FORLORN FEST

2011 års mörkaste helg kommer infinna sig den 2-3 december. Då intar nämligen Forlorn Fest den gamla Fabriken ute vid Strömpilen för andra året i rad. Återigen är det med en ohelig skara dödsdyrkande Black Metal-band, som tillsammans ska skapa den otrevligaste stämningen som någonsin uppbringats på svensk mark.

Förra årets festival satte ribban riktigt högt, både stämningsmässigt, otrevlighetsmässigt och rent musikaliskt. På festivalen huserade band så som bland annat Shining, Ondskapt, Valkyrja och Hypothermia. De är alla kända för att vara bland de mest extrema som finns i landet. Att överträffa förra årets extremt starka line-up är ingen lätt uppgift, men utmaningar är till för att antas!

Årets festival kommer rent visuellt att få än ännu mer djävulsk framtoning än den förra. Med hjälp av konstnären Glenn Fagertveit ska Fabriken utsmyckas till en dödens kyrka. Vad detta kommer innebära rent konkret är något som inte kommer avslöjas förrän dörrarna öppnas den andra december. Men vi kan lova att ingen som under helgen besöker festivalen kommer lämnas oberörd av den ondskefulla stämning som utlovas.

Själva lokalen Fabriken är förmodligen den bästa lokalen i landet för den här typen av arrangemang. De gamla stenväggarna ger festivalen en kall och karg inramning. Att akustiken dessutom är väldigt bra och skapar ett naturligt reverb gör inte saken sämre. Till skillnad från om man skulle ha festivalen i centrala Umeå gör läget ute på Strömpilen att det blir väldigt isolerat och intimt. Band och publik är hela tiden väldigt nära varandra vilket ger en unik känsla av att alla är deltagande i det som händer.

Festivalen har ännu inte släppt alla band, vilket bara ökar spänningen. Dock ska sägas att för de som har ett intresse av svartmetallens mörka bakgårdar kommer väntan att bli värd det.
Efter förra årets festival har allmänhetens intresse för genren ökat. Den svenska scenens härförare i Watain har vunnit en grammis, och lockat storpublik med sina två spelningar här i början av november i Stockholm respektive Göteborg. Boken ”Blod Eld Död” av Ika Johannesson  och Jon  Jeffersson Klingberg skildrar hur den svenska scenen har utvecklats till en av de absolut mest extrema och fanatiska i världen. Berättelserna i boken vittnar om att hårdrocken inte alltid är så gemytlig och trevlig som på till exempel Sweden Rock eller House of Metal – något som fascinerat den svenska kultureliten och framför allt i media.

Att Black Metal ligger i tiden är därför ingen underdrift. Media rapporterar lika mycket om genren nu som när den först kom till allmänhetens kännedom i början av 90-talet, då på grund av de omtalade kyrkbränderna och morden som skedde. Skillnaden är att nu har allmänhetens ögon öppnats allt mer för själva musiken, och inte bara skandalerna som omgärdar genren. Vi vill därför bjuda publiken på hela upplevelsen – fanatisk ondskefull musik och den obehagliga atmosfär som alltid varit Black Metals signum.

 

Text: Mattias Sjömäling, Ume-Metal
Foto: Lena Hjärner www.lenavincent.se

 

________________________________________________________________________________


Klara band hittills:

 

 

 

 

IXXI

Stockhomskvintetten IXXI startades av Acerbus från Ondskapt och Nattdal från Lifelover 2006, och har sedan dess släppt tre album – ”IXXI”, ”Assorted Armament” och ”Elect Darkness”. Den senaste släpptes 2009 via det brittiska bolaget Candlelight Records. De har haft stor omsättning av sina medlemmar. Orginalsångaren Totalscorn lämnade bandet ganska snart efter släppet av ”Elect Darkness”. Orginalbassisten Avsky  lämnade bandeti början av 2011. I augusti 2011 gick gitarristen Nattdal tragiskt bort i  anslutning till en miniturné tillsammans med Lifelover.

 

 

 

 

 

 

Saturnian Mist

Saturnian Mist är ett ockult Black Metal-band som startades 2006 i Kuopo, Finland av Famulus Zetekh och Somber Chaoswind. Saturnian Mist är starkt influerade av ockultism, mysticism och satanism. De är välkända för sina energiska live-framträdanden som har starka paralleller till sataniska mässor och shamanska ritualer.

Första demon släpptes genom det franska kultbolaget Drakkar Productions (Watain, Deathspell Omega, Alcest, Peste Noir). Efter det har de släppt en split med finska Creatura samt ett mini-album. Nu i slutet av 2011 kommer deras första album ”Gnostikoi Ha-Shaitan”.

 

 

 

 

 

Grá

Namnet Grá är taget från ordet grå och dess isländska motsvarighet ”grár”.  Enligt bandet så symboliserar det gråa det som är ”in between”. Mellan början och slutet, natt och dag, livet och döden. När de står vid floden Styx strand, väntandes på att Charon ska föra dem vidare, är de existensens gråhet, redo att omfamna tomheten.

 

 

 

 

 

Omnizide

Omnizide startades av Nox och A.E 1995 under namned Belzen. De var aktiva under några år men splittrades sedan. Nox gick med i bandet Craft och A.E startade i sin tur Avsky. 
2009 bestämde de sig för att starta upp Belzen igen men namnet ändrades till Omnizide, vilket bättre representerar bandets tankar och ideer om död, hat och misantropi. 
Trummisen Gaddur rekryterades och första EP:n spelades in.

 

 

 

 

 

 

Chaossworn

Haparandabandet Chaossworn kanaliserar mörka och ondskefulla strömmar genom sin musik och lyrik, för att stiga över dödlighetens begränsningar. Bandnamnet anspelar på det laglösa kaoset, det gränslöst gudomliga från vilket livet har kommit och till vilket döden obönhörligt leder. De har spelat under namnet Chaossworn sedan 2009, men kan spåras tillbaks till 90-talet då bandmedlemmarna började spela tillsammans i olika konstellationer. Minialbumet ”Chalice of  Black Flames” kom ut 2010 genom amerikanska Abyss Records och den första fulllängdaren kommer spelas in nu i vinter.

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #4, Reportage. Bokmärk permalänken.