Den manliga modellen

Robert Nyströms kusin tyckte att han skulle kunna passa som modell, och tog med honom till ett möte på Umemodellen. Sedan dess har han bland annat fått agera vampyrmiddag, frusit i tighta badbyxor och tilldelats smeknamnet Blåbert.
– Jag har fått bättre självförtroende av att posera framför en kamera. Dessutom får man träffa mycket folk när man står modell!

Robert Nyström är utbildad inom byggbranschen och mat- och måltidsservice. Han hade aldrig tidigare provat på att agera modell framför en kamera, men under hösten 2007 då hans kusin Marielle Lindberg ville ha med honom till ett möte med Umemodellen tänkte han att det kanske skulle vara kul.
– Jag följde med henne och lärde känna fotograferna som var aktiva i föreningen. Och sen rullade det bara på, säger Robert.

Fick kläder i small

Ett av Roberts uppdrag var för Nöjesmagasinet City under våren 2009. På bilderna skulle han bära påsar och kreditkort till fyra tjejer som också deltog i fotograferingen.
– Det gick bra och var spännande, konstaterar Robert.
– Fast jag fick ett par jeans som satt förjävla tight! tillägger han med ett skratt.

Robert fick också vara med vid fler fotograferingar för Nöjesmagasinet City. Han figurerade även i Umeåguiden, där han fick vara modell för badmodet förra våren.
– Vi fick fint väder. Men vattnet var kallt.

Och oturen gällande klädstorleken höll i sig.
– Vi var två manliga modeller, båda av storlek medium, när det fanns ett par badshorts i medium och ett par i small. Och jag fick förstås storlek small… men det gick bra i alla fall.

Deltog i workshops

Robert medverkade snart också i Umemodellens många workshops.
– Mest kul var nog makeup-workshopen där de målade mig helt blå. Sen dess är det många som kallar mig ”Blåbert”, skrattar han.
Han har dessutom följt med på flera skräckfotohelger i Hällnäs. Där fick han agera lik på en plåtbrits i en obduktionssal och även ”vampyrmiddag” på ett matsalsbord, smakligt upplagd bland grönsaker. Vid samma tillfälle togs också Jasmin Kiviniemis bild på två barbröstade män som omfamnar varandra. Där är Robert en av modellerna.
– De roligaste bilderna är egentligen när man får klä ut sig och bli sminkad, för man tar ju på sig en roll varje gång man blir fotograferad. Men egentligen är jag öppen för allt.

Spelat in reklamfilm

Robert har också anlitats vid reklamfilmsinspelningar, bland annat för nöjesanläggningen MegaZone. Det var det lokala företaget Clash Kommunikation som höll i produktionen. Projektet var ganska stort vilket innebar att många personer deltog, bland annat från Umemodellen. Några av föreningens fotografer hade också kommit dit. Det ledde förstås till att även många bilder togs i samband med filmningen.
– Det var en upplevelse. Förutom att vi hade tillgång till ”Fortets” celler fick vi dessutom prova på alla spel. Sen avslutade vi det hela med middag i VIP-rummet och bastu.

Knyter många kontakter

Att stå framför kameran kan vara en väg till bättre självförtroende, menar Robert.
– Men att modellkillar är mer fåfänga är bara en myt, tillägger han med ett skratt.

Fast den största behållningen av att ställa upp som modell tycker han är allt folk man träffar.
– Man får många nya kontakter när man är modell, både bland privatpersoner och företag.

Fortsätter på hobbynivå

Robert tror dock inte att han någonsin kommer ägna sig åt att vara fotomodell på heltid, utan ser det mer som en hobby. Han planerar eventuellt att delta i Umemodellens stora bergrums-workshop som kommer att äga rum i sommar, och se vart det leder.
– Om man ska bli proffs ska man nog fokusera sig på det ännu mer. Dessutom tror jag det är lättare att ta sig fram som modell om man är tjej. Men visst skulle det vara kul om någon kom och scoutade mig på stan. Får man ett bra erbjudande så kan man ju inte tacka nej! säger han med ett skratt.

Text: Anna Muñoz Lundgren

Om Robert Nyström

Ålder: 22 år
Gick med i Umemodellen: 2007
Det betyder Umemodellen för mig: Har fått tillfälle att medverka i fotograferingar, workshops och filminspelningar.
Höjdpunkt: Makeup-workshopen med Umemodellen som bland annat resulterade i att han fick smeknamnet ”Blåbert”

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #2, Umemodellen. Bokmärk permalänken.