Musik från dödens labyrint

Det började med ett gäng åttondeklassare som brukade träffas i skolans korridorer och spela för skojs skull. Idag, drygt tre år senare, håller bandet Death Maze på att spela in sin första EP. De får också ständigt nya förfrågningar om spelningar.
– Vi spelar för att det är det roligaste som finns, och kommer fortsätta så länge vi har såhär kul, säger Emma Janze och Johanna Lindqvist, två av bandets medlemmar.

Emma och Johanna har alltid varit intresserade av musik, och de har spelat och sjungit sedan tidig ålder. De var endast fjorton år gamla när idén föddes att skapa ett metal-band, och de samlade ihop ett antal kompisar som delade samma intresse. Wille Sjöberg var bara tolv år gammal när han hakade på som bandets trummis. De döpte sig till Death Maze, och repade på ungdomsgården Hartan.
– Det första vi gjorde var en cover på en At the Gates-låt, men vi skrev också en hel del eget redan då.

Flyttade till Willes källare

Death Maze spelade först mest på Hamnmagasinet och Verket och fick allt fler förfrågningar om spelningar. I takt med detta ökade också timmarna i replokalen. Bandet flyttade så småningom ner i Willes föräldrars källare som hade ljudisolerats och förberetts för ändamålet. Där är de kvar än i dag och repar upp till två gånger i veckan i samarbete med studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet.
– När vi hade skrivit vår första låt fick vi också tillfälle att spela in den i Garageland studio (dåvarande Dimrakk, red. anm), och sen har det bara rullat på!

Emma och Johanna betonar att de har fått gott om stöd från familjemedlemmar, vänner och arrangörer.
– Vi är verkligen otroligt tacksamma för de människor som ställt upp för oss, som Willes föräldrar och alla andra som ordnat lokaler, gett oss skjuts när vi behövt och hjälpt till med praktiska saker. Utan dem hade vi aldrig kommit så långt som vi gjort!

Inte förbannade hela tiden

Att skriva låtar för Death Maze är en gemensam process, och musiken improviseras fram.
– Alla som kommer på ett riff bidrar med det, vi har ingen bestämd person som gör vissa saker.

Emma och Johanna, som båda alltid varit intresserade av att skriva dikter, brukar stå för texterna. Inspirationen hämtas mest från saker som upprör – hämnd, orättvisor, ångest och andra negativa känslor.
– Det är ju inte så att man går runt och är förbannad hela tiden, men inte heller springer man runt på en sommaräng, säger Emma med ett skratt.

De lyssnar förstås också mycket på annan musik, framför allt gammal death metal.
– När jag sjunger brukar jag influeras av allt från oldschool-rock till black metal, säger Johanna.

Ny platta

Under de senare åren har Death Maze fått inta allt större scener. Sommaren 2010 kunde man se dem på Sweden Rock, vilket förstås blev en oförglömlig upplevelse. Men bandets mest minnesvärda spelning ägde otvivelaktigt rum på House of Metal 2009, i Pub Freja.
– Vi hade verkligen inte förväntat oss så mycket publik, men det var fullt, och folk klev till och med upp på borden! Vi stod där innan och skulle gå upp på scenen och tänkte att ”vad väntar alla på?” skrattar Emma.
– Då blev man riktigt nervös, jag bara skakade. Jag fyllde sexton den dagen, och hela publiken sjöng… det var jätteroligt!

Fler spelningar är inbokade under sommaren, bland annat i Stockholm. Just nu ligger dock bandets huvudfokus på den nya EP:n. Den kommer att innehålla åtta låtar, och inspelningarna på Garageland och i hemmastudion är i full gång.
–Skivbolag har hört av sig, men vi spelar in och mixar den här plattan helt själva, och så får vi se vart det leder!

Hoppas kunna utvecklas

Majoriteten av Death Mazes medlemmar går idag på gymnasiet, och de flesta har någon form av musikutbildning på schemat. De vet inte helt säkert om de kommer hålla på med musik på heltid i framtiden, men gärna något som har att göra med musikbranschen. Just nu befinner de sig dock i en tid av uppbrott och stora förändringar i livet. Två av originalmedlemmarna, Evelina Åström och Alexandra Trzoska, har redan lämnat Umeå för studier på annan ort och det är osäkert var resten hamnar efter gymnasiet.  Alexandra har hunnit vara med och skrivit låtar till den nya plattan, men kommer inte att kunna fortsätta. Det är inte bestämt om Death Maze ska ta in några nya medlemmar, men bandet vill vara öppna för de möjligheter som framtiden kan ge, och de hoppas att de kan fortsätta spela och utvecklas som grupp.
– Vi tycker förstås det är kul med allt folk som vi får tillfälle att lära känna i samband med våra spelningar, men vi spelar inte för att bli kända. Gör man det tappas syftet med musiken. Men självklart är det roligt att få sin musik spridd till fler människor och att förmedla känslor till andra med musik är rätt ballt!

Text: Anna Muñoz Lundgren Foto: Lars Johansson

Fotnot: Just innan pressläggning meddelade Death Maze att de tagit in ytterligare en medlem i bandet, Sofie Pålsson, som spelar bas.

Om Death Maze

Namn: Death Maze
Medlemmar: Emma Janze (gitarr), Johanna Lindqvist (sång), Wille Sjöberg (trummor), Sofie Pålsson (bas) och Mats Malmer (gitarr/bas)
Spelat sedan: Hösten 2007
Hemsida: www.myspace.se/deathmaze
Inspireras av: Olika saker som upprör, samt annan musik som gammal death metal, oldschool-rock och black metal.
Höjdpunkter: Spelningen på House of Metal 2009, då folk stod på borden för att få plats.
Om framtiden: Hoppas få tillfälle att utvecklas som grupp, eventuellt utökas med nya medlemmar. Och fortsätta ha roligt!

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #2, Reportage. Bokmärk permalänken.