STADSKULTUR – arkitektur, platser och landmärken i Umeå

I Umeå finns det många sevärda platser och ställen värda ett besök. Vi bad några av QLTR:s medarbetare att lista några av sina bästa tips, och hade egentligen kunnat trycka en hel tidning om detta. Här följer ett urval.

 

Rådhustorget

Vad många skulle kalla hjärtat av Umeå centrum. Står du här i mitten med Rådhuset bakom dig har du ett stort köpcentrum och affärsstråk åt vart håll. Här passerar åtskilliga människor varje dag.
Ta en glass här om vädret tillåter, eller sätt dig på Apberget – ”podiet” i mitten – och titta på folk.
PLATS: Centrala Umeå i slutet av Rådhusesplanaden
Foto: Hanna Rindeskog

 

Glashuset
Glashuset uppfördes i samband med att Umeå vann titeln som kulturhuvudstad. Här händer saker varje dag! Om du och din förening eller organisation vill presentera er för omvärlden så finns möjlighet att hyra det veckovis via www.umea2014.se. Varje dag klockan tolv hålls ett så kallat ”Credotal” och här spelas ofta musik.
PLATS: Centrala Umeå, vid sidan av Rådhuset
Foto: Hanna Rindeskog

 

Standing Man
Umeås mest kända staty. Han är en oljefärgsbemålad bronsskulptur, skapad av Sean Henry. Sommar som vinter, höst som vår har han stått på samma plats vid Rådhuset sedan 1996. Många har förbarmat sig över hans smått melankoliska uppsyn. Kanske fryser han? Åtskilliga halsdukar och varma kläder har donerats under årens lopp, och många är vi som poserat med honom.
PLATS: Rådhustorget, vid Glashuset (Dessutom har han en tvilling i Umedalens skulpturpark).
Foto: Hanna Rindeskog

 

Rådhusparken
Parken bakom Rådhuset heter inte ”SF-parken” utan Rådhusparken. Du hittar dock biografen och Kafé Station strax intill.
I Rådhusparken hålls musikuppträdanden under hela sommaren. Du kan ta en picknick i gräset eller gå runt och njuta av de vackra träden. Stora kulturdebatter har rasat om rosorna som skulpterats av de gamla almarna. Konst eller inte? Ta en titt och avgör själv!
PLATS: Mellan Rådhuset och kajen.
Foto: Hanna Rindeskog

 

Rex
Rex är inrymt i själva Rådhuset. Det är både restaurang, grill och nattklubb med flera dansgolv. ”Tisdagar på Rex” är ett ganska känt begrepp.
Här finns även möjlighet att äta lunch på vardagar.
PLATS: Rådhustorget
Foto: John Bäckström

 

Kafé Station
Ett av Umeås trevligaste kaféer. Perfekt efter bion eller kanske en fredagskväll när du vill omges av mycket folk men ändå ta det lite lugnare. Mycket gott fika och trevlig personal. Kommer du hit mitt i vintern slår värmen alltid mot dig i dörren. Här hålls också uppträdanden och seminarier med jämna mellanrum.
Om vädret tillåter kan du också låna en filt och en korg och ta med dig ditt fika till Rådhusparken.
PLATS: Östra Rådhusgatan 2C (bredvid Filmstaden).
Foto: Hanna Rindeskog

 

Umeå Folkets Hus
Här kan du gå på teater, besöka musikevenemang som Umeå Jazzfestival, Umefolk eller House of Metal. Det är också här som Idun, en av Umeås största inomhusscener, finns. Även om inget evenemang pågår för tillfället finns det ofta olika utställningar i foajén, och på det intilliggande TC hittar du bland annat en god lunchmeny.
PLATS: Vasaplan
Foto: Hanna Rindeskog

 

Biblioteket
Tills vidare ligger Biblioteket här, med ingång från Rådhusesplanaden. Det är i framtiden tänkt att det ska flytta in i det nya kulturhuset vid kajen.
Här hittar du förstås både böcker, filmer och musik till utlåning, men även mycket av Umeås samlade historia.
PLATS: Rådhusesplanaden 6A (tills vidare).
Foto: Hanna Rindeskog

 

Bibliotekscaféet
Granne med biblioteket. Trevlig miljö att läsa eller plugga i, och det finns även leksaker för barnen. Också känt för sina goda, billiga småkakor och de smaskiga laxbaguetterna!
PLATS: Rådhusesplanaden 6
Foto: Hanna Rindeskog

 

Grön Eld
Denna staty omges varje sommar av vackra blomsterarrangemang. Ett känt landmärke i Umeå som är en mycket bra mötesplats och ständigt inspirerar nya konstnärer.
Markerar halvcirkelns mitt vid Bågenhuset på Järnvägstorget.
Just nu är det lite rörigt här eftersom en ny tunnel håller på att byggas under vägen.
PLATS: Järnvägstorget
Foto: Hanna Rindeskog

 

Gamla järnvägsstationen
Umeås första järnvägsstation som under en period inte varit i bruk på grund av invigningen av Botniabanan och ombyggnationer.
I början av 2011 bestämdes det att en krog kommer att öppna i byggnaden inom en relativt snar framtid. Man efterlyser gamla foton av husets inre för att försöka återställa det till så nära originalskick som möjligt.
PLATS: Järnvägsesplanaden, precis vid Rådhusesplanadens början
Foto: Hanna Rindeskog

 

Mekka, kafé och kaffehus
Ett mysigt kafé där du kan välja kakor och bakverk från en dignande disk. Men här finns även en god lunchmeny. Om du vill plugga in din dator finns både tillgång till WiFi-nät och uttag vid borden. Många rekommenderar också deras kanelbullar.
PLATS: Rådhusesplanaden 17 A.
Foto: Hanna Rindeskog

 

Sagateatern
Umeå Teaterförening driver Sagateatern som ett sidoprojekt till sin huvudsakliga verksamhet i Folkets Hus. Det är en anrik lokal med mysig inredning som verkligen ger den rätta teaterkänslan. Här bjuds dels på många teater- och musikföreställningar i Teaterföreningens regi, men det finns även möjlighet att hyra lokalen för egna evenemang.
PLATS: Kungsgatan 48.
Foto: Hanna Rindeskog

 

NorrlandsOperan
Sveriges nordligaste operahus! Här kan du uppleva dans, opera eller musik samt festivaler som Made. Operan är även huvudsäte för Umeå Jazzfestival.
Norrlandsoperan är dessutom känd för sitt flitiga turnerande, såväl inom landet som internationellt.
I anslutning till Operan finns Operabaren som även har lunchservering.
PLATS: Operaplan 9.
Foto: Ronnie Berg

 

Bölesholmarna
En av Umeås populäraste bad- och grillplatser. Här finns både sandstrand, omklädningsrum och fiskeplatser. Den våghalsige kan även svinga sig ut i vattnet med hjälp av den mytomspunna lianen som man hittar om man följer gångvägen från parkeringen genom lövskogen.
PLATS: Följ Laxgränd i riktning mot högre nummer för att komma till parkering och gångstigar.
Foto: Mattias Sjömäling

Detta är förstås bara ett axplock! Har du fler ställen i Umeå du vill tipsa om? Kontakta oss på qltr.se och berätta! Bifoga gärna en bild. Vi lägger upp det här på qltr.se under fliken ”Extramaterial”.

Text: Anna Muñoz Lundgren

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #3, Reportage. Bokmärk permalänken.