Från annorlunda opera till filminspelning

Cecilia Gärdings hiphop-opera, ”Folkoperan Remixed” hade premiär i Stockholm i våras. Tillsammans med sin bror bror Mikael Haines Gärding hade hon länge drömt om att skapa en film på samma tema. Tack vare stöd från bland annat Allmänna Arvsfonden och Kulturens Bildningsverksamhet kunde inspelningen påbörjas i Umeå i somras och har fortsatt under hösten. 

”Folkoperan Remixed” är en unik kombination mellan hiphop och opera, baserad på texter som skrivits av afrosvenska ungdomar i Stockholm och Umeå inom Cecilias projekt ”Eleza”. Den har sedan premiären i april 2011 blivit mycket omtalad, även långt utanför Sveriges gränser. Cecilia har bland annat nyligen besökt Portugal där hon träffade presidenten för Europeiska Ungdomsåret 2012. Syftet var att planera inför ett samarbete, och det kommer även att bli ett andra möte inom kort.
– Integrationsproblemen som vi tar upp är aktuella för hela Europa!

Produktionsstöd från Allmänna Arvsfonden
Redan under skapandet av ”Folkoperan Remixed” drömde Cecilia om att en dag även kunna göra en film som behandlade samma typ av integrationsfrågor. Efter att ha blivit beviljad produktionsstöd från bland annat Allmänna arvsfonden och Kulturens Bildningsverksamhet började inspelningarna i somras. Då Cecilia under en stor del av sitt liv har bott i Umeå var det självklart att delar av filmen skulle spelas in här.
– Jag är mycket tacksam över alla lokala aktörer som ställt upp för oss, säger Cecilia. Bland annat har skådespelarna fått låna kostymer från NorrlandsOperan, om vi bara lovar att stå för kemtvätten sen!

Vill överraska
Cecilia vill inte avslöja så mycket om filmens handling än, förutom att delar av den kommer att utspela sig på 1600-talet. Den kommer också innehålla samma typ av blandning mellan opera och hiphopmusik som ”Folkoperan Remixed”, vilket innebär en hel del överraskningsmoment. Ungdomarna i ”Eleza” hjälper också till med själva filmningen och utvecklandet av filmens karaktärer. Cecilias bror, Mikael Haines Gärding, är medförfattare till manuset.
– Vi har tagit upp några operaimprovisatörer från Stockholm, då vi vill att rollerna ska vara trovärdiga.
Övriga skådespelare är dock lokala talanger som har gått vidare från castingen tidigare i höstas. För regi står umefilmaren Joachim Ljungquist som har utmaningen att tolka Cecilias och Mikaels manus och budskap till en berättelse som fungerar för film.

Premiär till sommaren
Filmen förväntas vara klar nästa sommar, och då hoppas Cecilia att hon dessutom får tillfälle att sätta upp ”Folkoperan Remixed” i fler städer, både i och utanför Sverige. Filminspelningarna fortsätter också i Umeå under november.
– Just nu förhandlar vi även med Malmöoperan som har visat stort intresse för ”Folkoperan Remixed”. NorrlandsOperan vill också gärna visa den. Men det är det inte säkert att de har ekonomi för det, eftersom de fortfarande inte vet hur mycket pengar Umeå 2014 kommer skjuta till. Jag försökte även söka pengar av 2014 inför filmprojektet, men hittills har de inte visat intresse.

Text: Anna Muñoz Lundgren
Foto: Nikdesign

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #4, Reportage. Bokmärk permalänken.