Vokalgruppen Kraja

Umeåbaserade vokalgruppen Kraja är ett känt namn i såväl Sverige som Tyskland. I november förra året släppte kvartetten sin tredje egna skiva och inför årets Umefolk lovar de en andra releasefest med egenkomponerat material.
Trots att vi spelat tillsammans i nio år känner vi oss fortfarande pigga och peppade och nya! berättar Linnea Nilsson för QLTR.

Linnea Nilsson, Frida Johansson, Eva Lestander och Lisa Lestander bildade Kraja år 2002. Alla har någon form av musikutbildning i grunden och körsång och musicerande har varit en självklar del av vardagen sedan barndomen. Intresset för folkmusiken väcktes dock på allvar när Eva vid 14 års ålder gick en kurs i kulning* på Umefolk. Hon pratade med sin syster Lisa som i sin tur kontaktade vännerna Frida och Linnéa och frågade om de skulle starta en sångkvartett.
– Vi var långt ifrån ”experter” på folkmusik i grunden, berättar Linnéa. Men vi liksom bara grävde fram låtar och improviserade oss fram till det som har blivit Kraja.

Bor på skilda håll

Från början fanns alla fyra gruppmedlemmarna i Umeå men har nu delat på sig. Lisa bor i Stockholm och är färdigutbildad musiker med inriktning folksång. Eva är just nu i Arvika där hon skolar sig till klassisk sångpedagog. Frida och Linnéa har dock valt att inte bli yrkesarbetande musiker på heltid utan läser till psykolog respektive grundskollärare.
– Visst är det lite stressande att vi är på så olika håll. Man kan inte dra ihop något spontanrep när man känner för det. Men samtidigt är det också inspirerande på något sätt, säger Linnéa, som menar att det kan bli en bidragande faktor till förnyelse och utveckling inom gruppen. Repetitionstillfällena uppskattas mer när man inte kan ta dem för givna.

Viktigt att vara öppen

Kraja hämtar också inspiration till nya låtar genom att lyssna mycket på musik, och då inte nödvändigtvis i folkmusikstappning. Linnéa kallar sig själv för en ”leadsingernörd” och dras till all musik som framhäver en bra sådan. De anser alla att det som folkmusiker är bra att vara ganska bred i musiksmaken.
– Vi är inte insnöade utan öppna för olika sorters musik, vilket absolut kan bidra till den folkmusikgenre man skriver inom.

”Brusand Hav”

Tidigare har gruppen mest sjungit andras visor, både mer okända alster såväl som traditionella. Men den nya skivan innehåller bara nyskrivet material.
– Vi har skrivit förut, men mest lite halvhjärtade försök… Fast nu kände vi att nä, nu gör vi en skiva med egna låtar!

Resultatet fick namnet ”Brusand Hav” och ges ut via tyska Westpark Music. Svensk folkmusik är mycket populär i Tyskland och Kraja spelas ofta på radio. De har medverkat vid många tyska festivaler och åker också dit på turné minst en gång om året. Allt började egentligen under en festival i södra Sverige 2005.
– Då kom en liten tysk herre och intervjuade oss för ett radioprogram som han höll i. Han är numera vår tyske bokare och har även i en festival i Flensburg som han drog ner oss på.

Svårt välja höjdpunkt

Kraja har dessutom hunnit med att besöka ett antal andra länder under sin karriär. När de ombeds välja ut någon absolut höjdpunkt från sin musikaliska resa blir det svårt. Bland annat var de för något år sedan i Ryssland med Sveriges Radio för att spela in ett radioprogram med samma förening som står bakom Eurovision Song Contest. Det är ett stort musikutbyte som hålls i olika värdländer varje år. De medverkande kommer från hela Europa.
– Man har konserter för varandra och det sänds i internationell radio. Det var jättekul och kändes som en viktig grej.

Kraja har på senare tid även samarbetat med andra musiker, bland annat gruppen ”Norrland” som består av gitarristen Johan Norberg och saxofonisten Jonas Knutsson. Det utmynnade också i en skiva, vilket blev en höjdpunkt i sig, menar Linnéa.
– Men egentligen känns alltid det senaste som vi gjort som det största, skrattar hon. – Just nu är det förstås att vi har spelat in skivan!

En andra releasefest

Kontraktet med Westpark Music kommer förmodligen innebära nya skivsläpp under de närmaste åren. Och framtiden kommer definitivt bjuda på många fler resor och samarbeten. Sommarschemat är inte helt spikat men minst två turnéer väntar, bland annat till Schweiz för första gången. Linnéa är övertygad om att gruppen kommer att hålla ihop under många år framöver även om medlemmarna kanske också engagerar sig i andra musikprojekt.
– Tidigare sade vi att tog vi in andra så blev vi inte Kraja längre… men nu har vi provat lite med gitarr, saxofon och slagverk, och även om vi tjejer fortfarande är kärnan i gruppen så har det fött en önskan att dra igång ett större projekt.

Närmast runt hörnet väntar dock årets upplaga av Umefolk, och givetvis kommer publiken att få höra mycket från nya skivan.
– Det var så många som klagade på att vi bara hade ett litet firande i Stockholm i november, så nu har vi lovat att hålla ännu en releasefest här i Umeå!

Text: Anna Muñoz Lundgren Foto: Reine Vindebro

*Kulning: Gren av traditionell svensk vallsång som brukar förknippas med kovallning.

 

Om Kraja

Medlemmar: Frida Johansson, Linnea Nilsson, Eva Lestander och Lisa Lestander
Skapades: 2002
Inspireras av: Att komma på nya projekt, vi känner oss fortfarande pigga och nya även om vi spelat tillsammans så länge.
Höjdpunkt: Att spela in skivan och många av de resor vi gjort har förstås varit höjdpunkter. Samtidigt känns alltid det senaste vi gjort som det största!
Vad gör ni om fem år? Spelar fortfarande, men kanske också håller på med andra musikprojekt tillsammans, tar in andra musiker att samarbeta med.
Hemsida: http://www.kraja.nu/

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #1, Reportage. Bokmärk permalänken.