Proggens förnyare nummer ett

Från fiskkastande teaterpunk till progressive rock på svenska har Johan gjort en musikalisk resa som tagit honom från rockskola i Arvidsjaur till Kulturnatta i Umeå via alla kontinenter utom Afrika.

Med ett tidigt musikintresse och musikaliska morbröder som grund började Johan redan som liten att skriva egna texter och låtar, och när han på gymnasiet fick möjlighet att gå i ”Rockskola” så blev det ett naturligt steg som ledde till att bandet CP-borrmaskinen startades. Han säger själv att det kanske inte var så bra i början men det var i alla fall röjigt, med repningar och träning blev de bättre och började köra spelningar med ett rackarns liv på scenen.

De showade hårt varje spelning och det var nästan lika mycket performance som det var musik och Johan håller med om att man kan kalla det hela för teaterpunk, rekvisita och stora utspel var en del av showen. Scenshowen var mycket omtalad både lokalt och även på andra orter de spelat, däribland Piteå vilket då var en stor sak för ett litet punkband från Arvidsjaur.

Efter cirka tio år med CP-borrmaskinen blev det en solokarriär och 1995 släpptes debutalbumet ”Sagan om liv”. Året därpå kom också ”Arthur Cravans återkomst” innan han gav sig på att spela live som soloartist och under 2000-talets början turnera mycket både i Sverige och internationellt.
– Jag har spelat på alla kontinenter utom Afrika.

Detta innefattar även Antarktis då han under en kryssning gjorde ett antal improviserade spelningar längs vägen vilka måste ses som hans sydligaste gig någonsin.

Tillsammans med livebandet Gruvtolvan, som bildades 1998 och består av rutinerade musiker som spelar eller har spelat i andra band, så är det i runda slängar trettio år i gamet och Johan beskrevs i en recension i ÖSTRAN som ”... den svenska proggens främste förnyare.

De tidiga influenserna var väldigt blandade och bestod av allt från Gunnar Wiklund, blandad ”Svensktoppen”-musik till diverse gammal och (då) lite nyare hårdrock. Fast han ofta benämns som proggare och blir jämförd med Hoola Bandoola och liknande så har han ändå själv aldrig varit någon större lyssnare när det kommer till svensk progg, progressiv rock är mer hans smak i sånt fall.

På frågan om vägen som lett fram hit så får jag svaret att det är vilja, repningar och envishet. Då Arvidsjaur inte precis är någon musikmetropol så springer det ju inte direkt runt radiofolk och skivbolagsscouter på spelningarna, men med internet och turnéer så har det gått bättre även om han nämner att han kanske gjort det lite svårare för sig än absolut nödvändigt.
– Man kunde ju ha stått på nån krog och ”spelat Creedence” så att säga.

Utan att vara överdrivet lokalpatriotisk måste det ändå sägas att Johan är väldigt stolt över att vara norrlänning och gärna sjunger om livet i Norrland. Han arbetar också med och för föreningen Inlandskult både som musiker, arrangör och administratör samtidigt som han är en av de drivande eldsjälarna bakom föreningen, vars målsättning både är att hålla musiklivet igång och att människor ska kunna träffas under trevliga former.

Föreningen har också kommit att fungera lite som en hemvändarförening då många av dess eldsjälar är spridda över landet men har också stått bakom ett flertal skivsläpp, däribland Johans egna och 1999 släppte de en samlingsskiva med namnet ”första samlingen” (där vi bland många andra även hittar Johans gamla band CP-borrmaskinen).

Angående Kulturnatta berättar Johan att det alltid varit en speciell upplevelse och att han träffat mycket goda vänner där. Han fortsätter att beskriva det som ett inspirerande och bra arrangemang med en bra publik och att formen att bjuda på musik och annan kultur är som han själv uttrycker sig ”the coming way”.

Johan berättar också att han hoppas på att få ett gäng riktigt bra musiker med sig för att kunna släppa loss ordentligt på Renmarksscenen under Kulturnatta. Det blir en energisk stilblandning med en del improvisation.
­– Jag ser fram emot årets Kulturnatta, det har alltid varit minnesvärt och inspirerande att spela där.

Johan Piribauer

Född 1963 i Arvidsjaur.
Började med bandet CP-Borrmaskinen i gymnasiet under 80-talet.
Började sin solokarriär 1995 med albumet ”Sagan om liv” (Inlandskult Records).
Turnerat alla kontinenter utom Afrika sjungandes på svenska.
Spelar och har spelat med livebandet Gruvtolvan
Aktiv och arbetande i föreningen Inlandskult

Diskografi:
Sagan om liv (1995)
Arthur Cravans återkomst (1996)
Jultomten (cd-singel) (1997)
Norrland (2001)
Snälla Gud jag vill inte dö (cd-singel) (2005)
Södra Gatan (2006)
Enslingens sång/Liemannen (cd-singel) (2007)
Johan Piribauer & Gruvtolvan (2008)

Kuriosa: Johan brukar skämtsamt säga att han var Umeås första Straight Edge:are då han som bosatt i Umeå under 90-talet redan var vegetarian och drog- och alkoholfri när Straight Edge och Hardcorevågen drog in över Sverige.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #2, Reportage. Bokmärk permalänken.