Historien om Kulturnatta


I detta nummer av QLTR tittar vi närmare på Umeå Kulturnatta. De flesta Umeåbor känner nog till att varje år bubblar centrum av hundratals kulturhändelser en dag i maj, men QLTR har också märkt att kunskapen om varför det händer och hur det faktiskt blir till är sämre. Vi beslutade därför att ta oss en titt på ett litet urval av alla arrangörer och kulturutövare som gör Kulturnatta och bjuder Umeåborna på detta varje år.

Umeå Kulturnatta har blivit något av en vårtradition i Umeå. Varje år vallfärdar Umeåborna ner till centrum denna dag och stämningen är alltid på topp oavsett väder och vind. Under Kulturnatta är hela stadskärnan aktiv och det pågår händelser runtom i stadens alla hörn. Det dyker upp utomhusscener på gatorna och i parkerna och överallt man kollar sig runt tycks något hända. Från tidig morgon till sen natt brakar det loss och bäst av allt kanske är att allt som händer har fri entré. Hur började det hela?

Vi går hela vägen tillbaks till år 2005 då Umeå C genomförde ett projekt tillsammans med konsultfirman Aniara. Projektet syftade bland annat till att få näringslivet och kulturlivet att närma sig varandra och finalen skulle bli ett stort event. Det kallades till stormöten med kulturliv, näringsliv, föreningsliv och kommunrepresentanter och idén om en kulturnatt presenterades. Då hade man ingen egentlig aning om vilken snöboll det var man satt i rullning…

Kulturnätter i sig är inget nytt fenomen och man kan finna dom runtom i Sverige och Europa under olika namn. Men en kulturnatt hade gjort stort intryck på några Umeåbor som besökt den, nämligen Rejkyaviks stora ”Menningarnótt” som den kallas som efter 10 år växt till en enorm manifestation som är Islands genom tiderna största folkmöte. Visionen att göra något i den stilen i Umeå var lätt att anamma.

Detta var innan det var känt att Umeå hade ambitionen att bli Europas kulturhuvudstad och innan såväl Citykalaset, Täfteåfestivalen, Nordic Rock, MADE och Sommaren i City, med andra ord i en tid där Umeås sommarhalvår var knapert på festivalhändelser under sommaren och många röster om att Umeå saknade en ”stadsfest” ekade.

Efter ett intensivt arbete var det så dags för första Umeå Kulturnatta. Arrangemanget slog ner som en bomb kan man säga och få förstod nog vad som hänt egentligen. Ca 160 kulturhändelser gick av stapeln i Umeå centrum under dagen och tiotusentals människor rörde sig runt och stormtrivdes.

Bakom alla dessa arrangemang stod föreningar, kulturinstitutioner, butiker, gallerior och enskilda eldsjälar och allt presenterades under en gemensam titel, Umeå Kulturnatta – en dag – en natt. Umeå C stod som initiativtagare och verkade samordnande för hela arrangemanget med målsättningen att göra centrum mer levande och attraktivt. Det kan man nog säga att man lyckades med.

Succén var ett faktum och när arrangörerna pustat ut efter denna kraftansamling så fanns såklart endast frågan: när gör vi det igen? Året därpå var det dags igen och efter hårt arbete stod det slutligen klart att det massiva programmet hade bortåt 340 programpunkter, en fördubbling av föregående år! Det var en stor påfrestning på den samordnande centralorganisationen för Kulturnatta men också ett bevis på att fenomenet kommit för att stanna. År tre bekräftades detta då över 300 händelser ingick i programmet även då.

Nu stod det även klart att Umeå hade ambitionen att kandidera till att bli Europas Kulturhuvudstad och det officiella startskottet gick av stapeln redan på Kulturnatta 2006. Nu vet vi ju att Umeå vann och fick titeln år 2014. Detta påverkade också Umeå Kulturnatta. Efter det maffiga femårs-jubileet för Kulturnatta år 2009 så hölls många möten med aktörer och arrangörer inom Kulturnatta där man försökte få fram essensen i vad alla dessa aktörer skulle önska att Kulturnatta utvecklades mot. Svaret blev tre saker: stärka den lokala utvecklingen, öka synliggörandet (dvs marknadsföring med mera) samt bredda utbytet med omvärlden.

Med denna strategi är Umeå Kulturnatta unik som den troligen första kulturnatten att arbeta med en planerad samverkan med sin omvärld. För varje år ska ett tema följa Umeå Kulturnatta på resan mot slutmålet: att ha tema Europa år 2014 då kulturhuvudstadsåret infaller. År för år breddas Umeå Kulturnatta med ett nytt tema och samarbete med nya aktörer. År 2011 är temat ”Det Nordliga” och i år gästas Umeå av en rad aktörer från de fyra nordligaste länen: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, samt Österbotten.

Detta avspeglar sig i årets program som presenterar en rad norrländska profilartister och tar fasta på Umeå Kulturnattas förankring i det lokala kulturlivet, men med inbjudna gäster från hela norrland. Ambitionen är att Umeå Kulturnatta ska fortsätta växa sakta men säkert mot år 2014. Vad som händer därefter vet man inte och det är meningen säger Umeå C, som fortfarande är den part som tar ansvaret för att samordna allt som händer under Kulturnatta.

Årets Kulturnatta närmar sig och programmet växer i skrivande stund. QLTR har fått reda på att programmet förväntas åter bli över 300 händelser, alla med fri entré och i Umeå centrum lördagen den 21 maj.

Text: Ville Andersson


Om Umeå C

Umeå C är stadens centrumutvecklingsbolag som ägs av fastighetsägarna, handeln och näringen samt Umeå Kommun. Uppgiften är att utveckla centrum och skapa trivsel och händelser som bidrar till en attraktiv stadskärna och en levande stad.

Om Kulturnatta

Funnits sen: 2005
Programpunkter: över 300 händelser med fri entré
Antal kulturutövare: ca 1500-2500 personer beroende på vilket år
Besökare: 40-50 000 människor under dygnet
Årets tema: Det Nordliga
Hemsida: www.kulturnatta.com

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #2, Reportage. Bokmärk permalänken.