Kulturnattas alternativa modevisning 2011

För femte året i rad kommer den alternativa modevisningen tillbaka med återvändande lokala designers från modets skuggsida. Även i år står Nauclér Design som arrangör men de påpekar att syftet är att lyfta fram lokala talanger som inte annars får så stora chanser att visa vad de kan.

Mycket är redan klart inför årets alternativa modevisning men som alltid i modebranschen är det superhemligt in i det sista. Sophie berättar dock att det kommer att bli ett ganska så tidsöverspännande innehåll stilmässigt med inslag av viktoriansk steampunk från Fallen Beauty design till Nauclérs egna lätt futuristiska latexkläder. Det kommer även att bjudas på nytolkningar av de ikoniska 50- och 60-talen från designerna Vicky Sue och Aagard Design.

Den alternativa modevisningen har blivit väldigt omtalad både lokalt och nationellt och är något som folk verkligen minns.  Sophie berättar att hon både i Umeå och på andra orter blivit tillfrågad av folk om sitt deltagande och sina kreationer som de själva sett på Kulturnatta, hört om från någon bekant eller sett på YouTube.
Främsta syftet är dock att lyfta fram lokala talanger och annorlunda uttryckssätt som inte alltid får plats i de ”finare” modekretsarna. Tydligen har de lyckats med detta då publiken under Kulturnatta alltid varit väldigt blandad både demografiskt och kulturellt.

Som både nykomling och veteran deltar Vicky Sue för fjärde året totalt men bara andra året som enskild designer, denna gång även som del av sitt projektarbete (PA100). Tidigare år har konstellationerna varierat då hon bland annat varit medarrangör under ett år men detta år blir lite extra speciellt enligt henne själv.

Med sin praktiskt inriktade retrostil lyckas Aagard med konststycket att vara avvikande bland de annorlunda, något som inte görs i en handvändning skall sägas. Hon återvänder för andra året med en kollektion som lovar både herr- och damkläder med influenser från 50- och 60-tal, allt från ullshorts till sommarklänningar säger hon själv. Det blir även premiärvisning för hennes samarbete med illustratören Sara Skogsberg.

Äldst i gamet är dock Nauclér Design själva och de säger sig vilja bjuda på något lite roligare med sin Noir/Fetish-stil. De säger själva att de i sitt högmod vill frammana både vällust och avund med en feminin tolkning av de sju dödssynderna.

Sist men inte minst bör nämnas nykomlingen Emma Robertsson som fått den ansvarsfyllda uppgiften att koordinera modeller och designers bakom scenen, en uppgift som både Sophie och Martin anser henne helt och hållet kapabel till. Tillsammans med de andra deltagarna ser de fram emot ännu ett år och ytterligare en lyckad visning.

Text: Ronnie Berg Foto: Nikdesign

 

Nauclér Design

Stil:Noir, Femme, Fetish latex
Kuriosa: Nominerades till Mercedes-Benz YFI (Young Fashion Industry) 2011, kommer även att samarbeta med Owe Sandström (känd för bl.a. sitt arbete med ABBA:s scenkläder).

Aagard design

Stil: 50-60 tal, funktionellt retro och vintage
Kuriosa: Studerar Scenografi och Kostym, premiärvisar ett samarbete med illustratören Sara Skogsberg under Kulturnatta.

Vicky Sue

Stil: Retro och vintage med ett inslag av pin-up.
Kuriosa: Gör detta års alternativa modevisning som del av sitt projektarbete till skolan. Deltog första gången som 15-åring

Fallen Beauty Design

Stil: Historiskt inspirerat med modernt tolkade kläder, ”Victorian and beyond”
Kuriosa: En av hennes korsetter har setts i Cecilia Gärdings musikvideo ”Fool for you”.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #2, Reportage. Bokmärk permalänken.