Morganas Döttrar

Med kvinnlig urkraft, uppseendeväckande scenkläder och den egenutvecklade dansstilen Kick Ass Fusion Bellydance har dansgruppen Morganas Döttrar skapat en helt egen genre.
– Vi är inte här för att charma in oss. Vi vi
ll visa att det är okej att ta fram lite mindre trevliga sidor och ge publiken en stark och dramatisk upplevelse.

Katarina Klingberg och Madeleine Ghafoory jobbade som sjukgymnaster på samma avdelning och delade också intresset för dans. Sedan 20-årsåldern har de båda dansat magdans men även provat på en hel del andra genres som jazz, balett, flamenco och traditionella folkdanser. De uppträdde för första gången tillsammans under en fest, då under namnet ”Duo Oriental”. Under en helgkurs kom de i kontakt med Ylva Åkesson som senare anslöt sig till duon. De fick förfrågan om de ville uppträda vid den alternativa modevisningen vid Kulturnatta 2009.
– Jag brukade ”hota” min dotter med att jag skulle dansa på Apberget, skrattar Madeleine.
–Det skulle visa sig bli en självuppfyllande profetia!

Har skapat egen genre

När koreografin inför Kulturnatta togs fram skapades också grunden till Kick Ass Fusion Bellydance, den dansstil som Morganas Döttrar utvecklat till en egen genre. Den utgår från den traditionella magdansen och amerikansk så kallad ”Tribal Fusion”. Mycket av armrörelserna har hämtats från flamencon och andra fusion-stilar. Man kan även se influenser från hip-hop.
– Vi stjäl rörelser från andra dansstilar och ”kick-assifierar” dem.

Resultatet blir en tuffare, hårdare stil. Den ska dansas med kängor, och man får anpassa stegen efter det.

Scenkläder som syns

Morganas Döttrar har också blivit kända för sina uppseendeväckande scenkläder. Men inför det första framträdandet på Kulturnatta var trion inte helt säkra på hur de egentligen ville se ut.
– De ringde och sa att de skulle ta promotion-bilder, och vi hade ingen aning om vad vi skulle ha på oss! Så vi körde på med smink, kängor, läder, nit-diademen… det blev en gemensam grej.

När Ylva flyttade från Umeå fortsatte Katarina och Madeleine under en period att dansa som en duo, men kände att det inte riktigt funkade med dynamiken. Då utökades gruppen med Ida Holmgren, som sedan tidigare sysslat med både eldkonst och orientalisk dans.
– Tre är det optimala för Kick Ass Fusion, och när Ida kom resulterade det i nya koreografier och dräkter, speciellt när hon är så duktig på att sy, tillägger Katarina.

Inspireras av dräkter och musik

Att hitta idéer till framträdanden, kläder och danser har aldrig varit ett problem. När Morganas Döttrar träffas spirar inspirationen och det brukar börja med ett samtal kring dräkter de sett och någon musik som de hört.
– Först säger vi oftast att vi ska göra något väldigt enkelt… skrattar Katarina.

Slutresultatet brukar dock bli betydligt mer invecklat, som till exempel de dräkter som tillverkades inför ett uppträdande på Greyscale tillsammans med piratbandet ”Ye Banished Privateers”.
– Vi var drunknade 1700-talskvinnor som steg upp ur havet. Vi kokade musslor, samlade rötter från vägbyggen, och gjorde en massa research.

Vill locka andra att öppna sig

Danstrion döpte sig till Morganas Döttrar efter den keltiska gudinnan Morgane, vars personlighet speglar kvinnlighetens mer brutala sidor. Hon har tre aspekter – jungfru, moder och hagga – och symboliserar även död och återfödelse.

Musiken är förstås en mycket viktig del av showen och den väljs med omsorg. Den ska förmedla kraft och dramatik och texterna får gärna vara provocerande men absolut inte kvinnoförnedrande.
– Det är sällan man ser kvinnor dansa såhär. Vi vill inte vara inställsamma och flirtiga, utan snarare ge en bild av jägaren som är ute efter sitt byte.

Morganas döttrar hoppas att de kan locka andra att öppna sig och hitta sin styrka och den kvinnliga stoltheten.
– Dansen har varit viktig även för min personliga utveckling, tillägger Madeleine. Tidigare har jag inte vågat synas så mycket men den har gjort mig mer självsäker, både privat och i arbetslivet.

Hoppas på fler utlandsgig

Framträdandena har blivit många. Strax innan jul kunde man se trion uppträda med en luciashow av aldrig tidigare skådat slag – ”Lucia Macabre” där eld, martyrskap och blod var viktiga ingredienser i den rituella dansen. De har medverkat vid evenemang som Sunset Park och Umeå Pride och är ett återkommande inslag i Kulturnatta. Katarina, Madeleine och Ida är också engagerade i fler dansprojekt. Ett av dem är Midnattssol ATS (American Tribal Style) som bland annat medverkar i Umefolk. Var för sig ger och arrangerar de även kurser inom såväl Kick Ass Fusion som andra former av orientalisk dans.

I augusti uppträdde de för första gången utanför landets gränser vid ”Konstens Natt” i Vasa, och den 2 april i år kan man se dem på ”Dark Cabaret” i Köpenhamn. Inför framtiden hoppas de förstås få dansa på andra platser i Europa och de ser sig också som en självklar del av Kulturhuvudstadsåret 2014.

Text: Anna Muñoz Lundgren Foto: Reine Vindebro

Om Morganas Döttrar

Medlemmar: Katarina Klingberg, Madeleine Ghafoory Ida Holmgren och Ylva Åkesson (för tillfället boende på annan ort).
Skapades: 2008
Inspireras av: Att se dräkter, höra musik och prata om upplevelsen tillsammans.
Höjdpunkt: Ida: Lucia Macabre och Sunset Park. Madeleine och Katarina: Rådhustorget på Kulturnatta, det blev så stort, man blev så rörd!
Framtiden: Fler framträdanden utanför Sveriges gränser och självklart att vara en viktig del i Kulturhuvudstadsåret!
Hemsida: www.morganasdottrar.se

Om Tribal Fusion

Tribal Fusion Belly Dance är en modern form av magdans som har utvecklats från American Tribal Style-magdansen, och blandat in olika dansstilar. Den inkorporerar ofta element från popping, hip hop, breakdance, egyptisk magdans såväl som mer traditionella danser som flamenco eller kathak. (Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Tribal_Fusion_%28dance_form%29)

Extramaterial: Bilder från Thomas Kieselbach

 Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #1, Reportage. Bokmärk permalänken.