Umemodellen Porträtt: Maria Olovsson

MARIA ÄLSKAR VILDA HÅRKREATIONER

Maria Olovsson arbetar som frisör. Hår är hennes stora passion, även på fritiden. Hon har varit en oerhörd tillgång för många av föreningen Umemodellens medlemmar, trots att hon själv stundtals varit inaktiv i själva föreningen. Hon återvände dock som aktiv medlem alldeles nyligen. Hon har under flera år jobbat tillsammans med många av medlemmarna i föreningen och gjort vackra och galna hårkreationer.

Hennes intresse för hår har alltid funnits där. När hon var liten klippte hon sina dockor och gjorde flätor på sina vänner.

– Av någon anledning har jag dock aldrig haft särskilt stort intresse för mitt eget hår, det är att få skapa med mina egna händer som lockar.

Hon tog tag i sitt intresse ordentligt på gymnasiet då hon gick frisörprogrammet på Dragonskolan och efter det gick hon en påbyggnadsutbildning i ett år innan hon valde att avlägga ett Gesällprov, något som hon klarade galant. Ett Gesällprov är ett yrkesbevis som finns i alla hanverksyrken (t.ex. bagare, målare, urmakare, frisörer) och är väldigt prestigefyllt.

Till vardags jobbar hon på Styling Crew men är även tekniker på Toupema Belgal där hon håller i kurser för andra frisörer i hur man gör både extensions och fransförlängningar. Utöver detta stylar hon hår till reklamjobb, modevisningar, musikvideos och andra fotosessioner och har hittills synts här i QLTR, gjort jobb för E&E Glasses, Naucler Design och nu senast även för Umeåguiden.

När jag gav henne frågan om vad hon tyckte var roligast med sitt jobb så svarar hon:

– Det är när jag får göra en större förändring – oavsett om det är klippning, färgning eller extensions. Jag gillar galna idéer, samtidigt som en perfekt page är otroligt rolig för att den är så utmanande. Många kan vid första anblick tro att jag är ganska försiktig av mig eftersom jag själv har så neutral frisyr, men jag är minsann inte rädd för att ta i när tillfället dyker upp.

Detta blir tydligt när man ser hennes kreationer. Hon har inte dragit sig för att göra exempelvis horn, en frisyr som ser ut som en keps, stort hår eller kreationer i olika former och färger. Sånt är vardagsmat för Maria.

Maria kan inte minnas när hon kom i kontakt med Umemodellen eftersom hon frekvent har jobbat med många av föreningens medlemmar men hennes stylinguppdrag började på allvar när hon jobbade med Sophie Nauclér (Naucler Design), som hon kom i kontakt med via en gemensam vän. Därefter rullade allting på… och hon säger att ”Word of Mouth” är en riktigt bra reklamkanal.

Info: Maria Olovsson

Ålder: 24
Frisör sedan: Studenten 2006. Gesällbrev 2007.
Gick med i Umemodellen: Minns inte när jag gjorde det första gången. Sen blev jag inaktiv och så gick jag med alldeles nyligen igen.
Vad har Umemodellen betytt för dig: Tack vare föreningen har jag kommit i kontakt med otroligt duktiga modeller, fotografer och MuAs. Vilket i sin tur har varit den största bidragande orsaken till att jag fått så många olika stylinguppdrag.
Inspireras av: Kreativa människor i min omgivning och kända personer. More is more and less is boring.
Höjdpunkt: Av min karriär? Dit har jag inte nått än ;)
Framtiden: Jag vill lära mig mer om främst session styling, klippningar och färgningar. Som min lärare på gymnasiet sa: ”När jag är färdigutbildad, slutar jag som frisör”. Det kommer jag alltså aldrig att behöva göra!
Hemsida: www.stylingcrew.se

TEXT: KARI BERG
FOTO: ANDREAS GRADIN, JOAKIM JONSSON & MATTIAS LÖNNEBORG

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2012 #2, Umemodellen. Bokmärk permalänken.