Sunset Park 2013: Asperger Synthdrome

Asperger Synthdrome

QLTR har intervjuat Ann-Sophie Wimmerstedt, troligtvis mer känd som ”AdoraBatBrat”, under vilket namn hon är känd för sin småtokiga YouTube-kanal. På YouTube postar hon videos på allt från makeup-tutorials till en video där hon berättar att hennes syster i själva verket är hennes dotter (med en del humor bakomliggande).2009 startade hon även ett band där Iva Insane ibland medverkar. Adora BatBrat går nu från att bara besöka festivaler till att även stå på scenerna.

Så Adora, du är nog mest känd för din YouTube-kanal, hur kommer det sig att du startade den?

asperger synthdromeJag sökte själv på make up-tutorials en kväll och upptäckte hur sjukt tråkiga och dåliga de var, det var folk som sminkade i realtid framför tandborstfläckiga speglar och helt utan personlighet. Jag är inget superproffs själv men nog sjutton var jag bättre än de jag fann, så jag gjorde så att säga mänskligheten en tjänst! Sedan ville jag verkligen hitta ett forum att sprida all denna bra synthmusik jag lyssnar på och YouTube passade perfekt. Men det viktigaste med det hela är faktiskt att ge folk energi, pepp och att få dem att känna samma positiva energi och stolthet som jag känner för min alternativa stil. Med glädje ser jag också att kvalitets-tutorial för smink numera får mig att framstå som en lekman.

Vilket videoklipp var roligast att göra?

Alla är roliga att göra, men ”Adoras BIGGEST secret!” har inte lämnat många oberörda.

Jag frågade Iva om hon hade fått reda på sanningen bakom videon där du berättade att du är hennes mor och inte syster. Hon var dock fortfarande väldigt osäker på vad som var sanningen. Kan du tillägga något?

Som sagt, det är höljt i dunkel…

Du är oerhört duktig på att sminka, hur länge har du hållit på?

Oh, tack! Jag fick inte börja förrän jag var 12, så det är 28 år nu.

Du är något av en ikon inom scenen i dag och har ju varit med länge i branschen, spelat i band och synts på event i genren sen 90-talet. Hur tycker du att subkulturscenen utvecklats?

Jag har verkligen fått se synthens storhetstid. Synthare är en otroligt trogen publik, och var även väldigt stilfull. Jag känner mig dock väldigt besviken över bandens utveckling. Under 80- och 90-talen var fansen väldigt extravaganta med smink, hår och kläder tack vare att banden vi lyssnade på hade en stark visuell framtoning. Som tonåring vill man ha coola förebilder. När banden blev gubbiga och började uppträda utan smink, med britpop-hår och ”finkläder” istället för androgynt smink, höga svampfrisyrer och lack- och nätkläder kom det ingen naturlig återväxt av söta synthpojkar och flickor. Det fanns ingen man ville vara som längre…VNV Nation är bra – men stilguru? Nej.När jag växte upp var det 51% stil och 49% musik, det som antagligen skulle kallas Visual Kei i nutid, och jag blir lika glad varje gång jag ser ett band som fattar att stil är minst lika viktigt. The Frozen Autumn och tidiga And One var bra efterföljare till Nitzer Ebb, Depeche Mode och Front 242.

Får du ofta kommentarer om ditt val av livsstil och utseende från din omvärld? Isf hur känner du att det har påverkat ditt privatliv, yrkesliv m.m.?

Dagligen när jag går på stan här i Karlskrona får jag rara kommentarer av folk som är intresserade av min stil och tycker jag lyser upp deras dag! För mig är det bara positivt och mina barn brukar visa upp mig som deras egna levande Monster High docka.

Varf AS_black copy ör valde ni namnet Asperger Synthdrome? Hur uppkom det?
Jag var arg på att flickor med Aspergers syndrom är underdiagnosticerade på grund av att det knappt fanns någon dokumentation för flickor och att alla kriterier var satta efter hur Aspergers hos pojkar är. Problemet är bara att det skiljer sig markant med hur det yttrar sig mellan könen och för flickor som inte får diagnos i tid skapar det i förlängningen psykiska problem som gör livet väldigt svårt för dem.Därför vill jag belysa detta problem i alla situationer jag kan.

Vad kan besökarna förvänta sig under konserten?

På denna konsert har jag med mig den väna Ami Lupine istället för IvaInsane så jag vet AdoraCatinte ens själv hur det blir! Men retro-synth, mycket smink och glädje är vad jag siktar på. Sedan hoppas jag på kramkalas och en underbar kväll, speciellt för de två alternativa flickorna med diagnosen Aspergers syndrom. Det ingår som önskemål i min rider att få två biljetter för just detta, så jag är väldigt glad att Sunset Park hjälpte mig med det, och även att Umeå kommun som hjälpt till att hitta dessa två. Jag är nog mer förväntansfull än besökarna!

Under Sunset Park kommer Adora även ha en sminkworkshop för KF Kretsens medlemmar. Platserna är begränsade.

Text: Kari Berg

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2013 #3, Reportage, Sunset Park 2013. Bokmärk permalänken.