Kulturnatta; Umeå Kammarmusikförening

  Umeå Kammarmusikförening
QLTR mötte Elisabeth Holm, engagerad själ och vice ordförande i Umeå Kammarmusikförening. Vi tog chansen att gräva lite i information om Umeå Kammarmusikförening, programmet under Kulturnatta, vad de planerar i framtiden, men även om Elisabeth själv, som är aktiv i Umeås musikliv i många olika projekt.

Umeå Kammarmusikförening
Kammarmusikföreningen i Umeå firar 5 år nu under 2013. Den startades av ordföranden Eric Johannesson, som då flyttat till Umeå och ville att kammarmusiken skulle frodas i den nya hemstaden. Föreningen, som fokuserar mycket på att arrangera, har nu växt til_I0B6868l c:a 150 betalande medlemmar och det arrangeras c:a 3 konserter med professionella kammarmusiker per säsong. Syftet är att framföra traditionell kammarmusik men även lite ”udda” musik och att välja lite ovanligare konsertlokaler som t.ex. Cafe Schmäck, Sävargården, Residenset och Operabaren på Norrlandsoperan för att visa bredden av begreppet ”kammarmusik”. De samarbetar även med Musikskolan och Midgårdsskolan och deras elever framträder ofta vid föreningens ordinarie konserter för att unga ska få chansen att visa sig. Ett annat mindre samarbete, om än oväntat, är med House of Metal.

Kulturnatta
På Kulturnatt_I0B6622a har Kammarmusikföreningen under de senaste åren varit på Café Schmäck där de haft program med Umeåmusiker. Det har t.ex. varit pianomaraton med Eric Satie och Viva Italia med bl. a. musik av Nino Rota. I år har Café Schmäck gått i graven och därmed kommer Kammarmusikföreningens arrangemang istället vara kl. 18 på Frälsningsarmén. Årets program kommer att ägnas helt åt George Gershwin, med godbitar från t.ex. Porgy and Bess. Medverkande är Marie Palm, Stefan Norberg, Kjell Oscarsson och Elisabeth Holm.

Framtiden
Förra året testades konceptet Musik, mingel och mat på Sävargården, och det skall nu upprepas i september 2013. Detta bl_I0B6847ev till viss del föregångaren för föreningens planer inför 2014: en kammarmusikfestival som förhoppningsvis ska bli återkommande. Elisabeth Holm berättar: ”Många, många umebor tänker med saknad på de kammarmusikfestivaler som under många år skedde i början av juni och vi vill försöka få till stånd något liknande. Inte så stort för det finns det varken pengar eller kraft till, men i alla fall en liten festival.” Även här vill de ha samarbete med musikskolorna och Elisabeth berättar även att Svante Henryson med glädje har accepterat att vara ”general” för festivalen. Men som många andra som vill delta i Kulturhuvudstadsåret 2014 så har även Kammarmusikfestivalen problem med finansiering, men Elisabeth berättar att det gäller att vara optimist och ha ”is i magen”.

Elisabeth
Jag hörde att du var på HoM, hur var det där?
-Visst är det härligt med rockmusik! Som musiklärare i 30 år på Dragonskolan var det omöjligt att inte bli intresserad. Det är inte så stor känslomässig skillnad på Beethoven och AC/DC eller Kraftwerk och Karl Heinz Stockhausen. Så jag går gärna på House of Metal.

Berätta mer om körsången.
-Körsång har jag hållit på med i många år. _I0B6579Dragonskolans kör och även Ersbodakören. Den speciella stämning som uppstår när man sjunger tillsammans öppnar för så mycket, inte minst möten med olika människor och roliga körresor. Jag har haft stora körupplevelser i Riga, Dublin, Rom, m.m. Vi får se var mitt senaste körprojekt landar. En mångfaldskör med hälften ”nysvenskar” och hälften ”gammsvenskar”.

Vad brinner du för?
-Jag vill så gärna att unga människor ska få tillfälle att lyssna på ”klassisk” musik. Den musiken ger så oerhört mycket och det är en outsinlig källa att ösa ur. Men man måste få ledning in i den musiken och i skolan får den inte så stor plats, om ens någon. Det är synd.

Text: Kari Berg
Fotograf: Jörgen Wiklund

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2013 #2, Reportage. Bokmärk permalänken.