KällbergElmberg

Sveriges pärla i Umeå

I Umeå finns frisersalongenKällbergElmberg, som vid första anblick mer liknar en ateljé än en klassisk salong. Salongen är ett intressant exempel på hur kultur och näringsliv kan integreras.

Malin Källberg och Annica Elmberg är två 1fria konstnärer som har skapat en kreativ mötesplats och frisersalong i form av KällbergElmberg, belägen på Rådhusesplanaden 12. De säger sig ha en ständigt pågående kreativ verksamhet inombords. Tillsammans har deskapat någonting som sprudlar av mångfacetterad kreativitet och inspiration som i det här fallet måste erkännas vara nytänkande för staden Umeå.Björkarnas stad är förövrigt något som liggerde båda kreatörerna väldigt varmt om hjärtat. Deras hjärtan klappar inte minst för kulturen och det är väl ingen som kan säga emot Annica när hon tar ton:
-Det ska ju alltid va kulturhuvudstadskänsla i Umeå, säger Annica med eftertryck och övertygelse.

Kulturen genomsyrar även deras lokaler där man kan få ta del av t.ex. bildutställningar.
-En viktig del av vår vision är att samarbeta med lokala, kreativa entreprenörer där visionen är att efter en period av sex till åtta veckor byta ut utställarna, helst då med andra lokala förmågors verk, berättar Annica.

Malins konstnärliga ådra är tydlig och hon har hunnit med en del musikstudier och uppträttpå t.ex. Visfestival Holmön för ett par år sedan.
-Jag spelar gitarr, sjunger och skriver låtar. Det är akustisk vispop med lite mollton. Jag har pluggat musik i omgångar, hoppat av, pluggat och hoppat av igen. Jag sökte någonting och försökte sammanfoga ytan med själen men fick inte ihop det på något sätt.
Det var inte förrän Malin träffade sin tvillingsjäl Annica som bitarna föll på plats.

Annica berättar hur hon har konsten nedärvd i generna sedan tre generationer tillbaka och att det var ”det berömda bananskalet” som gjorde att hon hamnade på en frisersalong där hon fick förmånen att lära sig yrket från grunden. Trots att hon älskade sitt jobb så hade hon en känsla av att något saknades för henne.
-Jag kände att frisörbranschen överlag var alldeles för ytlig och jag ville jobba mer med ett ekosmart förhållningssätt utan att tumma på kvalitet och konstnärskap. Här är man inte bara frisör, här är vi även personer och det är lika viktigt att kunden ska känna sig vacker på insidan som på utsidan.

KällbergElmberg slog upp sina portar för cirka sju månader sedan (augusti månad i skrivande stund, reds anm.)och det är tydligt att de har något unikt att erbjuda förutom hantverket att skapa ett snyggt hår. I deras ljusa och fräscha lokaler samlas alltifrån konst, Umeådesignade kläder, en baristamaskin, smycken och mycket mer därtill. Dessutom är det, hör och häpna, skvallerfritt!
-Haha, ja här ska det vara skvallerfritt. Istället för skvallertidningar har vi annan litteratur och böcker som våra kunder kan läsa, säger Malin.

Det viktigaste som Malin och Annica understryker är dock att utan deras personal skulle inte KällbergElmberg vara detsamma.
-Det går knappt att beskriva hur otroligt mycket vår personal betyder för oss, vilken styrka det är med dessa fantastiska tjejer.
En av dessa är Sofia Ahlman som berättar att hon är Umeås enda ekologiska frisör.
-Där märker vi av ett stigande intresse överlag. Det är inte så vanligt, i alla fall inte här i Umeå, att man kan göra ett val att klippa sig ekologiskt. Sen har vi Julia som är vår söta 90-talist, Frida håller i yogan och nyaste, käraste familjemedlemen är Pia Stylist, säger Malin.
”Sveriges pärla i Umeå”, som rubriken lyder, är Pia Stylists egna ord om sin nya ”familj” och arbetsplats, KällbergElmberg.

Text: Fredrik Westman

5 MalinMalin Källberg
Ålder: 33 år.
Civilstånd: Gift, ett bonusbarn.
Bor: Väst på stan.
Malin om Annica: Hon är tjurig och ambitiös på ett okrossbart sätt! Mindre bra är att hon kör på för hårt ibland, att hon gör tio saker samtidigt istället för två vilket blir lite slitigt.

 

 

A4 Annicannica Elmberg
Ålder: 28 år.
Civilstånd: Sambo.
Bor: Med sambon och hunden Celest som är en dansksvensk gårdshund.
Annica om Malin: Hon får mig och folk i hennes närhet att känna sig så otroligt värdefulla! Hon är ödmjukt bestämd, grafiskt exakt men ändå mjuk. Sen är hon väldigt impulsiv!

Det här inlägget postades i Alla artiklar, QLTR 2013 #3, Reportage. Bokmärk permalänken.