Krönika: Episk klassiker – Star Wars

Star Wars
Alla känner vi väl till Star Wars på något av följande sätt; idén, konceptet, kraften (the Force), filmerna, böckerna, serierna, spelen, produkterna, och de kommande filmerna. Själv tror jag att detta är ett helhetsuttryck av George Lucas hur det skulle kunna se ut om mänskligheten fick chansen, d.v.s. teknologin att affärsmässigt och politiskt expandera från jorden och utåt, och dessutom fick tillgång till denna magiska kraft som orsakar ännu större maktkamp. Men i underhållningssyfte är det många som är roade av denna idé i alla dess former där George Lucas ligger bakom.

Denna underhållande interplanetära saga i en avlägsen galax började ta sin form efter det att han fick dessa grandiösa och episka visioner om planeter, liv, natur och teknologi och allt som kan höra till i en annan del av kosmos. Sagan berättas i filmerna som kom 1977 (del 4: Stjärnornas krig/Star Wars), 1980 (del 5: Rymdimperiet slår tillbaka/The Empire Strikes Back), 1983 (del 6: Jedins återkomst/Returnof the Jedi), 1999 (del 1: Det mörka hotet/The PhantomMenace), 2002 (del 2: Klonerna anfaller/Attack of the Clones), 2005 (del 3: Mörkrets hämnd/Revengeof the Sith). Jag har hört många fans av de äldre generationerna som är besvikna på den senaste trilogin, del 1-3.De säger att den är en löjlig samling matinéfilmer som mest riktar sig för den yngre massan bara för att få så stor intäktsmålgrupp som möjligt. En till trilogi av filmer ska göras under ledning av det stora makthuset Walt Disney som fått ta över efter George Lucas, vars första film (del 7) enligt planerna ska visas 2015. Nu är det säkert många av er som tänker eller rättare sagt skriker; ”WALT DISNEY?! NEEEEEEEEEJ!! Ett till dråpslag, en till störning i kraften!” Själv tror jag att Walt Disney kommer att göra ett bra jobb. Visuellt lyckades de storartat med Tron Legacy, så med deras resurser och George Lucas ledsagning kan vi bara vänta oss en spektakulär och episk medryckande upplevelse. Ja, George Lucas är lyckligtvis med på ett hörn.

Star Wars-böcker finns det gott om, en hel uppsjö av dem. Filmerna är bara baserade på ett fåtal. Tecknade Star Wars-serier finns också. Marknadsföringsprodukterna för hela Star Wars-genren är en storslagen industri i sig. Star Wars blev så populärt att folk också ville uppleva det interaktivt genom spel, så sådana kom också i massvis. När datorer kom i någorlunda hyfsad form var det bara en tidsfråga innan digitala Star Wars-spel blev till verklighet. Rollspelen Star Wars Knights of the Old Republic (SW)KOTOR och KOTOR II var så underhållande att gamer-skaran började vänta på ett tredje KOTOR. Något sådant dök aldrig upp så fansen och spelarna fick fortsätta att vänta och vänta. Men… 20 december 2011 släppte mjukvaruföretaget Bioware MMORPG-spelet Star Wars the Old Republic (SWTOR) för onlinebruk. MMORPG står för Massive Multiplayer Online RolePlaying Game. KOTOR III hade äntligen anlänt, fast i en form som bara ett fåtal hade väntat sig.
Så sätt igång att njuta av en höst i Star Wars-anda…

Text: Torbjörn Vikström

Det här inlägget postades i Alla artiklar, Krönika, QLTR 2013 #3. Bokmärk permalänken.