Inflyttad RIDDARE

När Kristian Fagerström och hans sambo Emma fick reda på att de väntade barn bröt de upp från Stockholm. I stället bosatte de sig i Emmas barndomsstad Umeå. För Kristian innebar flytten en period med många förändringar. Inom några månaders tid hade han blivit pappa, bytt stad och övergått från heltidsarbete till studier.
– Jag hade redan vänner som kom härifrån via mitt medlemskap i medeltidsföreningen SCA.
Nyligen fick Kristian också motta en riktig hedersutmärkelse – han blev dubbad till riddare!

När Kristian tar emot i lägenheten på Mariehem är det svårt att tro att tro att han och sambon Emma endast har bott här i några månader. Vardagsrummet kantas av höga bokhyllor som alla är fyllda med fantasyböcker och spel. På soffbordet har man påbörjat ett parti av brädspelet ”Fury of Dracula”, med en massa spelmarker och figurer. En sköld och andra typer av medeltidsinspirerade stridsredskap står lutade mot väggen. På soffan ligger Kristians lilla dotter Tora, sex månader gammal. Hon skrattar och jollrar förnöjt.
– Jag och Emma träffades på Gotland, berättar Kristian.
– Jag jobbade på Science Fiction-bokhandeln i Stockholm, och vi blev sambos där.

Många förändringar

Emma kommer ursprungligen från Umeå, och hennes föräldrar bor inte alltför långt från parets nuvarande lägenhet. Både Kristian och Emma tycker det är en stor fördel när man är småbarnsföräldrar. Det kändes därför rätt att flytta hit trots att Kristian inte kände till så mycket om Umeå sedan tidigare.
– Jag har egentligen bara bott i Stockholm, om man bortser från en kortare period inför öppnandet av en Science Fiction-bokhandel i Malmö. Annars har jag i princip bara varit här och hälsat på Emmas föräldrar någon gång.
De senaste månaderna har inneburit många förändringar.
– Tora föddes den 23 december, och tre veckor senare drog vi upp bopålarna och flyttade upp till Umeå. Samtidigt bytte jag också dagsverksamhet. Jag tog tjänstledigt från jobbet och när vår gemensamma föräldraledighet var över började jag studera. Så allt var otroligt nytt!

Historiskt intresserad

Men trots sin bristande lokalkännedom hade Kristian redan andra sorters band till Umeå, nämligen de vänner och bekanta som han tidigare lärt känna via medeltidsföreningen SCA. SCA står för ”Society of Creative Anarchronism” och är namnet på huvudorganisationen i USA. Umeås lokala variant, SKA-Uma, är likt de flesta medeltidsföreningar i Sverige anslutna till denna organisation.
– SCA grundades av en grupp människor som hade ett stort intresse för den viktorianska bilden av medeltiden. Den började mest med studenter och har utvecklats som en förening för intresserade snarare än att man försöker återskapa specifika historiska tillfällen. Det leder till att förenings- och aktivitetsbiten är viktig – vi gör otroligt mycket inom föreningen.
Kristian fick kontakt med SCA under Medeltidsveckan i Visby 1992, som blev den första han besökte.
– Jag har alltid varit historiskt intresserad, men efter att jag skaffat medeltidskläder och åkte till Visby så blev jag fast. Jag lärde känna en massa roliga människor inom föreningen.

Vilar på tre ben

– Man kan säga att SCA-föreningen vilar på tre ben, förklarar Kristian:
Tjänst – att det faktiskt sker evenemang och att folk och människor hålls igång.
Konst, vetenskap och hantverk – där man återskapar hantverk, syr kläder eller forskar i hur man till exempel lagade mat under medeltiden.
Kampkonst – som behandlar medeltida kamp- och stridskonst.

Återskapar strider

Kristian hade redan varit medlem i sin lokala SCA-förening i cirka tre år när han började engagera sig mer i kampkonsten.
– Inom SCA slåss man med riktiga påkar och skyddar sig med hjälmar, rustningar och ringbrynjor. Men jag håller också på med Hema, som är en annan förening där vi studerar gamla fäktmanualer och återskapar orustad strid. De båda teknikerna kompletterar varandra ganska bra.
De flesta skydd som används vid striderna tillverkas av deltagarna själva. Kristian håller i dag bland annat på att bygga en replica av en sköld från 1200-talet.
– Jag har varit i kontakt med en intendent på British Museum som har översatt lite av den enda relevanta litteraturen som finns i ämnet.

Ridderliga ideal

Riddarkulturen är förstås en viktig del av SCA. Inom medeltidskulturen finns det en rad med olika utmärkelser som delas ut till medlemmar i föreningar och sällskap. Det är dock tre av dem som gäller inom SCA, även om man reser till Australien.
– Man kan antingen få en pelikanutmärkelse för ”Tjänst”, lagerkrans för ”Konst och vetenskap” eller bli utsedd till riddare för ”Kamp”. De som sitter på tronerna byts ut var sjätte månad, och nominerar då nya som ska ta deras platser.
I den senaste omgången blev Kristian dubbad till riddare, en utmärkelse som han givetvis är stolt över.
– De ridderliga idealen är något som vi alla vill försöka eftersträva och anamma i vår personlighet. Man gillar att vara schysst och hyvens helt enkelt!

Psykologi och vardagsmysterier

Kristian har under våren läst grundkurs i psykologi vid Umeå universitet och har just fått reda på att han kommit in på Psykologiprogrammet till hösten.
– Jag ville känna lite på ämnet, och tycker att psykologi är väldigt intressant.
Att kombinera pluggandet med att vara nybliven pappa är förstås riktigt tufft ibland, och han insåg att han på fem veckor nästan bara rört sig mellan hemmet, universitetet och SCA:s träningslokal.
– Men pluggar man inte så klarar man inte tentorna, speciellt från början måste man verkligen lägga manken till.
Kristian fick dock inte nog av studentmiljön utan passade också på att ta en sommarkurs i det lite mer udda ämnet ”Vardagens mysterier”.
– Tänk lite ”Staffan och Bengt” från 80-talet – det är liknande experiment vi fått göra, och det är otroligt roligt. Vi har studerat grundläggande fysik, lekt med vakuumpumpar, lasrar och flytande kväve. Jag kan verkligen rekommendera det som sommarkurs.

Blev påkörd av cykel

Det enda som Kristian tycker verkar vara mindre bra med Umeå är att han vid flera tillfällen har råkat ut för trafikanter som brustit i hänsyn och inte verkar ha koll på vilka regler som gäller.
– I går blev jag påkörd av en cyklist, och vid ett tidigare tillfälle också av en annan galen man med en kärra. Han påstod att vi gick för långt till höger på promenadvägen! Det blev något av en kulturkrock för mig.
Kristian och Emma trivs dock väldigt bra på Mariehem.
– För en barnfamilj är det här området ganska så idealiskt. Man måste tyvärr ta bilen när man ska storhandla, tycker jag. Men det är ett lugnt område, mycket finns på gångavstånd. Vi har fina promenadstråk och en sjö i närheten.
Kristian vänder sig till Tora, som gurglar uppskattande och skrattar.
– Hon håller nog med, konstaterar han.

Text: Anna Muñoz Lundgren
Foto: Lars Johansson

SKA-Uma är Umeås medeltidsförening som du hittar på www.skauma.org.

Extramaterial: Mer om medeltidsföreningar i världen och om deras utmärkelser

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Extramaterial QLTR, QLTR 2011 #3. Bokmärk permalänken.