Mia ansvarar för flera av Umeås GALLERIOR

I Umeå kan den shoppingsugne botanisera i såväl i butiker som tillhör de stora butikskedjorna som lokala varianter. Utbudet är stort.
– Här händer saker i princip hela tiden,  berättar Mia Eskilsson, centrumledare för de största galleriorna i Umeå.

I Umeå centrum finns tre större gallerior – MVG, Kungspassagen och Up2. En av höstens höjdpunkter i shoppingkalendern är Umeå Fashion Week som i år äger rum mellan den 17 till 22 oktober. Under denna tid kan man besöka modevisningar, seminarier och andra kringaktiviteter. Är man ny i stan kan det vara ett bra tillfälle att passa på att bekanta sig med shoppingkulturen.
Tidigare brukade galleriorna hålla särskilda kampanjer för studenterna i början av läsåret. Bland annat gick man runt på universitetet och delade ut flygblad med erbjudanden.
– Men vi insåg att studenterna har så mycket annat att tänka på när de kommer hit, så i år kommer vi att satsa mer på dem under själva Fashion Week, säger Mia.

Evenemang året om
I princip alla kedjor har vår-, sommar-, höst- och julrea, och givetvis är julen i sig en händelserik tid för handlarna. Många av butikerna och galleriorna har särskilda kampanjer och tävlingar.
– MVG har till exempel en tävling där man kan fota något från butikerna i gallerian som man vill ha i julklapp, berättar Mia.
– Sen kan man skicka in bilden via MMS, och då har man chans att vinna det man önskade.
MVG har även sina egna ”MVG-dagar”, och får då och då besök av artister. Där anordnas också evenemang som mode- och dansuppvisningar med jämna mellanrum under hela året. Vissa av dem presenteras tillsammans med Umeå C.
Vill man ställa till med en egen fest är också det en möjlighet.
— Up2 har restauranger med alkoholrättigheter och här kan man till exempel boka in födelsedagsfester för mindre sällskap.

Ombyggnationer väntar
Umeås stadskärna kommer inom de närmaste åren att genomgå stora förändringar. Givetvis påverkar detta även gallerior och butiker. Det är redan bestämt att Kungspassagen kommer att utökas med en våning. Det kommer att innebära såväl nyetableringar som att befintliga butiker bygger ut. Mest troligt kommer också de andra köpcentrumen att anpassas till de nya flödena. Bland annat ska fler affärer sannolikt flytta in även i det nya kulturhuset.
– Alla vill ha fler butiker, men då är det förstås också en förutsättning att man verkligen shoppar mer i stan, och inte bara på nätet.

Finns på Facebook
Mia rekommenderar alla som vill hålla sig uppdaterade om Umeås gallerior och butiker att helt enkelt att leta upp respektive ställe på Internet.
– De flesta av dem finns till exempel på Facebook, och där kan man kolla in de kommande kampanjerna och händelserna. MVG har också en SMS-klubb som man kan prenumerera på för att få aktuella erbjudanden och information om vad som är på gång.

Möjlighet till extrajobb
Är du student och intresserad av shopping eller annan affärsverksamhet så finns det goda chanser att hitta ett extrajobb i någon av Umeås butiker, tipsar Mia.
– Ta med en bunt cv:n och traska runt på stans butiker, kaféer och restauranger!

Text: Anna Muñoz Lundgren

Foto: Nikdesign

GALLERIOR:

MVG Umeå
Adress: Rådhustorget, Umeå
Hemsida: www.mvgumea.se

Kungspassagen
Adress: Ingångar vid Vasaplan och Rådhustorget
Hemsida: www.kungspassagen.se

Up2
Adress: Kungsgatan 55
Hemsida: www.up2.se

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #3, Reportage. Bokmärk permalänken.