Håller 80-talsrocken vid liv – STRONGHEART

80-tals rocken lever än – det ser Strongheart till. Deras energi och spelglädje på scen smittar av sig och bandet lämnar få rockälskare oberörda. Deras målsättning är att bli de nya stjärnorna på rockhimlen.

Strongheart är ett ungt band som bildades år 2009. Konstellationen har under åren ändrats och nu består bandet av fem medlemmar som har spelat tillsammans sedan våren 2011. Kusinerna Mathias och Jessica kommer från Nordmaling och Emil, Peter samt Jesper är från Umeåtrakten. Innan de började spela ihop hade alla sedan tidigare någon slags anknytning till varandra.

Från covers till eget material
Bandet började som coverband och spelade rockklassiker från 70- och 80-talet, med låtar av AC/DC, Ozzy Osbourne, Led Zeppelin och Guns ’n’ Roses. Numera har de dock också eget material med på repertoaren där de enga låtarna är 80-tals-influerade.
Musiken skriver de alla tillsammans när de sitter i replokalen. Det börjar med att någon kommer med en grundidé och sedan kommer alla med förslag inspirerade av sin egen personliga favoritgenre. Känslan i musiken är vad som inspirerar Jessica när hon skriver låttexterna.
Vill man höra makalösa gitarrsolon så ger Peter Nyman det på varenda spelning. De är helt improviserade, alltid olika men alltid lika klockrena. Jessicas unga men mycket starka röst är det som skapar helheten i den musikaliska skicklighet som bandet besitter.  De ”rockvrål” som denna genre kräver bemästrar denna unga tjej klockrent. Strongheart har nyligen tillbringat en helg med Ronnie Björnström, ägare av Enhanced Audio Productions. Han var deras studietekniker när de nu spelat in sin första demo med eget material.

Spelning i Vasa
Kulturens Bildningsverksamhet är ett studieförbund som hjälper exempelvis unga band genom att arrangera spelningar och stå för eventuell utrustning såsom ljud och ljus plus annat tillbehör. För Stronghearts del resulterade det i en spelning under Konstens natt som hölls i Vasa. I stora drag skulle man kunna säga att Konstens natt är Finlands motsvarighet till Kulturnatta. Strongheart lyckades där pryda Vasabladets framsida.

Framtida mål
I dagsläget strävar Strongheart efter att få så många spelningar som möjligt, när de nu skriver och repar in eget material. Deras kortsiktiga mål är att söka sig söderut och få visa upp sig även där. Bandet satsar så högt de kan, de vill nå toppen och deras framtidsmål är att kunna livnära sig på musiken.
Text: Anja Lundholm
Foto: Ronnie Berg

Medlemmar:
Jessica Nordström, 18 (sång)
Emil Hägglund, 22 (trummor)
Peter Nyman, 28 (leadgitarr)
Mathias Wiklund, 18 (kompgitarr)
Jesper Westermark, 20 (bas)

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #4, Reportage. Bokmärk permalänken.