MADE 2013 – artister

Blind Summit TheatreBlind_Summit
Blind Summit Theatre från England gör dockteater med en existentiell twist. De gästspelar på MADE med kritikerrosade The Table, en föreställning om en docka i hårdpapp som upplever en livskris. Dockan är i full färd att arrangera en pjäs om Moses tolv sista timmar när han börjar ifrågasätta sin docktillvaro och hans värld bokstavligen vänds upp och ner.

 
Ikue Mori & Koichi Ikue Mori & Koichi MakigamiMakigami
Två japanska avantgarde-hjältar gästar MADE med ett allkonstverk som innehåller traditionell japansk kultur, teater, bild och experimentell pop. Ikue Mori bygger stämningsfulla landskap med hjälp av elektronisk musik och bilder. Koichi Makigami är en av Japans ledande multiinstrumentalister och en mångsidig vokalist som hanterar bland annat jazz, strupsång och rock.

 

http://www.leslievanstelten.com 917.325.9176
Bora Yoon
Amerikanska multiinstrumentalisten Bora Yoon kommer till MADE med sin musik som kan liknas vid surrealistisk och stämningsfull kammarmusik för 2000-talet. Med traditionella instrument som viola och en karismatisk sångröst blandade med vardagliga redskap som mobiltelefoner och kastruller skapar hon musik som hon själv vill jämföra med vädrets osynliga men kännbara närvaro.

 

Mariam the BelieverMariam the Believer
Mariam Wallentin är känd bland annat från det experimentella bandet Wildbirds & Peacedrums men är nu aktuell med sitt soloprojekt där hon går under namnet Mariam the Believer. På sin debutskiva Blood Donation har hon inspirerats av både orientalisk dåtid och experimentell nutid med plats för soulen och bluesen. Umeå Open är medarrangör till denna programpunkt.

 

Demdike StareDemdike_Stare
Manchesterbaserade Demdike Stare kommer till MADE med musik där ondskan och mörkret härskar. Influerade av tjeckiska B-skräckfilmer, persisk punk och ockult dub skapar duon, som består av Sean Canty och Miles Whittaker, mörka och översinnliga klanger genom att kombinera ambient, drone, dub och house med samplingar hämtade från världens alla hörn.

 

El Perro Del Marel_perro_del_mar
El Perro Del Mar, eller Sarah Assbring som hon egentligen heter, gästar MADE med drömsk elektropoesi. El Perro Del Mar har hyllats för att ha revolutionerat popmusiken under 00-talet och har fått popskribenter att gå loss med lovorden. I sin senaste skiva Pale Fire har hon blandat Chicagohouse, dub, hiphop och samplingar med episk pop och nattsvart avgrundsvemod.

Text: Sandra Aronsson

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Kulturnyheter, QLTR 2013 #2. Bokmärk permalänken.