Inför Umefolk: Har du koll på polskan?

Tänker du besöka Umefolk för första gången och känner dig som en novis i sammanhanget? Bara lugn. QLTR ska reda ut begreppen åt dig. Vi börjar med en av folkdansens grundstenar: polskan.

Ett, två, tre, ett, två, tre… Den svarta övningskjolen svänger när Megan Hatto med danspartner svävar över golvet med lätta steg. I dag dansar hon med Sara Lindström och Frida Olovsson som också turas om att ackompanjera henne på fiol och tvärflöjt. Alla tre har genomgått en folkhögskoleutbildning vid Eric Sahlström-institutet med inriktning dans. Megan har sedan hon kom till Umeå också varit mycket aktiv i Umeå Folkmusikförening. Hon är bland annat en av arrangörerna och instruktörerna vid de populära Stationsdanserna på Kafé Station. Där ges tillfälle för nybörjare att prova på traditionella danser som kadrilj, engelska och så polskan förstås.
– Grundstegen är egentligen inte så svåra, säger Megan och visar glatt. Tar man en nybörjarkurs kommer man ganska snabbt in i polskan. Men man kan också göra det mer komplicerat om man vill.

Det finns många olika typer av polska, från lite lugnare, slätare danser till den flygiga och dramatiska slängpolskan. En vanlig nybörjarfälla är att blanda ihop polskan med polkan, men det är två helt olika dansstilar. Polskan går nämligen i tretakt medan polkan går i tvåtakt!

Visst verkar det kul, men kanske fortfarande lite komplicerat? Då är du varmt välkommen på någon av Umefolks danskurser! Där hittar du bland annat en introduktion i polska på lördagen den 26 februari kl 16-17 på Äpplet, Folkets Hus. Besök också Umefolks hemsida, www.umefolk.umeafolkmusik.se och klicka på fliken ”kurser” så får du ta del av hela utbudet.

Text: Anna Muñoz Lundgren

Foto: Samuel Pettersson

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #1, Reportage. Bokmärk permalänken.