Wake Up & Make Up

För cirka fem år sedan kom Jessica i kontakt med föreningen Umemodellen för första gången. Då hade hon nyligen gått en makeup-utbildning i Örnsköldsvik. Via Umemodellen har hon fått tillfälle att odla sitt intresse. Hon har även hittat sin ”partner in crime” i pojkvännen Joakim Jonsson, vars fotointresse tog fart efter att de iscensatt en gemensam idé.
– Jag fastnade direkt och tyckte det var jättekul. Och sen har det bara fortsatt, säger Jessica.

Det var i början av 2007 som Jessica Lundberg sökte in på utbildningen ”Makeup and Beauty Education”. Det var en sex veckor lång kurs där största delen gjordes på distans.
– Det gav oss även möjlighet att få väldigt mycket tid till att öva och repetera det man lärt sig.

Deltagarna hade också praktik med bland annat ”Modell för en dag” och modevisning.
– Jag tycker det var en jättebra utbildning där man fick lära sig makeup för vardag, fest, teater, drama och ”karaktär”. Men vi fick även göra kreativa sminkningar, till exempel inför modevisning och foto.

Kom i kontakt med Umemodellen
Ungefär ett halvår senare så kom Jessica i kontakt med Umemodellen för första gången.
-Jag skulle egentligen bara förbi lokalen och hämta upp en CD-skiva med bilder från en vän som var medlem i föreningen. Det slutade med att jag följde med till deras första mini-workshop för sommaren, berättar Jessica.

Efter workshopen beslutade sig Jessica för att bli medlem i föreningen.
– Jag tyckte att det var väldigt roligt att det fanns andra människor som också gillade att uttrycka sig genom kreativt bildskapande, fortsätter hon.

Hittade sin ”partner in crime”
Under åren har hon nu hunnit medverka i ett flertal workshops, men den som har lämnat störst intryck är skräckworkshopen som arrangerades i Hällnäs 2008. Då följde hennes pojkvän, Joakim Jonsson, med.
– Han skulle följa med som sällskap och hjälpa mig vid en större fotoidé som jag ville genomföra. Men så provade han ta några bilder med vår gamla kamera som vi hade med oss, och fick på det sättet upp ögonen för foto!

Och på den vägen har det fortsatt, även för Joakim. Idag ägnar han en stor del av sin fritid åt modellfoto. Ofta jobbar han och Jessica som ett team.
– Det var så jag hittade min ”partner in crime”, säger Jessica och skrattar.

Kontakter ger möjligheter
Det bästa med Umemodellen tycker Jessica är alla nya kontakter och människor som hon har fått träffa och arbetat med under åren. Alla arbeten har ju också lett till att man utvecklats och fått mer erfarenheter.
– Det har i sin tur lett till nya möjligheter för mitt kreativa skapande, förklarar hon.

Inte makeup-artist på heltid
Idag är Jessica utbildad makeup-artist. Hon är certificerad inom hårförlängning och kan både ett och annat knep inom hårstyling, ett område där hon till största delen är självlärd. Hennes arbeten har publicerats i bland annat Nöjesmagasinet City, Inspiration samt permiärnumret av QLTR. Hon har också medverkat vid musikvideoinspelningar med Nordman och Pain Of Salvation. Dessutom har hon assisterat vid modevisningar, Brölloppsmässan och under Fashion Week.
– Men jag har valt att inte arbeta med min makeup-utbildning på heltid, utan gör det mycket för att kunna uttrycka min kreativitet. Det ska vara roligt och att arbeta med det dagligen. Jag skulle nog tappa intresset om jag får beställningsjobb jag egentligen inte vill göra.

Inspiration från omgivningen
Jessica har två stycken tidningar som hon gärna söker inspiration från. Den ena är den amerikanska tidningen ”Zink” och den andra tyska ”Tush”. Men hon berättar att det till största delen är saker i hennes omgivning som får igång hennes kreativa skapande.

Sminkningar med sting
Främst så tycker Jessica om att göra ”kreativ fashion”, vanliga sminkningar som folk brukar använda till vardags men med en lite annan touch och sting. Det arbete som Jessica är mest nöjd med är en bild på modellen Lina Jonsson.
– Vi använde oss av en tyggardin och fick det att bli riktigt kreativt. Vi fick bra reaktioner från andra som såg bilderna och vi blev alla riktigt nöjda med resultatet.

Men när bilderna har legat ett tag i portfolion så tycker Jessica att de blir lite tråkiga och ”gamla” och då vill hon gärna skapa något nytt och fräscht.

Vill vara kreativ
Inom de närmsta fem åren tror Jessica några exakta planer över hur hon ska utveckla sitt intresse. Hon kommer givetvis att fortsätta som makeup-artist, men endast vid sidan om sitt ordinarie jobb på Rapunzel of Sweden i Umeå.
– Kanske att jag blir lite mer ”picky” med vad jag vill jobba med. Men jag kommer absolut göra det som verkar kreativt och känns kul.

Jessica extrajobbar nuförtiden också med ”Makeup and Beauty” – som nu även finns i Umeå – och undervisar folk inom den utbildning hon en gång gått själv. Det som är viktigast för att bli en duktig makeup-artist är att öva massor och med olika människor, anser hon.
– Det är verkligen A och O för att bli så bra som möjligt. Att kunna medverka på workshops där man både får bilder på sina verk och referenser är kanonbra!

Text: Alexandra Persson

Foto: Joakim Johnsson

Jessica Lundberg

Ålder: 26 år
Gick med I Umemodellen: 2007
Vad har Umemodellen betytt för dig: ”Jag fick komma i kontakt med andra människor som uttrycker sig genom kreativt bildskapande!”
Inspireras av: ”Att få vara kreativ och få nöjda kunder. Jag vill hela tiden utvecklas och hitta fler utryckssätt.”
Höjdpunkt: ”Många! Videoinspelning med Nordman och Pain Of Salvation, Brölloppsmässan och Fashion Week för att nämna något.”
Framtiden: Fortsätter att jobba med makeup på fritiden. ”Jag kommer att ha det som en hobby som ger mig utrymme åt kreativitet, möten med andra människor och möjlighet göra mina kunder nöjda.”
Hemsida: www.jessicalundberg.se

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #3, Umemodellen. Bokmärk permalänken.