Readhead och ordförande

Maria Lundqvist gick med i Umemodellen under hösten 2010. Redan några veckor senare arrangerade hon sin första workshop, och sedan årsskiftet är hon ordförande för föreningen.
– Det är en av de roligaste sakerna jag har gjort och det har dessutom stärkt min självuppfattning både som modell och på det personliga planet!

Maria Lundqvists fick sin första upplevelse av att stå modell framför en kamera under 2008 då några av hennes kompisar gjorde ett projektarbete om mode genom tiderna.
– De tyckte att jag skulle passa bra som 50-tals-pinupmodell. Det var jätteroligt, och gav mig mersmak.
Det dröjde dock några år innan hon tog tag i modellintresset på allvar. Hon hörde talas om att det fanns en förening som hette Umemodellen, och tänkte att hon skulle se efter vad det var för något.
– Jag tog med mig en kompis och gick på ett introduktionsmöte, och så drog allting igång…

Workshop med ”Big Papa”
Ett av Marias första uppdrag med Umemodellen var en fotografering hos Big Family Cruisers på Ersboda. Det var också då hon för första gången fick en insikt i vilka samarbetsmöjligheter som kan skapas genom en förening. Tillsammans med Mikael ”Big Papa” Bergström, Big Family Cruisers dåvarande ordförande, växte en idé om en workshop fram.
– Jag utbildar mig till fritidspedagog och vill gärna jobba med verksamhet för barn och unga. ”Big Papa” har genom sitt engagemang för ungdomarna redan möjlighet att göra det. Vi började planera en aktivitetsdag med fototema för ungdomar under första adventshelgen.
Workshopen engagerade både modeller och fotografer från föreningen. Besökarna fick tillfälle att lära sig lite om hur det är stå framför eller bakom en kamera. De kunde förstås också ta med sig sina egna kameror och låta fotograferna visa dem hur man använde dem på bästa sätt.
– Det blev jättelyckat, konstaterar Maria. – Det här är liksom själva kärnfrågan för mig – hur kan vi i Umemodellen öppna möjligheter för andra och utveckla folks intresse?

Arrangerade modefotografering
Vid årsmötet i mars blev Maria också vald till ordförande för Umemodellen.
– Det innebär förstås mycket ansvar och engagemang från min sida, men jag tycker det är väldigt roligt! Jag trivs med kravet och det höga tempot.
Ett av Marias största projekt hittills var när hon arrangerade en modefotografering inför 2011 års första nummer av QLTR.
– Det är nog det jag är mest stolt över. Jag pressade mig verkligen till yttersta gränsen och lite till, säger hon och skrattar.
Uppdraget innebar bland annat att hon gick runt till olika butiker och lånade kläder.
– Jag fick jättebra kontakt med dem när jag berättade att jag kom från Umemodellen, man når ut på ett helt annat sätt.

Makeup och nagellack
Under de två senaste åren har Maria fått gå modevisningar under Fashion Week, bland annat för butiker i MVG. Dessutom medverkade hon i Kulturnattas alternativa designmodevisningar. Hon har samarbetat med ett antal fotografer från Umemodellen. Mest har det blivit Time For Print-foton – ett koncept som går ut på att modellen, fotografen och eventuellt andra medverkande efter en fotografering får gemensam nyttjanderätt till bilderna.
Maria har ett stort intresse av makeup, vilket också är en av hennes största inspirationskällor. Då och då gör hon även inhopp som makeup-artist.
– Det blir allt från tyngre, mörka teman till det mer glittriga, glada och ”skruvade” och det som är oväntat. Många brukar lägga märke till mina händer eftersom jag ofta håller på och gör om naglarna, säger hon och visar. Dagens kreation är snirkliga fantasifulla mönster i svart på gul bakgrund.

Stärkt självuppfattning
Maria hoppas i framtiden på att Umemodellen kommer att fortsätta växa som förening och nå ut till ännu fler. Hon ser också fram emot nya workshops och aktiviteter inom föreningen som kan inspirera och engagera.
– I Umemodellen samlas många eldsjälar, och att smittas av dem har inte varit svårt.
Sedan Maria gick med i Umemodellen har hon upplevt att hon stärkt sin självuppfattning, och hon önskar också att det är en erfarenhet som föreningen ska kunna förmedla vidare.
– Jag kanske har en bild om hur jag ser ut när jag står framför kameran. Men sen när jag ser det färdiga fotot så inser jag att det inte alls blev som jag trodde. Det är något man kan lära sig av, inte bara ur ett modellperspektiv utan även för personlig utveckling!
Maria kan dock inte se sig själv jobba som modell på heltid i framtiden.
– Jag gör det här mest för min egen skull, och tror att jag skulle tappa glädjen och spontaniteten i det om det blev ett vanligt jobb. Men det vore häftigt att kunna gå från Umeås Fashion Week till exempelvis New York Fashion Week, och där få visa att svenska modeller inte behöver vara blonda… de kan vara rödhåriga också!

 

Text: Anna Muñoz Lundgren

 

Maria Lundqvist

Ålder : 22 år

Gick med i Umemodellen : 2010

Vad har Umemodellen be tytt för dig: Jag har vunnit mycket på min självuppfattning och fått tillfälle att arrangera workshops, bland annat med ungdomar.

Inspireras av: Styling och makeup.

Höjdpunkt: Att arrangera modet inför QLTR nr 1 2011.

Framtiden : Hoppas kunna göra något utomlands i till exempel New York eller Paris, samt att Umemodellen ska fortsätta att utvecklas.

 

 

Foto:

Maria Lundqvist i vitt linne (högst upp): Edel Puntonet
Maria Lundqvist i svartvitt: Mattias Lönneborg, ur ”Black and White Collection”
Maria Lundqvist på fönsterbräda, svartvitt: Magnus Eriksson
Hand: Maria Lundqvist
Maria Lundqvist med hörlurar (etc): Kalle Prorok

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2011 #4, Umemodellen. Bokmärk permalänken.