Min stora passion – MAKEUP

Maria Liontaki utbildade sig till biomedicinsk analytiker, men saknade utlopp för sin kreativitet. 2010 gick hon därför en makeup-utbildning i Umeå. Kort därefter upptäckte hon också föreningen Umemodellen.
– Det är det bästa jag har gjort. Är det en dag när jag mått jättedåligt över något så glömmer jag allt när jag börjar sminka inför en fotografering!

Maria Liontaki är uppvuxen på Kreta. Hennes pappa är från Grekland men hennes mamma kommer från Umeå. När hon var 16 år bestämde sig familjen för att flytta till Sverige.
– Det var en ganska känslig ålder, minns Maria. – Det blev en stor omställning.
Maria har alltid varit kreativ, vilket bland annat har uttryckt sig i att hon målat och hållit på lite med foto och bildredigering. Ofta var de ett gäng med kompisar och syskon som gick ihop och stylade och fotade varandra.
– Men i Grekland är skolsystemet hårt, man ska satsa högt och vara bäst, inte lägga tid på estetiska ämnen.
Maria tog med sig den inställningen till Sverige, där hon började studera på IC-Naturvetarprogrammet vid Dragonskolan i Umeå. All undervisning var på engelska. Efter vidare studier på universitetet började Maria sedan jobba som biomedicinsk analytiker.

Utbildade sig till makeup-artist
2008 förändrades dock Marias och hennes familjs tillvaro drastiskt när hennes pappa var med om en allvarlig trafikolycka. Han är fortfarande svårt sjuk, och händelsen blev början på en mycket jobbig period i Marias liv.
– Jag kände att jag bara måste bryta det här på något sätt… slänga lite färg i det mörka. Och då tittade jag på några olika makeup-utbildningar.
Maria bestämde sig till sist för Makeup and Beauty Education i Umeå. Det är en halvårslång distansutbildning som kunde kombineras bra med Marias ordinarie jobb. Hon fick under tiden också skära ner lite på sina arbetstider.
– I Grekland heter det ofta ”ja, men du ska väl jobba som läkare eller något annat fint?” men i Sverige får man gå en sådan här utbildning och ändå bli accepterad för det. Och det här var verkligen något jag älskade och tyckte var jättekul!
Redan efter en kort period sade hennes arbetskamrater att de märkte att något hade förändrats.
– De tyckte jag var så mycket piggare och gladare, och frågade vad som hade hänt!

Som att vara psykolog
– Egentligen går det här med att jag vill hålla på med makeup inte ihop med hur jag är som person, säger Maria och ler. – Alla håller på och fixar sig så mycket men jag tycker att det viktigaste hos en person är insidan, och det är det som ska räknas.
Men efter att ha pratat med andra som jobbat som makeup-artister hittade Maria ett annat sätt att se på saken.
– Det blir lite som att jobba som en psykolog. Att sminka någon är som att klä av personen för att ta fram och förstärka det här vackra som den har inom sig.
Just att få den här fina kontakten med en människa tycker Maria är en av de största tjusningarna med att vara makeup-artist. När hon var yngre funderade hon också ibland på att bli psykolog.
– Det känns som att jag får tillfälle att hjälpa dem som ser ner på sig själva att komma vidare och stärka sin självkänsla. Och de som är alldeles för fixerade av utseendet kanske jag kan få att tänka till – är det verkligen det viktigaste?
Maria hämtar också inspiration från själva atmosfären runt en fotografering.
– Det är efter stämningen som jag anpassar tonen, om det ska vara fantasifullt, skarpt eller flera olika uttryck.

”En present från himlen”
Under utbildningstiden fick också Maria kontakt med Umemodellen för första gången.
– Vi behövde modeller som vi skulle provsminka, och då berättade de att det fanns en förening med en massa modeller som kunde ställa upp. Jag hade aldrig hört talas om något liknande, säger Maria och skrattar.
När hon var nästan klar med utbildningen besökte hon en av föreningens tisdagsträffar. Trots att hon inte kände någon där sedan tidigare visste hon genast att hon hade hamnat rätt.
– Jag kom dit, satte mig i soffan och kände mig som hemma. Där var en massa folk som delade mitt intresse för kreativt bildskapande. Det var som en present som ramlat ner från himlen!
Hon började snart samarbeta med föreningens fotografer och modeller, och uppdragen har blivit fler och fler. Hon har bland annat nyligen jobbat med fotografen Andreas Gradin och sminkningar på det fantasifulla temat ”Sushi”.
– Det var roligt, kreativt och annorlunda! Jag stod i tre timmar och fixade modellens smink och hår, men tänkte inte ens på det!
Ibland står Maria även själv framför kameran och hon trivs också bra med att vara modell.

Stora kontraster
För närvarande jobbar inte Maria med makeup på heltid, men det är inte en helt främmande tanke. Hon vill komma så långt hon bara kan nå och är beredd att satsa därefter.
– Just nu är målet att öva på att sminka många olika typer av ansikten, människor och teman. Jag drömmer om något stort, men man måste ta ett steg i taget! Jag vill rikta ett hjärtligt tack till de som trott på mig och stöttat mig hela vägen fram!
Maria är också mycket lycklig över insikten att det aldrig är försent att satsa på något som man är intresserad av, och kontrasterna mellan att arbeta som biomedicinsk analytiker och makeup-artist är stora.
– Jag gläds så mycket av att få tillfälle att jobba med människor. Annars jobbar jag bara med maskiner!

Text: Anna Muñoz Lundgren

 

Maria Liontaki

Ålder : 25 år

Gick med i Umemodellen : 2011

Vad har Umemodellen betytt för dig: Det var som en present som ramlat ner från himlen! Jätteroligt att få utvecklas med människor som intresserar sig för kreativt bildskapande!

Inspireras av: Stämningen och atmosfären kring en fotografering.

Höjdpunkt: Att få jobba med människor, ta fram det vackra i dem från insidan.

Framtiden: Drömmer om något stort och att bli så duktig som möjligt, men tar ett steg i taget.

Livsmotto: Det finns tre ord som har burit mig genom mina svåra år, flytten till kalla Sverige och pappas olycka: TRO, HOPP och KÄRLEK!
Utan dem vet jag inte vart jag skulle vara idag. Jag uppmanar alla att ALDRIG ge upp för bakom mörkret finns ljuset… and NOTHING happens unless first a Dream!

Foto:

Bild på Maria Liontaki vid olivträd: Maria Liontaki
Närbilder på makeup: Rodolphe Lamare
Man på vit häst: Harris Karpidis
Sushi: Andreas Gradin
Cecilia Gärding med kamera: Joachim Ljungquist
Chokladmakeup: Joakim Jonsson
Brudfoto: Rodolphe Lamare
Paljettschal: Andreas Gradin
Modeller med halsband samt ”sjöjungfrumakeup”: Joakim Jonsson

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #4, Umemodellen. Bokmärk permalänken.