UM Porträtt: Malin Sjödin

Meet the New Boss – Malin Sjödin
Den fackligt engagerade taxichauffören med siktet inställt på att bli personalvetare.
En gladlynt modell med filosofisk läggning och hopp om att vara rättvis och som lika gärna gestaltar färglada sockerchocker som mörk och dyster dödsromantik.

Namn: Malin SjödinFotograf, Fredrik Larsson_1
Ålder: 30
Gick med i Umemodellen: Sommaren 2012
Höjdpunkt: Möjligen den kommande stora workshopen.
Vad har föreningen betytt för dig: Nya kontakter och vänner och en massa skratt.
Framtidsvision: Jobba för att föreningen ska må bra och fortsätta vara en attraktiv aktivitet.

Umemodellens nya ordförande är och har länge varit en rätt så filosofisk person, intresserad av vad människor gör och varför. Enligt henne själv så har även visdom kommit med åldern och hon har kanske blivit mer förlåtande och mindre snar att döma. Malin ser sin ordföranderoll som en ansvarsposition och att vara föreningens ansikte utåt, men hoppas också att hon uppfattas som rättvis, positiv och glad – en härlig person helt enkelt. Tidigare föreningsvana hjälper ju också till då hon vet vad som gäller och kunde hoppa på tåget direkt utan någon egentlig inskolning men hon anser också att hennes öppenhet och önskan att få kritik kommer att hjälpa henne i rollen som ordförande.

–Får jag inte veta att jag gjort fel, så kan jag inte ändra på mig heller.

Utanför föreningen är det extrajobbet som taxichaufför och skolan som regerar och första året av utbildningen till personalvetare är precis avklarat. De fackliga aktiviteterna tar också upp en del av tiden men Malin säger att hon inte skulle kunna tänka sig ett liv utan tv-spel, matlagning och fika i goda vänners lag. Livsfilosofin är att världen är vad man gör den till, och världen är vad du tillåter den att göra med dig.

Första kontakten med föreningen var faktiskt redan 2004 då Malin gjorde en fotografering med Niklas Carlsson med syftet att bilderna skulle skickas till en agentur. Detta ledde till sporadiskt modellande som hobby fram till 2007 då hon valde att ta en liten paus. Sommaren 2012 fick hon dock en förfrågan av vår egen chefredaktör om hon ville vara med på en modevisning vilket ledde till att hon återupptog den vilande hobbyn att vara modell och gå på catwalken. Svaret blev ja och medlemskapet i Umemodellen var därmed klart.

Hittills har resultatet av hennes återupptagna modellande och medlemskapet i föreningen varit många nya vänner och kontakter, en hel massa nya fina bilder, massvis med nya erfarenheter och mängder av skratt. Hennes förhoppningar är att föreningen ska kunna fortsätta växa och att utvecklas tillsammans och framför allt ha roligt.

– Min roll i den är att tillsammans med alla andra hålla föreningen vid god vigör och en attraktiv aktivitet.

Det uppstår en kort tvekan när Malin får frågan vad som är den viktigaste eller största händelsen under hennes tid i föreningen men svaret blir att det är svårt att säga på rak arm efter så kort tid som aktiv medlem och ordförande, möjligen kan det bli en av Umemodellens kommande workshops vars planering pågått under en period och där Malin ingår i arrangörsgruppen tillsammans med några av föreningens rutinerade arrangörer.

Stilmässigt är det mörkare, alternativ och gotisk stil som ligger närmast hjärtat men Malin säger att hon faktiskt också gillar det utflippade med helt galna färger. Det svåraste hon gjort var en underklädesvisning i MVG-gallerian där hon kände sig väldigt osäker då hon själv inte är ”modellsmal”. För varje av de fyra visningarna kändes det dock bättre och efteråt fick hon också många komplimanger för just den visningen.

Det känns också viktigt för henne att kliva utanför sin ”comfort zone” och testa hela buffén för att bredda sin portfolio och sina erfarenheter. Inspirationen kommer från människor som vågar köra sitt eget race och se ut som de vill och bland dessa nämner hon modellen Adora Batbrat.

Det bästa tipset hon känner att hon kan ge till amatörer och nybörjare är enkelt: ”Kommunikation”.

– Prata med fotografen/modellen, visa respekt för varandra, var inte rädd för att kontakta någon du tycker är häftig och vill fota med, helt plötsligt så får du ett ja!

Text: Ronnie Berg

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2013 #3, Umemodellen. Bokmärk permalänken.