Välkommen till dig som är NY I UMEÅ

Anna Olofsson, marknadschef vid Umeå kommun, vill hälsa nyinflyttade umebor välkomna till en otroligt levande stad.
– Här finns människor som gör saker och vi har en otroligt utpräglad ”do it yourself”-mentalitet!
Och historiska dokument visar att grunden till denna attityd verkar ha formats redan för mycket länge sedan.

Enligt Anna Olofsson tror många som inte bor i Umeå att staden är en norrländsk provins. Men så är definitivt inte fallet, menar hon.
– Umeå är en del av en internationell kontext. Här finns det människor, forskare och företag som ligger i en absolut framkant världen över. Det finns en passion i vad människor håller på med – de vill göra saker och ting för att förbättra världen! Och det tycker jag är otroligt fascinerande.
Det är många som tror att Umeås utmärkelse till kulturhuvudstad 2014 beror på de senaste årens utveckling, men Anna vill gärna lägga fram ”bevis” på att grunderna började läggas redan för mer än två sekel sedan eller mer.

Självständig attityd

Under 17- och 1800-talen rådde kyrkplikt i Sverige. Detta innebar att alla skulle besöka kyrkorna varje söndag, om det inte fanns särskilda skäl för att utebli. I Västerbotten med omnejd var det ofta långt mellan byarna och kyrkorna, vilket ledde till att regeringen tillät ett undantag. Man skulle få tillstånd att hålla byabön – det vill säga kyrkliga sammankomster i hemmet. Dessa möten innebar dels att gemene man fick lära sig att läsa, och att man tillsammans gick igenom bibeltexterna.
– Då lärde man sig också att engagera sig och att våga ifrågasätta och diskutera saker och ting på ett annat sätt, menar Anna.
Något annat som kan ha haft inflytande är att det i södra Sverige ofta var godsherrar och patroner som gjorde anspråk på marken. Lägre stående bönder fick inrätta sig under dem. Men någon sådan tradition finns inte häruppe.
– Vi är vana att inte ”ta skit” av någon, och vara rätt så auktoritetslösa, och det är något som vi hållit kvar vid.

Tidigt en musikstad

Under åren 1871 till 1878 åkte den fransk-amerikanske upptäcktsresanden Paul du Chaillu runt i Skandinavien och samlade material till en bok om de nordiska folken. När han besökte Umeå blev han bland annat inbjuden till landshövdingen på en middag som han gav mycket höga betyg. Men i hans skrifter ser vi också att Umeå redan nu börjar profilera sig som en musikstad.
– Han konstaterade bland annat att befolkningen hade ett stort intresse för sång och musik. Han räknade till ungefär hundra pianon i stan, ett per var tjugofemte invånare. Även om de var i varierande skick – vilket kunde förväntas i en småstad – så var det höga siffror.

Kunde blivit ”Tarzan på Teg”

du Chaillu var också imponerad av det stora utbud av ämnen som erbjöds de studerande vid det högre läroverket – grekiska, latin, tyska, franska, engelska, ritning, musik och matematik.
– Vi tycker idag att vi kan skryta med att det kommer folk hit till Umeå från USA och Kina och så vidare. Men de här skrifterna visar att det internationella inslaget i Umeå går oerhört mycket längre tillbaka än man tror.
du Chaillu skulle dock senare bli mest känd för sina resor till Afrika. Det är hans skildringar som inspirerat historier som ”Nicke Nyfiken” och ”Tarzan”.
– Jag tycker nog att de umebor som tog emot du Chaillu när han var här inte riktigt ”tog i” så mycket som de borde ha gjort. I stället för ”Tarzan från mörkaste djungeln” så hade det ju varit trevligare med ”Tarzan från Teg”, skrattar Anna.

Byts ut vart sjunde år

Det är dock först under de senaste 40 åren som Umeås tillväxt fått ett riktigt uppsving, främst förstås i samband med universitetsbygget. Idag ökar kommunens invånare med ungefär 1 000 till 1 500 personer per år, och den höga andelen studenter har också fört med sig andra konsekvenser.
– Statistiskt sett byts hela Umeås befolkning ut vart sjunde år! Det leder förstås till att många minns hur det är att vara ny i stan, och där skiljer vi oss från många städer.
Anna menar att Umeå både kan kallas för en stor småstad samtidigt som det är en liten småstad.
– Dialektalt brukar vi säga att vi ”tvär-gör” saker, ”tvär-går ner på stan” till exempel. Det är för att vi har småstadens närhet till allt – samtidigt som det inte är så att alla känner alla, utan mer som en storstad ur den synpunkten.

Möjligheter att arrangera

Är man kultur- och musikintresserad så är Umeå definitivt en bra stad att bo i. Här finns ett väldigt stort utbud och möjligheter att själv engagera sig inom kulturen.
– Många kommer hit för att de ser Umeå som ett bra ställe att förverkliga idéer på.
Förutom att man kan spela själv eller besöka spelningar så har man också goda chanser att delta som medproducent.
– Vill du till exempel ta hit några artister som du gillar så är det inte så omöjligt att du själv kan hjälpa till och arrangera själva evenemanget. Det kanske blir du som hämtar dem på flyget, säger Anna med ett skratt.

Svårt att ”sticka ut”

Umeå uppfattas kort sagt av många som en väldigt öppen stad där man får vara sig själv. Oavsett vilken typ av intressen man har blir man inte ”utdömd” i andras ögon. Det märks också inte minst på det faktum att Umeå var den kommun i Sverige där minst antal invånare röstade på Sverigedemokraterna.
– Här finns ingen förhärskande småborgerlighet, vi har inga klubbar och föreningar där man ska ha varit medlem i fem generationer för att räknas. Man vet att det kommer nytt folk hit, konstaterar Anna.
Anna är själv uppvuxen i Umeå, men har även jobbat i andra städer. På många ställen upplevde hon att alla förväntades vara lika.
– Jag minns på ett ställe, när jag frågade vad man skulle göra för att ”sticka ut”, och fick svaret att ”ja, om man har hatt – då sticker man verkligen ut…” Vi ställde oss samma fråga om Umeå och insåg att… näe, det finns nog inget som man kan göra här som kan få någon att säga ”Men va? Vad är det där?!”


Arkivbilder från det Umeå som Paul du Chaillu fick uppleva under sin upptäcktsresa. Stort tack till Fotoarkivet/Västerbottens museum!

Text: Anna Muñoz Lundgren

Foto: Nikdesign

Läs också: Åtta tips från Anna Olofsson till nyinflyttade umeåbor

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Extramaterial QLTR, QLTR 2011 #3. Bokmärk permalänken.