Sunset Park 2013: Malaise

Malaise promo - Fotograf Petra Willow SalmiMalaise

Ett av Sveriges genom tiderna mest inflytelserika band i goth-genren är utan tvekan Malaise som redan i början av 90-talet var pionjärer inom den genre som ofta kallas ”electrogoth”, en förgrening av goth-rocken.

Martin Danielsson, sångare och frontfigur i Malaise, har varit med sedan starten.

Hur länge har Malaise egentligen funnits? Ni är ett av de äldsta goth-banden i Sverige i dag och har satt er prägel på scenen. Det sägs även att ni grundat genren ”electrogoth”.

– Under en tågresa till Bryssel 1989 fick jag ingivelsen att jag borde starta ett band och göra något lite mer konstruktivt av de synthprojekt jag tidigare sysslat med. Sedan har det bara rullat på med varierande intensitet. Från början handlade det om musik inspirerat av band såsom Depeche Mode, Psyche och Front 242. Efter hand blev det mer goth-influerat och electrogoth är kanske den mest passande beskrivning man kan ge vår musik som den låter numer.

 Har Malaise några planer på att ge ut nytt material?

-25 nya låtar på gång. Det har förekommit beskyllningar att Malaise ibland är lite överdrivna perfektionister vilket då skulle kunna medföra vissa utdragna låtskaparförlopp… Detta är något som är ganska svårt att dementera…Det känns som att det nya materialet är ypperligt men man vill ju gärna stöta och blöta innan man är helt nöjd, stundtals in absurdum kan tyckas. Vi vill inte utlova något datum utan vi får nöja oss med att säga att nytt album är på gång.

Ni har spelat i Umeå förr, hur känns det att komma tillbaks?

-Ja, det var ett tag sedan Malaise besökte Björkarnas stad, så det känns jättekul. Vi får hoppas att det är en och annan som uppskattar vår återkomst. Vi skall göra vårt yttersta för att bjuda på en fin föreställning.

Vad kan fansen förvänta sig att få höra från er på giget? Blir det några klassiska låtar från ”52 Ways” och tidiga plattor eller nyare material? Något nyskrivet?

-Det blir troligen låtar plockade från hela karriären och förhoppningsvis ska vi ta med någon ny också.

Ni har gjort en cover på en viss SkinnyPuppy-låt som många säger är bättre än originalet, finns chans att den framförs också?

-Tja, vi ska se om vi kan fixa det… Malaise har inte spelat den på några år, men det är ju en cover som brukar fungera!

Vad har ni för framtida planer?

-Malaise fortsätter jobba med nya skivan och gör lite spelningar under tiden. När nya albumet är färdigt satsar vi på att komma ut i Europa med turnerande.

Något ni vill tillägga?

-Malaise ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Umeå och spela. Erfarenheterna från tidigare spelningar i Umeå har bara varit goda så det ska bli mycket trevligt att komma tillbaka!

Foto: Petra Willow Salmi

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Kulturnyheter, QLTR 2013 #3, Sunset Park 2013. Bokmärk permalänken.