvättad och klar och man känner sig ung rik och vacker. Vad skulle kunna hända för att ta udden av den känslan?

Jo till exempel att syskonet/kusinen/bästisen blivit inbjuden att träffa sin partners föräldrar för första gången och de är livrädda för/allergiska mot eller allmänt avskyr hundar. Så i panik måste denne lämna sitt hypertrimmade, attackhårande genetiska experiment kallat hund hos dig för du är den enda som odjuret känner sig hemma hos eller som (mer troligt) är så jävla dum att du tror att du kan utkräva en gentjänst som någonsin kommer att uppväga de söndertuggade skor, nedpissade soffdynor eller sömnlösa nätter som odjuret kommer att orsaka. Grattis!

Du har precis fått veta att en klassisk film som inte går att få tag på längre kommer att gå på TV. Popcornen är färdiga med perfekt mängd smör och salt, ljuset i rummet är optimalt och du sitter nedpackad bland filtar och kuddar med mysigaste tofflorna på och känner dig som en femåring på julafton när inledningen börjar. Kan det bli bättre?

Ja det kan det, du kunde till exempel ha kommit ihåg att stänga av mobilen då du redan i öppningsscenen avbryts av att fanskapet ringer. I ett försök att få se filmen ifred trycker du bort samtalet bara för att nanosekunden senare störas av att den ringer igen från samma nummer. I andra änden hör du en gråtfärdig partner som hyperventilerande och snyftande förklarar att datorn har kraschat helt och hela bokföringen/c-uppsatsen är borta. Du tillbringar därefter den följande en och en halv timmen med att omväxlande trösta, datorsupporta och påminna om att andas bara för att när luren väl läggs på bli sittande med slutscenen, eftertexterna och gummiaktiga popcorn. Visst älskar man sina nära och kära ibland.

Det är midsommarafton och alla har höga förväntningar på sommarens mysigaste dag då hela släkten träffas och njuter av god mat och att bara vara tillsammans och umgås. Hur skulle det kunna vara annat än trevligt?

Enkelt. Någon morbror ska envist testa alla sorters nubbar och blir på grund av sin medicin totalt dyngpackad av det. Genast ska han dra upp gamla gräl innan han resolut sätter sig i bilen han är full för att köra och somnar. Under tiden har kusinerna hamnat i bråk om vilken tolkning av mormors recept på potatisgratäng som är den korrekta, vädret slår på sekunder över från solsken till stark kuling och diagonalt inkommande hagel och någon av kusinernas nya partners visar sig vara kraftigt allergisk mot absolut allt. Midsommarfirandet avslutas därför med att genomblöt in på bara skinnet spendera fem timmar på akuten samtidigt som du försöker hålla kusinerna från att strypa varandra och se till att den nu uppvaknade morbrorn inte spyr i nån blomkruka… igen.

Du har precis köpt en ny stor fin HD-tv och fått den rätt placerad i vardagsrummet. Ljudsystemet är inkopplat och det känns bara allmänt bra och du ser fram emot många filmkvällar med glasklar bild och superbt ljud.

Tyvärr så upptäcker du när du kommer tillbaka till butiken för att köpa en HDMI-kabel för det sista unset av perfektion att den TV du nyss betalade fullpris för efter ett halvår av att leva på nudlar, potatismos och kranvatten nu är prissänkt med 2000 kronor och dessutom nu säljs i paket med ett surroundsystem som får ditt att se ut som ett par laptophögtalare. Som om det inte var nog så är det på grund av prissänkningen omöjligt för dig att få lämna tillbaka den mot det pris du betalade för den. Hade varit smart att kanske undersöka prisbilden en aning innan man gick till handling.

Det är dags för skolbal och allting är redan klart, kläderna är fixade håret är fräscht och stylat och alla små detaljer har gått som på räls. Dessutom har du fått tag på en gammal fin veteranlimousin. Som en extra guldkant så har ni blivit tilldelade plats tre i kortegen och ALLA kommer att se er när ni kommer nedför den röda mattan.

Det smartaste hade nog varit att välja den sprillans nya limousinen som fanns som alternativ till veteranbilen. Fem kvarter från röda mattan så skär hjullagren obönhörligt. Det nästan tio meter långa pansarmonstret blir stående diagonalt i korsningen och är omöjligt att flytta utan en lyftkran. Inte nog med att du och din dejt blir sena till balen utan också alla andra och då du skrutit högt och brett om din limo, din plats i kortegen och hur underbart allt ska bli så vet alla att det är DITT FEL. Du har precis köpt en enkelbiljett till ensamheten, du är härmed officiellt utstött.

På en mysig fest vid en sjö träffar du under en romantisk solnedgång den man du vet är ditt livs kärlek. Efter att han förklarat sin kärlek till dig älskar ni i sommarnatten och du tillbringar den påföljande veckan med att flyta runt på små rosa moln av romantik.

Detta ända fram tills det att du får veta att inte nog med att han är en notorisk lögnare och dessutom en Casanova så har han använt dig för att vara otrogen mot sin just nu höggravida fru. Alla omkring er vet nu hur löjligt enkelt du föll för hans knep och till råga på allt har han dessutom gett dig Klamydia, något han drog på sig helgen före dig då han gjorde precis samma sak.

Text: Ronnie Berg

Foto: Fredrik Larsson

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Cynical Content, QLTR 2011 #1. Bokmärk permalänken.