Folkmusiker på heltid

Folkmusiken har alltid haft en viktig plats i nyckelharpisten Sunniva Abellis liv, och bland hennes utmärkelser finner man titeln som ungdomsvärldsmästare 2007. Nu är hon aktuell inför Umefolk, där hon bland annat ska framföra tonsatta dikter av Karin Boye och Edith Södergran tillsammans med Mona Ersare.

Sunnivas musikaliska bana inleddes när hon vid åtta års ålder började spela fiol. På kulturskolan i grannkommunen Solna fanns en nyckelharpspedagog, och Sunniva tyckte att det verkade vara ett intressant instrument. Tio år gammal började hon spela nyckelharpa, och det skulle snart bli hennes huvudinstrument.
– Det var tack vare att möjligheten fanns, säger Sunniva. – Annars hade jag inte fått idén att börja.

Utvecklas med andra

Mellan årskurs ett och nio gick Sunniva i waldorfsskola och fortsatte sedan på musikgymnasiet och en ettårig folkhögskoleutbildning vid Eric Sahlström-institutet med inriktning mot nyckelharpa och folkdans. Därefter sökte hon in till Musikhögskolan, där minst ytterligare ett och ett halvt års studier nu väntar. Just detta att få spela och utvecklas med andra tycker hon är en viktig del i den kreativa processen.
– Alla är ju förstås olika, men trots att jag haft den inre drivkraften och älskar musik har jag alltid känt att jag behövt någon slags push för att komma vidare.
Fast Sunniva påpekar också att det är viktigt att få egentid med instrumentet, att sitta och meditera, spela och utforska uttryckssättet. Hon menar att när hon hittat sin musikaliska identitet är det lättare att möta en mångfald av musik.

Ett språk som lever

Sunniva är den enda i familjen som spelar nyckelharpa, men hennes mamma spelade bland annat piano, dragspel och fiol och sjöng. Alltsedan barndomens danslekar och vaggvisor har folkmusiken varit en naturlig del av Sunnivas liv. Hon talar om den som ett språk som speglat människors vardag.
– Det är viktigt att den fortfarande bevaras så att den får finnas kvar och berätta om våra rötter. Den får inte bli en kuliss, utan ska förbli ett språk som fortsätter leva.
Sunniva berättar också hur hon i sina musikstudier möter folkmusiker från andra delar av världen och inser att bakgrunden till musiken är densamma även om musiken i sig låter helt olika.

Framför nytonsatta dikter

Sunniva har också stort intresse av folkdans. Under en period av två år bodde hon i Umeå, där hon var mycket aktiv inom Umeå Folkmusikförening. Hon var en av huvudiniativtagarna till danskvällarna på Kafé Station, där folk kan få tillfälle att lära sig danser som schottis, polska, engelska och mycket mer. Umefolk ligger henne också varmt om hjärtat och hon har tidigare medverkat i festivalen både som ideell arbetskraft och som musiker. I år ingår hon i en trio med vokalisten Mona Ersare och gitarristen Erika Lundholm. Tillsammans framför de sångerna ur Mona Ersares berättarföreställning ”Dagen svalnar, knoppar brister” som bygger på dikter av Karin Boye och Edith Södergran. Hon spelar även med violinisten Andreas Risan från Skellefteå.
– Trots att jag har fått tillfälle att prova på musik från flera olika ställen har det svenska alltid varit min främsta genre, säger Sunniva.

Satsar på musiken

Under lång tid var Sunniva inte helt säker på om hon verkligen skulle ägna sig åt musiken på heltid, men nu har hon bestämt sig. Efter att hon avslutat sin nuvarande utbildning på Musikhögskolan hoppas hon komma in på ett pedagogiskt påbyggnadsår så att hon också ska kunna lära andra att spela.
– Nu satsar jag fullt ut. Det kan bli svårt att försörja sig som frilansande folkmusiker men jag kan gärna kombinera det med andra roliga saker om jag spelar på deltid.
Sunniva tycker att framtiden ser ljus ut och upplever det som om inspirationen och spelglädjen bara ökar med tiden.
– Det känns egentligen alltid som om allt är bäst just nu, om man ska tala om höjdpunkter i karriären. Det går bara framåt!

Om Sunniva Abelli

Namn: Sunniva Abelli
Ålder: 24 år
Började spela: Nyckelharpa vid 10 års ålder
Inspireras av: Att spela med andra, bolla idéer, lära sig av andra, men även sitta och meditera och spela själv.
Höjdpunkt: Det känns egentligen som om allt är bäst just nu, det går bara framåt!
Vad gör du om fem år? Jobbar som frilansande musiker och lär andra att spela.

 

Se Sunniva Abelli spela det egenkomponerade stycket ”Framåt”! Klicka på bilden för att öppna filmen i ett nytt fönster.

Läs mer: Hur gör jag om jag vill börja spela nyckelharpa i Umeå?

Läs mer: Om nyckelharpan

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #1, Reportage. Bokmärk permalänken.