Idolen Mona Roukachi lever ett dubbelliv

I Marocko är hon tjejen som sopade mattan på ”Idol”, får åka bepansrad limousin mellan framträdanden och har satt Sverige på världskartan.
Men det var här, i Umeå, som allt började, och nu är Mona Roukachi tillbaka för att slutföra arbetet med sitt nya album – ”I Believe”.

Vi träffar Mona Roukachi i det natursköna Ratan strax utanför Robertsfors. Här, på Ballerina Studios, inrymt i byns gamla hembygdsgård, håller hon tillsammans med ljudteknikern Nils Johansson och producenten Henrik Berhane på och slutmixar sitt nya album. När vi sätter oss ner i köket slår den gamla väggklockan tre trygga slag, och en blek eftermiddagssol försöker envist bryta sig igenom molntäcket för att nå in genom fönstret. Det är en stark kontrast till det hektiska liv som har blivit Monas vardag i Marocko, där hon blir igenkänd överallt, och ibland får ta till extrema metoder för att garantera sin säkerhet.
– Men den här studiomiljön är väldigt harmonisk och passar även känslan jag vill förmedla med musiken, konstaterar Mona.

Vann marockanska Idol

Mona föddes och växte upp i Umeå med marockanska föräldrar. Hon har alltid hållit på med musik, men karriären tog fart på allvar när hon tillsammans med föreningen LowLife och Henrik ”Rastah-Henke” Berhane som producent, började skapa egna låtar. Hon medverkade också i Umeåbandet ”The Beyond” där bland annat Daniel Lindström ingick. 2004 sökte de båda in till svenska ”Idol”. Mona gick genast vidare till nästa omgång i Stockholm. Men under ett glapp mellan inspelningarna av första och andra delen av den svenska uttagningen fick hon höra att den marockanska motsvarigheten till Idol också skulle hålla audition.
– Jag visste inte så mycket om vad det var egentligen, men jag tänkte att jag åker och provar i alla fall…

Hon gick vidare hela vägen till programmet men valde i sista stund att tacka nej eftersom hon ville satsa på Stockholms-auditionen. Där gick det tyvärr inte vägen, och hon åkte ut. Men året efter, 2005, sökte hon återigen till marockanska Idol och for ner till Paris på audition.
– Då gick det som det gick, skrattar Mona, som kom hem som segrare.

Öppnade ögonen för Sverige

Till skillnad från svenska Idol erbjöds den marockanska vinnaren en singel, en musikvideo och ett tv-kontrakt som en del av priset. Monas inspelningar började med singeln ”Music”, och sedan har hon gått igenom varje dörr som har öppnats för henne. Under åren släpptes fler singlar som hon själv arbetat fram tillsammans med olika producenter och artister från Europa.

Bland annat  har hon under flera månader toppat listorna i Marocko med låtarna ”My Feelings For You”, ”Uno Dos Tres” och ”Got To be Ready”.

Samtidigt fick Mona också turnera en hel del i Marocko där hennes popularitet efter tävlingen nästan inte visste några gränser. Hon har fått roller i sitcom-serier och TV-reklam och i Sverige kunde man se henne på SIDAs stora välgörenhetsgala tillsammans med bandet ”The Beyond”. Också i Marocko har hon medverkat vid liknande galor och även besökt  flera barnhem där barnen har suttit fastklistrade framför Idol varje lördag.
– Jag känner att jag är skyldig dem det, som tack för min vinst.

Mona blev igenkänd överallt, och under den mest intensiva perioden färdades hon mellan framträdandena i en bepansrad limousin. Hon märkte snart att hennes anknytning till Sverige även förde med sig andra konsekvenser. Bland annat upplever hon att intresset för svensk kultur i allmänhet har ökat i Marocko.
– Man får se mycket mer om Sverige därnere nu, på TV och i övriga media. Faktiskt gick det en dokumentär om Umeå och studentlivet här när jag zappade runt på tv en kväll. Det är man ju glad att ha kunnat bidra till, och jag hoppas också att det kommer bli tvärtom, att Sverige får bättre koll på Marocko!

Många försöker styra

2008 beslutade sig Mona för att flytta ner till Marocko. Men det var inte en permanent flytt. Hon menar att det mest var för att uppleva hur det är att vara marockan ”på heltid”.
– Jag är ju född i Sverige och har bott här hela livet, men har ett annat ursprung där jag dessutom har slagit igenom och blivit en förebild. Men jag har aldrig bott där…
Hon tänker efter lite innan hon fortsätter:
–  Just nu är jag egentligen lite överallt, och har en situation där jag kan välja. Jag har föräldrarna kvar i Umeå, men har också bott i Norge i ett år innan Marocko. Så man kan säga att jag helt enkelt är lite internationell, säger hon med ett skratt.

Mona har dock ofta upplevt att folk försökt styra henne i olika riktningar, men säger att det är mycket viktigt för henne att själv få bestämma vad hon vill göra. Efter att ha spelat in de senaste singlarna i Marocko har hon åter valt Henrik Berhane som producent. Mellan 2008 till 2011 har hon arbetat på sitt debutalbum. Det har fått byta namn många gånger under processen men tillsist bestämde hon sig för ”I Believe”.
– Det är inte vanligt att man går tillbaks till dit man började, men för mig kändes det helt rätt.

Vill jobba med musik på heltid

Mona skriver ofta själv både musik och text till sina låtar. Men hon har också jobbat med andra musiker och artister med olika nationaliteter och hoppas få fler tillfällen till liknande samarbeten i framtiden.
– Jag inspireras egentligen av allt runtomkring mig, mitt ursprung, meningen med livet… och förstås också mina musikidoler, bland annat Michael Jackson.

Även om Mona inom en snar framtid hoppas på att kunna arbeta med musiken på heltid upplever hon sig inte riktigt vara där än. Hon jobbar därför till och från som vårdbiträde under perioderna när hon befinner sig i Umeå. Här har hon även nyligen spelat in en video till singeln ”Mama”, som också kommer finnas med i det nya albumet. Minst ytterligare två videos är dessutom planerade inom kort.

Viktigt att känna tro

Temat för den kommande skivan är, som titeln antyder, tro.
– Alla måste känna tro på något för att kunna ta sig vidare i livet, säger Mona, samtidigt som en solstråle äntligen lyckas leta sig in genom fönstret och sprider ett mjukt ljus över hennes ansikte. Ögonen glimmar till.
– Nu menar jag inte att det måste vara tro som ur ett religiöst perspektiv, men bara åtminstone att man tror på något; på mänskligheten, på sig själv… på det som verkligen är gott… det är det jag vill få fram.

Alla låttexterna är på engelska, men Mona lägger här och där ofta in små fraser på marockanska, som förstärker känslan.
– Ett exempel är låten ”Hamdolilah o Chokrolilah”, som ungefär betyder ”prisa och tacka”, ett svåröversatt uttryck.

Vill hålla egen välgörenhetsgala

När skivan slutförts väntar en turné i Marocko. Men Mona har också fått erbjudanden om filmroller. Hon hoppas dessutom på att snart få tillfälle att göra en egen film om sin musikaliska resa.
– Jag har varit så instängd med produktionen här ett tag så jag ser fram emot att få komma ut mer på scenen nu.
Hon vill även få tillfälle att lansera sig i fler länder i Europa, och ägna sig åt andra sidoprojekt.
– Man får ta det lite som det kommer, helt enkelt.

Även i Umeå väntar nya utmaningar. Mona är en av initiativtagarna till den nystartade föreningen ”Mama Africa” som bland annat kommer att ägna sig åt musik och afrikansk kultur. Framför allt kommer de dock att erbjuda stöd och hjälp för ensamkommande tonåriga flyktingar. Och just detta med välgörenhet är något som ligger Mona extra varmt om hjärtat. Hon berättar att det är en betydligt lättare och mer behövlig process i Marocko.
– Min dröm är att en dag få ha hand om en egen välgörenhetsorganisation eller något där intäkterna går direkt från mig eller oss till de som ska ha dem, inte via så många andra händer från grunden. Jag vill mycket hellre dra in pengar till behövande än att hamna på topp tio på MTV. Dessutom representerar MTV inte längre en musikkanal som de gjorde på den gamla goda tiden, tillägger Mona med ett leende.

Text: Anna Muñoz Lundgren Foto: Daniel Windseth

Om Mona Roukachi

Namn: Mona Roukachi
Ålder: 25 år
Spelat sedan: Började som barn, men karriären satte fart efter att hon vunnit den marockanska motsvarigheten till Idol.
Inspireras av: Allt runtomkring sig.
Höjdpunkter: ”Alla lärdomar som jag inte visste, att få jobba med folk från hela världen. Det har fått mig att växa otroligt mycket som person.”
Vad gör du om fem år: ”Är fortfarande sångerska och har förhoppningsvis fått tillfälle att arbeta med allt jag vill. Jag hoppas också att jag jobbar med musik och välgörenhet på heltid.”

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #2, Reportage. Bokmärk permalänken.