Umemodellen Porträtt: Jennie Larsson

Modellen som blev bonde… eller var det tvärtom?
Från höstackar och gummistövlar till gummi och högklackade stövlar.

När man träffar Jennie idag är det svårt att tänka sig Foto: Maria Westlinghenne som en blyg och försynt person, än mindre som en klassisk bondmora med storstövlar och dynggrep. Båda dessa bilder är dock lika sanna som den utåtriktade samordnaren och modellen.
Namn: Jennie Larsson
Ålder: 31
Började som modell: februari 2010
Gick med i Umemodellen: februari 2010, en vecka efter sin första fotografering
Vad har Umemodellen betytt för dig: Mycket. Jag har växt som person både i och utanför.
Inspireras av: Djur och natur, en livlig fantasi, vänner och medarbetare.
Höjdpunkt: Vilken som helst av modevisningarna med Naucler Design, eller jobbet med Kulturnatta
Framtiden: Utökat jordbruket och kan jobba heltid med djuren på gården.


I februari 2010 följde Jennie med en bekant på en fotokurs då någon avbokat sin plats. Andreas Gradin som höll i kursen såg något speciellt genom kameran och bjöd in Jennie till en workshop som anordnades av Umemodellen, efter det var hon fast. ”Jag blev kär i kameran” säger hon och skrattar. Hon upptäckte en helt ny värld då modellandet inte alls

Foto: Andreas Gradin

Foto: Andreas Gradin

var som hon först hade trott, det handlade mer om att uttrycka sig, förmedla känslor och beröra genom bilder och inte alls så mycket om att vara snygg. Möjligheterna att vara kreativ med olika stilar och uttrycksformer och även genom styling kom som en överraskning.

Första halvåret var tempot otroligt högt. Det var fotosessioner fyra dagar i veckan och intrycken och bilderna fullkomligen flödade. Det var en enorm omställning för någon som en vecka innan hon blev medlem aldrig blivit bra på bild. Via Umemodellen kom hon i kontakt med nya människor, deltog i fotosessioner och workshops och fick testa på att gå modevisningar, delta i reklamfilm och musikvideor. Det ledde till att hon omvärderade hela sin person och fick

en helt ny självkänsla.

”Jag lärde mig massor och växte som person” berättar hon med ett leende men påpekar att den viktigaste lärdomen var att det inte handlade om att vara snygg ”speciellt för någon som varit ful och mobbad”. Det hon lärde sig spelade också en stor roll i livet utanför. Jennie berättar hur hon kunde använda sig av lärdomarna till att anpassa sig lite bättre socialt, att slappna av och bara ”go with the flow”.

Detta blev viktigt när hon kom i kontakt med Umeå C och Kulturnatta som hon senare kom att jobba med, föreningen öppnade upp ett helt nytt kontaktnät för henne. Kulturnatta nämner hon som stort och berättar hur hon går igång på att jobba under pressen att det bara måste funka. Att samordna och få till kreativa lösningar är ju då ett måste. ”Det gillas”.

Foto: Maria WestlingVad är det då som lockar? Både inom Umemodellen, där allt började, och vid event som Sunset Park, Forlorn Fest och Kulturnatta, så är det roliga planeringen, att få allt att funka och att jobba under press säger Jennie. Hon är vid sådana tillfällen kall och fokuserad istället för att stressa upp sig och lugnar ofta andra med en plan och en lösning. Även inom Umemodellen är det bakom kulisserna hon gillat att vara – få saker att fungera men kanske inte nödvändigtvis ta åt sig äran för det.

”Sen är jag bonde också, fast det kanske jag alltid varit.”

Under uppväxten var hon en typisk blyg hästtjej, uppvuxen på landet och med naturen väldigt nära inpå. Förra året köpte hon tillsammans med sin familj en bondgård berättar hon stolt. De hyr ut stallplatser och föder upp Highland Cattle och Linderöd svin. Det naturliga är väldigt viktigt för Jennie och hon är stolt över att var bonde.

En annan viktig sak som kommer upp är så klart Naucler Design för vilka hon både varit modell och haft en lärlingsperiod.

”Umemodellen, Kulturnatta och Naucler är stora punkter i livet som

Foto: Nikdesign

Foto: Nikdesign

har betytt väldigt mycket för mig. Jag har haft turen att få vara med Naucler Design bakom kulisserna, fått lära mig en hel del om design och tillverkning av latexkläder men också fått kära vänner i både Sophie och Martin.”

Det ledde också till modevisningar, fotograferingar och en och annan publicering, mest uppseendeväckande blev nog Sverigedräkten i latex som länkats starkt till både Naucler och Jennie och ofta är det första man tänker på när någon av dem nämns. Bland de större publiceringarna räknas nog omslaget på Fotosidan Magasin men hon har även haft en framsida på Skellefteåtidningen Guiden och deltagit i en tv-reklam för Ecco skor.

Inspirationen för alla dessa fotograferingar kommer från en livlig fantasi, djuren och naturen där hemma men även från vännerna omkring henne, fotografer, stylister, make-up artister och designers.

Framtidsplanerna innefattar en utökning av lantbruket och att utöver gårdsbutik och sommarcafé kunna jobba heltid med gården. Att vara modell är ju inte en karriär utan snarare en kreativ hobby. Det är inget som ligger på is men det är inte samma tempo som i början och Jennie säger att hon blivit kräsnare när det gäller att välja sina uppdrag.

Text: Ronnie Berg

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2013 #1, Umemodellen. Bokmärk permalänken.