Prova på allt

Andreas Flygare flyttade till Umeå förra året för att studera till civilekonom. Han befann sig då i en helt ny stad som behövde utforskas, och till sin hjälp hade han sin vän Rasmus Lundström, som redan då hade bott här sedan ett år tillbaka.

Att hitta på lite annorlunda saker är ingen ovanlighet för de båda, där det kan sträcka sig från rövarhistorier berättade på förfesten eller att som Andreas, som nyligen är hemkommen från USA, har hoppat fallskärm.
– Jag och Rasmus har känt varandra jättelänge. Han hade redan varit här ett år och vi kände att vi ville prova lite ovanliga grejer, sånt som vi aldrig gjort och om vi gjort det tidigare skulle det ske på ett nytt sätt, säger Andreas. Det är roligt att prova nya saker, speciellt om man är ett gäng.

Halvhemliga ställen
Det var med andra ord starten på en sjudagarsjakt på annorlunda upplevelser, som inleddes med ett besök på Café Göteborg.
– Det är ett lite halvhemligt ställe om man kommer hit som ny, berättar Rasmus. Jag hade aldrig hört talas om det även fast jag bott här ett år, men det är hur bra som helst.
– Ja, det är ju det, instämmer Andreas. De har såna här megashakes där de smular ner kladdkaka med glass och grädde, säger han och måttar mellan händerna. Sen satt vi och spelade schack, och jag har aldrig vunnit hittills – får alltid stryk, säger han och ler.

Godaste chipsen hemgjorda
På tisdagen vankades det en kulinarisk upplevelse av det mer nervkittlande slaget. Rasmus och Andreas inväntade mörkrets inbrott och tog sedan cyklarna och begav sig till Umeås utkanter – i jakt på potatis.
– Vi lånade lite mandelpotatis på obestämd tid, förklarar Andreas. Vi ville prova göra hemgjorda chips, men det tog typ fyra timmar för hela operationen, så det hade varit mycket billigare och enklare att köpa potatisar. Vi hade filt med och lade över oss, och det var ju överambitiöst så det skriker om det eftersom det inte var en käft där på flera mils avstånd. Det var riktigt roligt och det mest spännande vi gjorde. Det var nog de godaste chips jag någonsin ätit, säger han och får medhåll från Rasmus.

Jazz, öronproppar och bio
Onsdagen bjöd på en egen version av pubcrawl och på torsdagen blev det jazzklubb.
– Det var förmodligen det mest annorlunda vi gjorde, säger Andreas.
Iförda hatt och kavaj (vilket antogs vara lämplig jazzklubbsklädsel) begav de sig till jazzklubben, bara för att upptäcka att de var där en timme för tidigt.
Andreas berättar hur han råkade göra sin kanske första faux pas i Björkarnas stad:
– De sålde öronproppar i lobbyn, så jag frågade om man behövde öronproppar för att lyssna på jazz. Men det skämtet gick inte hem riktigt då hon var ordförande i unga jazzsällskapet eller nåt. Så vi avlägsnade oss ganska snabbt därifrån säger han och skrattar. Men sen gick vi tillbaka på jazzklubben när den väl öppnade.

På fredagen blev det ett biobesök på Filmstaden, vilket i sig inte kändes originellt nog så de var tvungna att ta det ett steg längre och göra en egen film. Med en iPhone och hattarna från dagen innan filmade de sitt eget mästerverk ”Hatten på gatan”:
– Det skulle vara så skumt som möjligt. Rasmus knallade bland annat omkring och lyfte på hatten åt folk. Det skulle bli en svår film men det blev bara en dålig film, förklarar Andreas och Rasmus håller med:
– Ja, filmen var det sämsta vi gjorde.
Veckan avslutades med utgång på campus för att sedan spendera söndagen i sängen.
– Att vara bakfull i Umeå är något man måste prova det också, menar Rasmus.

Rikt kultuliv i Umeå
Båda två har en genomgående positiv bild av Umeå och Andreas berättar hur han blev överraskad av hur mycket det är som sker i staden:
– När man är ny i Umeå var det första jag upplevde hur mycket det är som händer! Jag har bott i Jönköping förutom Boden och där händer det ingenting. Nu har de Sommaren i City, tisdagar på Rex, mycket folk på uteserveringarna och vid vattnet är det grejer – det är fullt ös helt enkelt. Det skiljer sig från Jönköping som faktiskt är större, men det är ett rikare kulturliv här i Umeå, säger han.
Är du nyinflyttad i Umeå menar de att det finns mycket att göra. Men, att göra precis samma saker som dem rekommenderar de inte:
– Då finns det ju snart ingen potatis kvar, utbrister Andreas.

Text: Pontus Bergmark
Bild: John Bäckström

Namn: Rasmus Lundgren

Ålder: 23 år

Gör: Studerar på juristprogrammet vid Umeå universitet
Tips till nyinflyttade: 
På visitumea.se, i Umeå-guiden eller på vk.se kan man hitta massa olika kulturhändelser som spelningar, etc. Det är bra för dem som är sugna på att göra något men inte har någon egen idé. Sen är IKSU ett bra ställe att äta på på campus om man glömt matlåda. Man kan ju inte käka kebab varje dag!

Namn: Andreas Flygare
Ålder: 22 år
Gör: Studerar till civilekonom vid Umeå universitet
Tips till nyinflyttade: 
Göra saker och träffa människor – om man är fler än en är det lättare att hitta på något! Om man bara har en vän får man ta tag i honom/henne och släpa med sig honom/henne runt, helt enkelt. Umeå är en rolig stad, med ett rikt utbud både inne i stan och utanför. Ta del av kulturen. Själv är jag verkligen ingen kulturmänniska som så, men i Umeå är det omöjligt att undvika – på ett positivt sätt. Sen kan ni alltid lägga till mig på Facebook för en guidad tur!

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #3, Reportage. Bokmärk permalänken.