Make up-artisten Anna Adbo

Anna Adbo är uppvuxen i Lycksele men bor och jobbar numera i Umeå. Hon har alltid haft en inneboende kreativitet som hon velat få utlopp för. Så småningom ledde detta in henne på makeup. För två år sedan beslöt hon sig därför för att utbilda sig till makeupartist. Valet föll på makeupskolan ”Makeup and Beauty Education” i Umeå. 2010 blev hon färdigdiplomerad. Parallellt med att vara mammaledig med sonen Lias, nu två år, har hon bland annat arbetat på The Studio och Kicks. Numera jobbar hon på Makeover Studio och varvar det med att frilansa.

Varför bestämde du dig för att bli makeupartist?

— För att hitta min kreativitet.

Vilka råd ger du andra som är intresserade av att bli makeupartister?

— Att söka in och ta chansen! Det är viktigt att våga prova, misslyckas och träna för att så småningom hitta det man gillar att göra och bli duktig på det.

Vad för slags sminkningar gillar du bäst att göra?

— Det roligaste är nog det mer extrema, saker som har lite ”edge”, till exempel att sminka sår.

Vilka produkter kan du inte leva utan?

— Concealer, ögonbrynsskugga och mascara.

Fem måsten i sminkväskan enligt dig?

— En bra foundation, mascara, ögonbrynsskugga, sminkpenslar och concealer.

Har du något bra sminktips att dela med dig av?

— Det är viktigt att alltid hålla god hygien och rengöra borstarna med jämna mellanrum. På så sätt slipper man förstöra en fin makeup, resultatet blir alltid bättre. Tips nummer två är att inte slänga gamla mascaraborstar utan istället utnyttja de olika egenskaperna de har (vissa ger volym, andra förlänger och så vidare). Det är bara att tvätta dem och återanvända med ny mascara!

Vad är de vanligaste misstagen folk gör när de sminkar sig?

— Det är nog att man använder för mörk foundation för sin hudton. Sedan finns det de som inte jämnar ut ögonskuggorna tillräckligt mycket vilket ger osuddade skuggkanter. Det är bättre att jobba in skuggorna i varandra så man får ett fint mjukt resultat.

Hur fixar man en schysst sminkning på två minuter?

— Använd concealer för att dölja röda partier och fräscha upp trötta ögon. Sedan är det bara att markera ögonbrynen, sätta på något fint på läpparna och lägga på mascara. Det går snabbt och ser fräscht ut – less is more.

Fler tips finns på Annas hemsida – www.nogg.se/AnnaAdbo.

Text och foto: Hanna Olovsson

Om Umemodellen

Är du också intresserad att ge uttryck för din kreativitet?

Umemodellen är en ideell förening baserad i Umeå. Här sysslar vi med kreativt bildskapande och föreningen engagerar allt från fotografer till modeller och makeupartister. Mer information hittar du på vår webbsajt, www.umemodellen.se. Välkommen!

 


Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #1, Umemodellen. Bokmärk permalänken.