Så fungerar skyddsnätet på PEACE AND LOVE

Peace and Love är en festival som vuxit i antalet besökare från år till år. Cirka tio år efter starten är Peace and Love idag den största festivalen i Sverige med ungefär 50 000 besökare. Med så många människor i rörelse är kravet på säkerhet högt. Vi iakttog hur skyddsnätet på festivalen såg ut under en av Sveriges största sommarhändelser.

Det är människor överallt. Alla är på väg någonstans. En del skyndar iväg till festivalområdet för att se sitt favoritband spela medan en del rör sig i stora klungor mot campingområdena för att sätta upp sina tält. Mitt i folkmassorna kan man urskilja dem. En del bär gult, en del bär blått och en del bär rött. Trots att de har olika färger på tröjorna och olika titlar på ryggen så har de alla en sak gemensamt, att stå för säkerheten på festivalen.
– Sjukvårdsorganisationen på Peace and Love är den bästa bland festivalerna i Sverige, konstaterar Sam Karlström som arbetar som sjukvårdare på festivalen.

Festivalen lever upp till sitt namn
Inne på vanliga campingen träffar vi på Jonny Hedman som är patrullerande polis på vanliga campingen. Det är hans sjätte år och under dessa år har han patrullerat på både festivalområdet och på campingarna.
– Det är värst på campingarna i och med att det är en hel del fylla samt stölder och tyvärr en och annan våldtäkt, säger Jonny Hedman.

Polisen finns på plats för att förebygga brott men de är även på plats för att besökarna ska känna sig trygga. En skillnad från tidigare år är att antalet poliser på plats under festivalen ökat, men inte avsevärt mycket. I år fanns cirka 10 patrullerande poliser på campingplatserna. Under festivalen är det inte bara tråkigheter och brott utan det förekommer även en hel del kärlek. Jonny Hedman delar med sig av ett roligt festivalminne som verkligen lever upp till festivalens namn.
– Det är många ungdomar som blir kära under festivalen och sex förekommer lite överallt. Det värsta var nog för något år sedan när jag såg två stycken ha sex på ett inte så blygsamt sätt. Tjejen stod på insidan av campingen och på andra sidan stängslet stod killen, skrattar Jonny Hedman.

Många narkotikabrott
Under festivalens fem dagar arbetar omkring 75 ordningsvakter. Vi träffar en av dem. Mikael Gustafsson är inne på sitt femte år som ordningsvakt på Peace and Love och berättar att det är glädjen att vara på plats som får honom att återvända. Han menar att han gläds åt att se ungdomarna ha roligt och hitta nya kontaktnät. Men ibland funderar han över hur en del ungdomar tänker.
– De ungdomar som förstör saker och ting på området tänker inte alltid på konsekvenserna av sina handlingar, säger Mikael Gustafsson som är ordningsvakt på Peace and Love.

Ordningsvakterna ska assistera sjukvården och de finns utspridda på alla campingområden. Under årets festival har det cirkulerat mycket narkotika vilket Mikael Gustafsson tror kan bero på att polisen satsat mer på det i år än tidigare år. I och med satsningen har man kunnat hitta mer narkotika än tidigare. För att kunna komma in på festivalområdet och campingarna måste man bli visiterad och han poängterar att visiteringen är viktigt för att underlätta deras arbete. På campingen, som Mikael Gustafsson är stationerad på, flyter det på bra enligt honom själv.
– I det stora hela tycker jag att det är fridfullt om man tänker på antalet människor, säger Mikael Gustafsson.

Samtal om sex
På festivalområdet har Borlänges ungdomsmottagning ställt upp ett tält och dit kan besökarna vända sig om de är oroliga eller bara ville ha någon att samtala med. Samtalen handlar ofta om hur ungdomarna ska ta hand om sig själva. I tältet kan även besökarna svara på frågor för att testa sina sexkunskaper.
– Det kommer in väldigt många trevliga ungdomar som är oroliga och vill ha hjälp, berättar Ewa Tingvall som är barnmorska på ungdomsmottagningen i Borlänge.

För att ha koll på hur många som besöker tältet använder de sig av ett system. För varje ny besökare lägger de en glaskula i en skål och under onsdagen hade de ungefär 125 besökare. Nytt för i år är att ungdomsmottagningen ingår i sjukvården som Peace and Love arrangerat. I fjol var de där på eget initiativ. Det finns inga tester att göra på plats, utan de hänvisar till ungdomsmottagningen som hade öppet under onsdagen. Ewa Tingvall menar att det i framtiden kanske kan bli möjligt att utföra tester på plats men att det är svårt i nuläget att säga någonting om det.
– Vår målsättning är att nå så många som möjligt, berättar Ewa Tingvall.

Sjukvården har öppet dygnet runt
På vanliga campingen håller sjukvården till i en byggnad. Inuti byggnaden finns en stor sal där sjukvårdspersonalen håller till. Där finns alltifrån undersköterskor till läkare på plats för att hjälpa de som är i behov av hjälp. Sjukvården har öppet dygnet runt eftersom det hela tiden anländer folk. Vi träffar Sam Karlström som arbetar som sjukvårdare på festivalen. Sjukvårdarnas uppgift är att se till att besökarna får en rolig festival genom att se till att de mår så bra som möjligt.
– Det som är roligt med festivalen är att alla tar hand om varandra, berättar Sam Karlström.

Totalt är det cirka 200 sjukvårdare som arbetar under hela festivalveckan. Under Peace and Love har det nästan alltid varit fint väder och i år är det inte heller något undantag. Sam Karlström berättar att de flesta som söker sig till sjukvården har råkat ut för vätskebrist och behöver ligga ner och vila. Sjukvårdspersonalen delar inte ut läkemedel utan hänvisar till apoteket. Under vårt samtal med Sam Karlström kommer det in en ung kille som känner sig lite yr. Sam Karlström ber honom att lägga sig ner och vila och där lämnar vi honom. Han har fler människor att ta hand om.

Text: Frida Nederlund

Foto: Cristoffer Hellström

Fakta: Peace and Love

Peace and Love är en festival som håller till i centrala Borlänge, Dalarna. 1999 gick startskottet för Peace and Love som då hade 900 besökare. 12 år senare är Peace and Love Sveriges största festival och sålde i år 50 000 biljetter. På plats finns ett festivalområde och tre campingar, en vanlig camping och två lugna campingar. Festivalen arrangeras vanligtvis under sista veckan i juni varje år och pågår under fem dagar. Varje år arrangerar festivalen ett tema och temat för i år var mod, hopp och kärlek.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #3, Reportage. Bokmärk permalänken.