Rapport från House Of Metal, lördag

------------_Hanna_Rindeskog_HoM_2013

IMG_5426

Naglfar på hemmaplan är en upplevelse. Kristoffer Olivius står som helvetets härskare omgiven av pyroteknik och frammanar de mörkaste krafter. Rutinen är inte att ta miste på och det är inte tråkigt en sekund. De radar upp låtar från hela sin karriär och tycks definitivt ha blivit profeter i sin egen hemstad. Dessutom är ljudet riktigt riktigt bra, även om jag kunde ha önskat lite högre volym.Enastående spelning av mörkmetallens grand old men.

Always War från Uppsala är Sveriges antagligen bästa metalcoreband idag. Tyngden, samspeltheten och Ronnie Nymans röst är överväldigande. Det roligaste är att trots att musiken är sanslöst brutal så är Ronnie snäll som en korgosse i sina mellansnack. Man vill bara gå upp på scenen och ge honom en kram. Att spela hardcore inför en Umeåpublik är en utmaning, att Naglfar samtidigt spelar en trappa upp gör inte saken lättare. Publiken är liten men Always War lyckas övertyga de mest hårdnackade HC-killarna om att de gör allt rätt.

IMG_5480

Jublet stiger i lokalen när tyska thrashhjältarna Sodom äntrar Idunscenen. De inleder med In War And Pieces från den senaste plattan med samma titel och kastar sig därpå direkt in i klassikern Sodomized. Med en sådan inledning borde det vara svårt att hålla tempot genom en hel spelning men Sodom kan sin sak efter 30 år i svängen. De blandar och ger, klassiker efter klassiker och lika mycket nyare material. Sångaren Tom Angelripper och gitarristen Bernemann ser dessutom ut att ha genuint skitkul exakt hela tiden och det smittar av sig på publiken som t.o.m. lyckas forma en liten circel pit framåt slutet. Det är helt enkelt galet bra och jag kommer att ha ont i nacken i en vecka.

IMG_5654

I Äpplet är stämningen hög under hela festivalen och försämras inte precis av de två tributebanden Supernaut, som spelar Black Sabbath-covers, och Maiden Norway, som spelar ja… gissa. Supernaut började lite försiktigt och nervöst på fredagen men så fort de märkte att de hade publiken med sig så släppte de loss på riktigt. Välspelat och likt originalet, även om sångaren naturligtvis inte kan jämföras med Ozzy. Maiden Norway håller riktigt hög klass och har framförallt en sångare som inte går av för hackor. Han kommer upp till de mest omöjliga Bruce Dickinson-falsetterna utan några problem och är stundom nästan spastisk på scen. Välspelad och övertygande tribute.

IMG_5550

Sammanfattningsvis så har HoM-helgen varit fantastisk. Som redan nämnts så imponerar arrangemanget som helhet och framför allt stämningen. Alla besökare tycks vara glada, inga sura Black Metal-poser så långt ögat kan se. Vi ses nästa år!

Det här inlägget postades i House of Metal 2013, Liverapporter. Bokmärk permalänken.