Jasmin trivs bäst bakom kameran

När Jasmin Kiviniemi var liten brukade hon rada upp sina gosedjur för fotografering framför kompaktkameran. Hon fastnade så småningom för modellfoto och när hon för fyra år sedan kom i kontakt med föreningen Umemodellen tog intresset fart på allvar.
– Jag vill få fram känslan i folks ansikten och skapa personliga bilder.

Jasmin Kiviniemi fick sin första kamera och en filmrulle i present av sin morfar. Då var det gosedjuren som fick agera modeller under högtidliga former. Bilderna framkallades sedan och placerades in i album. Med tiden uppgraderades kameran till en digital systemkamera och motiven övergick i stället till blommor och naturbilder. Men när Jasmin fick chansen att prova på fashion-foto så fastnade hon för det.
– Man kunde få fram väldigt personliga bilder helt plötsligt. Jag fascineras av folks ansikten, vad olika ljus gör med uttrycken och hur man kan få fram känslor.

Intresset tog fart

Jasmin gick en treårig fotoutbildning på gymnasiet, men det var inte förrän hon kom i kontakt med föreningen Umemodellen som hon kände att intresset kunde ta fart på allvar. Hon fick först höra om föreningen via Sophie Nauclér, som driver designerföretaget Nauclér Design.
– Jag fotade henne utomhus, utan blixtar eller någonting, och då berättade hon om att det fanns en modell- och fotoförening som hette Umemodellen, och jag följde med henne på ett möte.

Jasmin fastnade direkt, och hon började genast samarbeta med föreningens övriga fotografer och modeller.
– Det kändes som att jag kom in dit som ”en liten skit som inte visste så mycket”, skrattar hon.
– Men folk var jätteschyssta mot mig, lånade ut grejor och lärde mig massor. En kort tid senare hade jag startat en fotoblogg och hållit i min första workshop!

Etsade sig fast

Tack vare Umemodellen fick Jasmin också tillfälle att fota för bland annat Nöjesmagasinet City. Hon anordnade även fler workshops för föreningen och under förra årets Kulturnatta var hon huvudansvarig för en större fotoutställning.
– Men egentligen har det varit mest för mig själv och min egen utveckling som jag har fotat.

Mest nöjd har Jasmin dock blivit med sin bild där två barbröstade män omfamnar varandra.
– Jag blev så arg över folk som tycker att sånt är äckligt och upprörande. Jag är väldigt nöjd att jag fick fram precis vad jag ville ha med den – intimiteten, som inte ofta kommer med i såna bilder, och att det kan vara vackert. Ingen annan bild har etsat sig fast så mycket… det kommer bli svårt att slå sig själv efter den, säger hon och skrattar.

Inspireras av känslor

Jasmin hämtar gärna inspiration från andra fashion-bilder, men även från former, kläder och filmer.
– Fast många idéer får jag när jag själv är ledsen, arg eller glad över något, och vill uttrycka det, på mitt personliga sätt. Den bästa inspirationen kommer nog ur det – att man vill visa något på ett annat sätt än hur det brukar visas.

Hoppas hitta sin nisch

Helst fotar hon så kallad ”galen-fashion”, modebilder med mer passion, känsla och ett budskap. Hon hoppas på fler sådana jobb i framtiden.
– Just nu håller jag mest på och fotar fjädermotiv… typ ”Black Swan”-inspirerat.

Till vardags jobbar Jasmin på en TV-spelsbutik i Umeå, och hon tror inte att hon någon gång kommer att jobba heltid som fotograf.
– Man kan ju förstås drömma om ett tidningsjobb, men jag hoppas främst på att få hitta min nisch, och kunna ta bilder som folk uppskattar… få dem att se saker och ting ur min synvinkel. Jag vill också gärna starta en hemsida med massor av bilder.

Det viktigaste, tycker Jasmin, är dock att man fotar just för sin egen skull, och för att det är roligt.
– Jag vill inte bli less, och risken är att man kan bli det om man fotar för andras skull hela tiden, så jag har svårt att se mig själv i en sådan situation.

Text: Anna Muñoz Lundgren

Om Jasmin Kiviniemi

Ålder: 20 år
Fotat sedan: Barndomen, men gick med i Umemodellen 2007.
Vad har Umemodellen betytt för dig? Det var där som allt tog fart, jag anordnade workshops, skaffade fotoblogg och fick ut mycket mer än på fotoutbildningen på gymnasiet.
Inspireras av: Andra fashion-bilder, kläder, former och färger.
Höjdpunkter: Bilden på männen som omfamnar varandra. Modellerna gav verkligen allt de kunde och allt blev så rätt.
Förhoppningar om framtiden: Att jag hittar min nisch, kan fortsätta fota och ta bilder som folk – och jag själv – uppskattar.

Jasmines bilder:

 

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #2, Umemodellen. Bokmärk permalänken.