Täfteåfestivalens nya ansikte

Täfteåfestivalens nya ansikte

Täfteåfestivalen, den årliga kostnadsfria utomhusfestivalen som brukar vara på barnkolonin i Täfteå, flyttar i år till Täfteåborg och får sig en ansiktslyftning. Den går fortfarande av stapeln på försommaren den 15 och 16 juni, men i övrigt så är mycket nytt. Här följer en intervju med Amanda Ruth, nyligen tillträdd festivalproducent vid Täfteåfestivalen, som förklarar varför.
Du har ju nyligen tillträtt som Festivalproducent, vad var det som fick dig att ta jobbet och vad har du gjort sedan tidigare?

– När jag fick frågan så var min spontana känsla att det skulle vara världens roligaste jobb, så därför sa jag ja!
Jag har tidigare arrangerat klubbar och spelar fortfarande skivor i DJ-duon Kapellet och klubben Folkhemmet. Jag gillar helt enkelt att ordna fest och se folk dansa, vilket jag hoppas få se i Täfteå i sommar.

Finns det fler medarbetare som är nya? Hur stor del av arrangemangsgruppen består idag av Täfteåfestivalens medlemmar i jämförelse med Humlans?
– Joakim Lindquist och jag är nya i gänget. Sedan har vi turen att i år få hjälp av Johanna Helén och Josefine Sandin, som studerar till kulturentreprenörer. Annars är det samma gäng som tidigare år med samma fördelning mellan det gamla gardet och Humlanfolket.

Täfteåfestivalen har ju funnits i tio år på barnkolonin, varför flyttas den nu till Täfteåborg?
– Allt har sin tid och sin plats och eftersom vi nu vill ordna den sommarfestival som Umeå har saknat så var ett byte av plats en nödvändighet. Vi behövde ett annat ställe och Täfteåborg är guldläge. När vi sitter och planerar hur allt ska se ut så känns det helt rätt.

Ni tänker enligt uppgift som VF publicerat den 19/3 utöka det nya festivalområdets storlek och satsa på större akter, hur pass mycket större blir det i jämförelse med det gamla? Kan ni nu nämna några namn på de större akterna?
– Jag vill inte jämföra, det skulle kännas konstigt men i ett försök att beskriva känslan av vad vi eftersträvar när vi bokar så är det är artister som kommer få folk att känna sig glada i sommarnatten. Gemytlig stämning, pepp, dans och helst så lite mygg som möjligt. Det hoppas vi på. Artister släpper vi under de närmsta dagarna.

Ni har tidigare i ett pressmeddelande sagt att ni har infört en entréavgift, och att presentera större artister kräver att ni behöver mer pengar att röra er med i år jämförelse med tidigare, min fråga är då varför större artister och inte en fortsatt satsning på de lokala förmågorna?
– Vi tänker på de lokala förmågorna, tro inget annat. Men det är även lätt att glömma att det knappt finns någon motsättning mellan större artister och lokala förmågor när man diskuterar Umeås musikscen idag, vissa av de största banden i Sverige idag är ju faktiskt ifrån Umeå.

Kommer det att finnas någon servering och åldersgräns på festivalen?
– Åldergränsen för festivalen är 13 år. Detta har att göra med ljudet och de bestämmelser som kräver åldersgräns vid visst ljud. För övrigt kommer det i år att finnas servering och för ölområdena gäller då en åldersgräns på 18 år.

Blir det som tidigare att man som besökare får ta med sig egen dryck, picknickkorg och filt?
– I år får man lämna picknickkorg och egen dryck hemma då det kommer att finnas både mat och dryck på området. I samarbete med duktiga krögare och tack vare de knallar som kommer att finnas plats så är vi övertygade om att alla kommer att trivas. Bara kom som du är så fixar vi resten.

Efter intervjun släpptes följande fem artister: Movits, Euskefeurat, Caotico, Little Marbles och Popterror. Fler artister utlovas att tillkännages inom kort.

Entréavgiften har enligt Täfteåfestivalens egen uppgift satts till 300 kr, för hela helgen.

Text & Foto: Alberto Nilsson

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2012 #2, Reportage. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Täfteåfestivalens nya ansikte

  1. Pingback: Täfteåfestivalen är inte längre Täfteåfestivalen | MMN-o | Blog

Kommentarer inaktiverade.