Snabba frågor till Niklas Carlssson, projektledare för Kulturnatta

Några stora artister vi får se i år?
– I år vill vi verkligen fokusera på bredden och de många olika kvalitativa akterna, det som gör Umeå Kulturnatta till vad det är. Själva essensen av Kulturnatta är ju att lyfta det lokala kulturlivet. Vi har gått ifrån att presentera en ”huvudartist” men jag kan lova er att i programmet kommer det finnas flera huvudartister och programpunkter beroende på tycke och smak.

Vem väljer artisterna?
– Alla som framträder bokas av respektive arrangör i Kulturnatta. Det är viktigt att betona att vi som jobbar centralt med arrangemanget inte lägger oss i utbudet utan vi verkar för att möjliggöra för så många arrangörer som möjligt att medverka med vad de själva väljer. Självklart verkar vi stöttande och hjälper till så mycket vi kan då vårt syfte är att centralt underlätta för arrangörerna. Umeå C tar också ett ansvar för det offentliga rummet, det vill säga utomhusytorna på Kulturnatta och vi har också sett till att tillsammans med våra sponsorer möjliggöra för några utomhusscener som kan vara nodpunkter för Kulturnattaprogrammet. Vår ambition med Rådhusscenen är att den ska spegla Kulturnattas samlade utbud med några smakprov samt ge resurser för ett kvalitativt program som kan höja helheten. På denna scen kan sponsorer och arrangörer ge förslag till innehåll som de vill stå bakom, bekosta. Vår strävan är att det ska bli en bra mix som ger mycket besökare till Kulturnatta som helhet.

Vad är roligast med Kulturnatta?
– Att beskåda programmet växa fram och se djupet och kvaliteten. Det är ofattbart stort och ett bevis på att Umeå har ett otroligt starkt kulturliv med hög kompetens och kvalitet. Det är också alltid roligt att se hur mycket det betyder att få framträda på ganska lika villkor för en bredd aktörer. Kulturbegreppet under Kulturnatta är verkligen brett samtidigt som det rymmer spets. Så ska det också vara.

Vad är de största utmaningarna?
– Att möjliggöra för så många som möjligt att vara med på bra villkor. Kulturlivet är tyvärr generellt sett underfinansierat, i synnerhet den ideella sektorn, dessutom är tillväxten för hög i förhållande till hur stöden fördelas och vilka möjligheter som finns för nya kulturformer att etablera sig – även i en stad som Umeå som är rätt bra på att satsa på kultur. Det är alltid en utmaning att försöka finna mer tid och resursstöd till de aktörer som brinner för något men som ännu inte funnit en plattform. Kulturnatta är nog en mycket viktig arena för många nya kulturutövare likväl som den utgör ett förträffligt forum för de mer etablerade. Finessen med Kulturnatta är att besökarna möter kulturuttryck de troligen inte visste fanns och kulturlivet möter en ny publik. Kulturnatta är en dag men effekten varar hela året.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #2, Reportage. Bokmärk permalänken.