Sunset Park 2013: Tomas Ponga

Från silversmycke till full mundering
tomasponga
Ett bekant ansikte kommer tillbaka till årets Sunset Park, den här gången med en klädkollektion. Tomas Ponga har tidigare visat upp sina silversmycken och accessoarer inspirerade av goth och samisk kultur på festivalen men i år blir det en modevisning med kläder.
– Det är en avslutningskollektion som jag har gjort under den senaste terminen, säger Tomas som under våren har gått en kurs som heter Design och kläder B på universitetet. Tidigare har han även gått A-kursen i samma ämne.

– Jag valde att gå kurserna för att utveckla min egen design, säger Tomas som tidigare inte har jobbat med design i studieform, utan han har haft konsten och det estetiska skapandet i hemmet och uppväxten.

– Mina föräldrar jobbar med samiskt silversmide, så jag har från början hjälpt till med deras företag och senare har jag skapat min egen stil.

Tomas kommer ursprungligen från Kirunatrakten, har bott i Umeå några år och bor nu i Ånäset. Han blandar som nämntgoth med samisk kultur i sina kreationer och är kunnig inom båda kulturerna. Till klädkollektionen skriver han en rapport om gothens historia och själv är han av samisk släkt och håller sig insatt. Tomas bär på några av sina egna silversmycken, bland annat bär han en ring som är inspirerad av ett hängsmycke som har hittats vid en samisk fornlämning vid norska gränsen.

– Om man ska experimentera och blanda olika kulturer i sitt arbete är det bra att ha Gasmask2koll, säger Tomas.

Studenterna har haft fria händer när de har skapat sina kollektioner. Tomas kollektion består av 5-6 olika outfits huvudsakligen inspirerade av gothkulturen.

– Jag ville fortsätta utveckla min egen stil och vad jag tycker om att göra. Det handlar om att kombinera min samiska och gotiska stil, kommenterar Tomas om inspirationen. Han har tidigare sålt sina silversmycken på Sunset Park och tycker att det ska bli spännande att visa upp klädkollektionen. Tomas ser fram emot festivalen.

– Det kan bli spännande att se vilka reaktioner som kollektionen får.

Text: Sandra Aronsson
Foto på gasmask: Tomas Ponga

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Kulturnyheter, QLTR 2013 #3, Sunset Park 2013. Bokmärk permalänken.