Dark Tranquillity till Umeå


Efter en kryssning i Karibien och en reprunda i Indien kommer Dark Tranquillity till House of Metal för att möta Umeå och dess hårdrockande publik. QLTR har pratat med frontmannen och sångaren Mikael Stanne.
– Vi kommer att blanda ganska vilt, det blir mycket nytt men också mycket gammalt och lite udda låtar som vi precis plockar in.

Efter att ha turnerat under större delen av 2010 säger ”Stanne” att fingrarna har börjat klia och hur replokalen och att skriva nytt material börjar locka desto mer innan sommarens festivaler och turnéer.
– Vad vi kan förvänta oss då återstår att se, men vi brukar utmana varandra att hitta på ”out there”-galna idéer för att förnya musiken och få nyare material att skilja sig från det gamla utan att tappa den typiska Dark Tranquillity-känslan.

Skriver av sig frustrationer

Inspirationen till musiken hämtar Stanne mycket från känslan av att koppla bort sig själv när han kommer hem från en turné.
– Det kan också vara att bara komma tillbaka till det vanliga livet och få skriva av sig alla frustrationer som uppstår för att man inte är som alla andra.

Bästa turnéåret hittills

Om man blickar framåt några år tror Stanne att bandet kommer fortsätta att utvecklas tillsammans.
– Jag hoppas vi kan fortsätta göra det vi gör nu, bara på en ännu högre nivå och bättre och seriösare.
Denna förhoppning drivs på av turnéåret 2010 som enligt utsago varit det bästa i bandets historia hittills.
– Det har peppat oss att nå nya höjder och försöka göra ännu bättre ifrån oss. Det känns grymt faktiskt och nu kör vi igen!

Skapar nya höjdpunkter

Efter 21 år som band har Dark Tranquillity alltså hittat till en punkt där de fortfarande känner att de kan och vill utvecklas.
– Motivationen blir nog bara större i och med att vi älskar vad vi gör och inte kan tänka oss att göra något annat. Vår karriär skapar fortfarande nya höjdpunkter och minnen och en önskan om att göra vårt bästa på scen oavsett när och var vi spelar.

Repar i Indien

På Dark Tranquillitys spelning vid House of Metal i Umeå i mars kan vi se fram emot en salig blandning av nytt, gammalt och udda material. Dessutom blir det en visuell upplevelse med projektioner och en ljusshow.
– Vi ska bara repa lite i Indien innan, och kommer att vara på topp när det är dags. Vi är peppade och ser fram emot att få möta Umeåpubliken med samma hetta som alltid!
Det blir alltså ett solitt men växlande framträdande, annorlunda men ändå detsamma – therein lies the beauty!

Text: Joakim Grenemark

Om Dark Tranquillity

Namn: Dark Tranquillity
Medlemmar: Mikael Stanne, sång, Niklas Sundin, gitarr, Martin Henriksson, gitarr, Anders Jivarp, trummor,  Daniel Antonsson, bas, Martin Brändström, elektronik
Spelat sedan: 1989
Höjdpunkt: Vi skapar ständigt nya!
Vad gör ni om fem år? Fortsätter spela och göra vårt bästa på scen, har förhoppningsvis utvecklats ännu mer!
Hemsida: www.darktranquillity.com

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #1, Reportage. Bokmärk permalänken.