Umemodellen Porträtt: Cristoffer Hellström

”Hell…ström så fort det gick.”
Från noll till fullt ös på en månad, från nybliven modell till att arrangera en av de största workshoparna i föreningen Umemodellens historia. Här är historien om hur en eldsjäls engagemang utvecklade en kulturförening.

Namn: Cristoffer Hellström
Ålder: 27
Började som modell/fotograf: modell 2007 men började med foto senare samma år.
Gick med i Umemodellen: Sommaren 2007
Vad har Umemodellen betytt för dig?: Utveckling. Bra forum för nya kontakter.
Inspireras av: Kör på egen stil och inspireras av många, bl.a. inom Umemodellen.
Tar inspirationen där den kommer.
Höjdpunkt: Hellnäs III
Framtiden: Vill fortsätta så länge det är kul med spontana fotningar och galna idéer.

För Cristoffer började tiden i Umemodellen 2007 med ett förslag från hans lillasyster Ida-Lisa som ansåg att han borde följa med på ett tisdagsmöte. Hans reaktion var inte som man kanske kunde vänta sig en fundering på varför han skulle vara modell utan förslaget togs med ro. ”Ja, det kan man ju göra lika gärna som nåt annat”, beskriver han det. Därefter gick det ganska snabbt i svängarna och Cristoffer fann ett intresse för att både delta i och arrangera workshops.

Första workshopen som deltagare var i oktober 2007 då föreningen hade en makeup workshop på Vännäs motormuseum. Därefter dröjde det bara fem veckor innan den första Hellnäs workshopen på Hällnäs sanatorium blev av. Det låg mycket arbete bakom denna workshop och ett antal av medlemmarna agerade bollplank, men Cristoffer tog huvudansvaret för arrangemanget.
– Det var många som var lite tveksamma till att det skulle kunna gå att göra nåt så stort, det var nog lite därför jag ville göra det.
Cristoffer berättar vidare att workshopen ökade sammanhållningen mellan medlemmarna i Umemodellen och att det var ett bra steg i utvecklingen för både honom själv och föreningen att se att det faktiskt gick att göra.
Han beskriver andra upplagan av ”Hellnäs” som ännu bättre då både han och föreningen lärt sig mycket men han väljer den tredje upplagan som favorit. Då deltog hela 45 anmälda och vissa var inresta så långt som ifrån Stockholm.
– Vi hade väldigt kul och det blev mycket schyssta bilder.
En del i utvecklingen under andra året var ett beslut att deltagarna skulle stanna på plats hela tiden  då det underlättade logistiken med bilar och utrustning märkbart.
– Första året tappade vi mycket tid på att bara åka fram och tillbaka men det var något vi lärde oss av.
Cristoffer menar också att det var lärorikt att visa att man som medlem inte bara skulle förvänta sig att bli serverad händelser och workshops av styrelsen utan att det gick lika bra att komma med egna initiativ och sedan genomföra dem. Det behöver ju inte vara jättestort då små workshops kan vara minst lika roliga, både att göra och att delta i.

När sedan en stor del av styrelsen avgick så kom ordföranderollen på förslag till Cristoffer. Det var lite som en bomb då den medförde en stor del administration som gjorde att annat blev lidande, speciellt då inte bara ordförande avgått utan även några andra vilket lastade över mycket av det ansvaret också . Han berättar dock att det roligaste fortfarande var att samordna och arrangera saker, vare sig det var workshops eller tisdagsträffar. Dessa aktiviteter innebar personlig utveckling för Cristoffer och var ett bra forum för att knyta nya kontakter och kanske ta steget att bli fotograf.
– Redan första året drogs jag mot att stå bakom kameran, det kändes roligare att få leka med ljussättning och komposition än att vara modell.
På frågan vem han inspireras av så blev svaret nästan omedelbart de andra fotograferna. Inspirationen kommer från alla håll men han vill gärna hålla sin egen stil på bilderna.
Senaste workshopen i Cristoffers regi var ute på Hemsö vid fästningen under sommaren 2011 där de hade tillgång till stora korridorer insprängda i berget, kanoner av kraftig kaliber och om inte det föll någon i smaken en naturskön ö med vacker utsikt. Skrattande säger Cristoffer att sånt blir det mer utav… Absolut.

 

Text: Ronnie Berg
Fotograf: Fredrik Åström (profilbilden på Cristoffer)
Fotograf: Cristoffer Hellström (bild på Rådhusklockan i Umeå)
Fotograf: Nikdesign (bild på Cristoffer och Angelinn vid bil)
Fotograf: Nikdesign Makeup: Johanna N (bild på Cristoffer med vingar)
Fotograf: Cristoffer Hellström (svart/vit bild på Olivia)

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2012 #2, Umemodellen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Umemodellen Porträtt: Cristoffer Hellström

  1. Edel skriver:

    You go krille!! Vilken inspirerande reportage! :)

Kommentarer inaktiverade.