In i Umeå

Att kunna erbjuda även nyanlända invandrare en plats i föreningslivet är en viktig del i integrationsprocessen. Umeå Fritid har, i samarbete med Viva Introduktion och Integrationsnätverket, dragit igång projektet ”In i Umeå”. Syftet är att skapa mötesplatser i föreningslivet med lika villkor för alla.
– För mig är det fantastiskt att få möjlighet att arbeta med integrationsfrågor och Umeås föreningsliv eftersom det är områden som jag verkligen brinner för, säger Klara Enmark, projektledare.

Klara Enmark har själv varit föreningsaktiv under större delen av sitt 29-åriga liv. Hon har alltid haft ett intresse för mänskliga möten.
– En av de bästa sakerna med mitt arbete är att jag träffar så många drivna människor. Det gäller både de som kommit hit till Umeå och verkligen vill ta del av det som erbjuds här och alla som är engagerade i Umeås föreningsliv.

Hon berättar att hon genom sitt arbete på Föreningsbyran med ”In i Umeå” får möjlighet att vara med att utveckla och förändra verksamheten i kommunen.
– Nu kan vi på ett bättre sätt möta upp de behov och ta tillvara på de möjligheter som finns för integration genom föreningsliv.

Fått många lovord
I dagsläget är det Klara och hennes kollega Somayeh Bozaghian som arbetar med ”In i Umeå”. Fram till juli 2012 finansieras projektet av EU.
– Vi söker just nu efter nya finansiärer för att kunna fortsätta att utveckla verksamheten.

In i Umeå har hittills fått många lovord från både föreningsaktiva, invandrare, nyanlanda flyktingar och andra kommunala verksamheter.
– Vi har också fått positiv respons på ett nationellt plan eftersom vi driver en fråga som många andra kommuner nu börjat fundera på.

Inspiration och aktivitet
Under det gångna året har ”In i Umeå” haft många roliga aktiviteter.
– I september förra året hade vi en inspirationskväll på Folkets Hus dit många föreningsaktiva sökte sig. Vi hade 130 deltagare vilket vi tyckte var jättekul eftersom det visar att det finns ett stort intresse här i Umeå!

Just nu planeras det  inför en ny inspirationskväll den 20 september.
– Då hoppas vi att vi får minst lika många intresserade deltagare!

”In i Umeå” har också genomfört ett antal aktivitetsdagar där föreningar har fått möjlighet att visa upp sin verksamhet för nyanlända flyktingar och invandrare genom prova-på aktiviteter.
– Även där har vi haft många deltagare, vilket känns jättekul!

Utbildningsmöjligheter
Om du som deltagare i en förening vill engagera dig i ”In i Umeå” så finns det många möjligheter till det.
– Kom på inspirationskvällen den 20 september eller anmäl din förening till att hålla i en prova-på-aktivitet under en aktivitetsdag, till exempel vår nästa som äger rum den 13 oktober!

Det finns också möjlighet att gå en utbildning med ”In i Umeå”. Där kan din förening få kunskap om flyktingmottagandet i Umeå och möjlighet att utveckla era idéer tillsammans med andra föreningsaktiva. Nästa utbildningsdag hålls den 26 oktober.
– Om ni är många i er förening kan vi skräddarsy en utbildning för er, lovar Klara.

Text: Anna Muñoz Lundgren

Foto: Wilmer Prentius

Vill du veta mer om ”In i Umeå”? Besök hemsidan på umea.se.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Blandat, QLTR 2011 #3. Bokmärk permalänken.