Äntligen får centrum en JULMARKNAD!

Mellan den 9 till 23 december kommer Renmarkstorget att förvandlas till Umeås största julmarknadsplats genom tiderna. Projektidén föddes av Umeå C i samarbete med Design Västerbotten.
–Det blir röd matta, julbelysning, adventsfiranden och körsång, lovar Thomas Nilsson, VD för Umeå C.

Umeå har länge saknat en riktig, traditionell julmarknad. Det var något som Design Västerbotten tog fasta på inför sina sommarkurser under 2011. Tillsammans med Umeå C arbetade de fram en plan som under femton dagar kommer att förvandla Renmarkstorget till en marknadsplats med allt som hör julen till.
– Vi kommer att samarbeta med flera av Umeås största näringsidkare och bygger just nu de 20 bodar som kommer att stå på torget, där företag och organisationer ska hyra in sig, berättar Thomas Nilsson.

Adventsfirande varje helg
Umeå C kommer också att bygga upp en scen för uppträdanden och musik, och man jobbar även på att ta fram en belysningsplan för hela torget som ska bidra till julstämningen.
– Tanken är att vi inför varje advent kommer att hålla någon form av firande. Vi ska bland annat bygga en jättelik adventsljusstake som vi ska tända, ett ljus i taget.

Vilka artisterna blir är inte helt bestämt i dag, men Thomas lovar att det kommer att inkludera körsång och annat som hör julen till. Man hoppas även kunna nå ut via Kulturnattas nätverk.
– Vi kommer också att rulla ut en röd matta som leder in i marknadsområdet, och bidrar till att skapa en varm och mysig atmosfär.

Mest naturligt på engelska
Det är många som reagerat över att marknaden kallas ”Umeå Christmas Market” och inte bara ”Umeå Julmarknad”. Men Thomas menar att man måste se på saker och ting från ett längre perspektiv.

– I framtiden tror vi, mycket tack vare 2014, att vi kommer bli en del av Europa på ett mycket tydligare sätt. Vi vill ha in mer folk i stadskärnan och i handeln, även på ett internationellt plan. Därför tänkte vi att det är lika bra att ha ett engelskt namn med en gång. Många av studenterna vid Design Västerbotten i somras var dessutom utländska, vilket gjorde att ”Umeå Christmas Market” kändes helt naturligt när vi pratade om det.

Hoppas på behagligt väder
Vädret är ju någonting som kan vara svårt att förutspå i juletider, och särskilt när novembertemperaturerna i år är de högsta i mannaminne.
– Men vi hoppas ju förstås att det ska vara på vår sida, behagligt kallt och lagom med snö!

Text: Anna Muñoz Lundgren Fotomontage: Design Västerbottens arbetsgrupp

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #4, Reportage. Bokmärk permalänken.